Ugens Harddisk: kan man sælge en brugt mp3?


Hør udsendelsen

I gamle dage (altså for cirka ti år siden i den digitale verden), var det ganske almindeligt at gå i et antikvariat og sælge sine gamle bøger eller grammfonplader. Og måske fandt man selv nogle spændende brugte ting i kasserne.

Men i dag downloader vi vores musik og vores bøger til digitale filer på vores computer eller smartphone – eller vi streamer måske vores musik og film fra Spotify eller Netflix.

Vi har med andre ord ikke noget at bytte eller handle med mere.

“Brugt” software er også en udfordring
Endnu værre bliver det med licenserne til vores software. Hvis man bruger kontorsoftware, grafikprogrammer eller programmer til at lave musik eller film, så har man formodentlig bundet adskellige tusinde kroner i dette digitale produktionsapparat – men man har ikke mulighed for at sælge det brugt, når man investerer i nyt gear.

I denne udgave af Harddisken kigger vi på et gryende marked for handel med “brugt” software – hvis man kan kalde det “brugt”, når en digital fil ikke bliver slidt som en gammel grammofonplade.
Vi bevæger os ud i en juridisk gråzone, men ny EU-lovgivning tyder på, at det er den vej udviklingen grå – du KAN faktisk sælge din gamle software i den Blå Avis eller lignende.

Nyheder og nettets fremtid
I ugens nyheder taler vi om ebogslæsere og ebøger. Læse-enheder – Amazon Kindle, Sony eRader, Kobo, etc – solgte i hobetal i 2011, men salget er stærkt faldende – læsepladerne er trængt af tablets og smartphones. Heldigvis bliver der solgt flere og flere ebøger, vi læser dem altså bare på andre apparater.
Vi skal også se på Googles kort-app, der er tilbage på iOS-platformen – hvilket jo er interessant set i lyset af den ballade der har været om Apples egen kort-app.

Til sidst vender vi os mod internettets fremtid, der i to uger har været genstand for benhårde forhandlinger til international tele-konference i Dubai.
Hidtil har nettet været styret af den private organisation ICANN – men flere nationer har ønsket at nettet skal reguleres under FN-organet ITU, der regulerer den traditionelle teletrafik. I dag skulle der have foreligget en aftale – men forhandlingerne brød ikke overraskende sammen, da USA og en række andre lande, herunder Danmark, nedlagde veto mod den nye aftale.

LINKS:
Murfie – cd-lager og videresalg
Redigi – selv dine bruge digitale produkter
Advokatfirmaet BvHD’s analyse af EU-dom om videresalg af softwarelicenser
ITB – den danske it-branches forening
iSupplis analyse af salget af ebogslæsere
Txtr Beagle – en mini-ebogslæser til smartphone
YotaPhone – Androidmobil med skærm på bagsiden (via ComOn)
Google Maps til iOS

MEDVIRKENDE:
John Ossenmacher, Redigi
Matt Younkle, Murfie
Kasper Heine, BvHD Advokatfirma
Keld Dam, musiker, Skyphone
Mette Lundberg, ITB
Henrik Moltke, freelance journalist

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: