Din næste kollega er en robot

Ideen med Baxter-robotten er at opfylde den populære forestilling om robotten som en næsten menneskelig hjælper.

En arbejder-maskine der kan udfylde sin rolle i produktionsflowet ligesom en arbejder af kød og blod, og i nært samarbejde med dem.

– Den er billig, og medarbejderne kan selv lære robotten hvad den skal, siger Eric Foellmer fra Rethink Robotics.

En ny slags industri-robot?

Når man taler om industrirobotter handler det som regel om store, tunge og komplicerede maskiner, der ofte snarere er en integreret del af en samlebåndsproduktion end egentlige, selvstændige enheder.

Men Baxter skal – i modsætning til de store gængse industrirobotter – ikke stå i et stålbur eller omgærdes af særlige sikkerhedsforanstaltninger.

En udtryksfuld industri-bot

Samtidig er Baxter også – i modsætning til de klassiske industrirobotter – udstyret med en slags primitivt ansigt, i form af en skærm på størrelse med en iPad.

Her bliver der vist øjne, så den menneskelige arbejder kan få en fornemmelse af om Baxter følger med i instruktionerne, og om den “forstår” det den bliver vist.

– Øjnene på skærmen gør Baxter ret udtryksfuld, så det er nemt at se om den følger med, når den bliver oplært, siger Eric Foellmer.

Den “nikker” også med skærm-hovedet, når den har “forstået” sin opgave, og lukker selvfølgelig øjnene, når den bliver slukket eller er i standby, netop fordi den skal være nem og intuitiv at arbejde sammen med.

Nem at oplære

Mens han taler viser Eric Foellmer, hvordan han instruerer robotten i at gribe en genstand og flytte den over i en spand – og det ser ret enkelt ud.

Han griber Baxter ved hånden, åbner dens mekaniske fingre, trykker dem sammen om en tændstikæske, medbragt til lejligheden, og flytter arm og æske over til en spand, trykker på Baxters hånd så den åbner sig og slipper æsken så den ryger ned i spanden.

Og så er Baxter programmeret og kan gøre det af sig selv, næste gang der dukker en tændstikæske op i Baxters synsfelt cirka samme sted som den befandt sig under demonstrationen…

Revolution i produktionen?

Rethink Robotics mener altså, at det er så enkel en programmering at de allerfleste på under en time vil kunne lære at instruere Baxter i nye funktioner.

Og de håber at dét, sammen med den forholdsvis lave pris på lidt over 100.000 danske kroner, potentielt kan revolutionere produktionslinjerne i små og mellemstore amerikanske virksomheder.

LINKS:
Rethink Robotics
Rodney Brooks’ præsentation på EmTech – om Baxter og udfordringerne for produktionsvirksomheder i USA
Video fra EmTech-konference, hvor Baxter blev vist
Danske Universal Robots har lavet en mere enkel robotarm, men udfra samme filosofi

Hør også kort interview med Rene Rasmussen om Universal Robots:

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: