Sådan fungerer din hjernes GPS

(C) Open Street Map bidragydere

Inde i din hjerne sidder der en lille GPS, som hjælper dig med at finde vej. Men indtil for nyligt har man faktisk ikke vidst ret meget om, hvordan hjernens navigations-system virker.

Nu har forsøg i Londons Soho-kvarter gjort os klogere – og den indbyggede GPS er væsentlig smartere indrettet end forskerne tidligere har antaget.

Det fortæller Hugo Spiers fra University College London, som står bag forsøget.

– Hjernens aktivitet når vi navigerer rundt i verden er langt mere dynamisk end vi troede, siger han.

Målet og vejen

Det viser sig at hjernen – og mere specifikt den del som hedder Hippocampus – bruger to forskellige navigations-strategier, og helt sømløst og naturligt skifter mellem de to afhængig af situationen.

Den ene strategi går ud på hele tiden at vurdere afstanden i lige linje til målet, uden hensyn til veje og huse og andre forhindringer.

Den anden holder omvendt fokus på at udregne den konkrete rute på vej mod destinationen, med de sving og omveje det nu kræver.

De to strategier sidder i hver deres del af Hippocampus, og er aldrig aktive samtidig, men skiftes til at fortælle os hvilken vej vi skal – og det er helt nyt, fortæller Hugo Spiers.

London-tur i en hjernescanner

For at undersøge vores indbyggede GPS udvalgte Hugo Spiers og hans kolleger 24 testpersoner, som ikke var kendt i byen, og tog dem med til et af det labyrintiske Soho-kvarter i London.

Her tilbragte de et par timer med at gå omkring i kvarteret og udpege forskellige lokationer – cafeer, særlige bygninger og så videre.

Dagen efter blev de 24 deltagere så efter tur anbragt i en MRI hjernescanner og bedt om at løse en række forskellige opgaver mens de kiggede på video fra området.

For turen rundt i kvarteret var nøje planlagt på forhånd – og mere end det.

Hver af de udvalgte ruter var blevet filmet i HD af et kamerahold, så forsøgspersonerne kom så tæt på at navigere omkring i Soho som det kunne lade sig gøre, mens de rent faktisk lå i maven på en kæmpestor hjernescanner på unversitetet.

Hvordan finder vi vej?

Næste skridt for Hugo Spiers og hans kolleger er nu et forsøg mere, som skal uddybe de indsamlede resultater.

Han vil for eksempel også gerne vide mere om hvordan vurdere afstanden til målet og ikke mindst hvordan vi mere specifikt vælger hvilken retning vi skal i.

Præcis hvordan eksperimentet bliver sat sammen vil han dog ikke afsløre endnu.

Hjernen påvirkes af GPS og Google Maps

Til gengæld indrømmer han gerne, at han er en hjerneforsker-nørd som har tænkt meget over hvordan vores brug af GPS-navigation og Google Maps – måske – har indflydelse på vores hjerner.

For der er næppe tvivl om, at det påvirker os at stort set alle nye mobiler er udstyret med GPS og tonsvis af kort-programmer, siger han.

– Der er stor sandsynlighed for at Google Maps og GPS’er i bilerne ændrer vores hjernes udvikling, men det er ikke noget jeg er ked af. De nye værktøjer giver os en masse muligheder, og får sikkert folk til at tage på ture de ellers ikke ville begive sig ud i.

Reklamer

2 kommentarer to “Sådan fungerer din hjernes GPS”

 1. Kris Says:

  Cool stuff med hele den “elektrificering” af samfundet vi har, hvor netop den med GPSen her, er en næsten alle kan relatere til.

  Er der mulighed for, i fra redaktionen kan lægge kilder op for ekstra læsestof på dette område?

 2. Anders Høeg Nissen Says:

  Hej Kris
  Jeg har ikke lige noget på bedding, men jeg skal se hvad der ligger i research-dokumentet snarest 🙂
  /Anders


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: