Video er vejen til lærdom

Der er blevet løst over en halv milliard opgaver på Khan Academy, der udbyder videolæring

Hør udsendelse

Videokurser hitter på nettet. Lige fra kurser der erstatter den gammeldags brugsanvisning til matematik i gymnasiet og avancerede universitetskurser i at programmere robotbiler sammen med Googles topingeniører.

Det hele startede med, at Sal Khan skulle hjælpe sin kusine med matematik lektierne. Det eneste problem var, at han sad i Boston i det nordlige USA, og hun sad langt sydpå i New Orleans. Derfor lagde han sin matematikhjælp ud på YouTube.

Det var der også andre, der opdagede og i takt med at Sal Khan lavede flere videoer med matematikhjælp, så fik han også flere og flere seere. Det endte med, at han kvittede sit job i en hedgefond, flyttede til Californien og stiftede Khan Academy, som en non-profit organisation.

Bill Gates fik lektiehjælp
En af brugerne på Khan Academy var Bill Gates – stifter af Microsoft og USA’s rigeste mand. Han brugte Khan Academy sammen med sin datter og blev så fascineret, at han investerede i Sal Khans virksomhed. Det gjorde Google også, og i dag er der 30 ansatte i Khan Academy, der holder til i nogle ret nedslidte kontorlokaler lige overfor togstationen i Mountain View – en velfriseret, søvnig Silicon Valley by, der også huser Googles hovedkvarter.

Sal Khan er ikke selv på kontoret denne varme junidag, så vi får historien af Shantanu Sinha, der har kendt Sal Khan siden de var skolekammerater. Han forlod for to år siden konsulentfirmaet McKenzie for at blive driftsdirektør i Khan Academy, hvis mål er at bygge en ny form for uddannelse for alle mennesker i hele verden. Og med op mod seks millioner månedlige brugere og en halv milliard løste opgaver – må man sige, at de er godt på vej.

“Den nuværende model for, hvordan vi laver undervisning har for meget samlebåndstankegang i sig,” mener Shantanu Sinah.

“Læreren holder enetale for en stor gruppe elever, klokken ringer, og de bliver sendt videre til en ny enetale. For 100 år siden var metoden god nok, men nu har internettet har ændret alt. For en meget lav udgift kan man kommunikere med milliarder af mennesker. Computeren har uendelig tålmodighed til at arbejde med den enkelte elev, der for fuld fokus. I modsætning til læreren – så eksisterer den enkelte elevs sidemand nemlig ikke for computeren.”

10-årige løser 9. klasses pensum
På den ene side er Khan Academy selvstudium, på den anden består det af video undervisning og interaktive opgaver, hvor læreren har et dybt indblik i, hvordan det går med den enkelte elev. Læreren kan få et meget præcist billede af, hvad eleven helt konkret kæmper med af problemer. Og kan hjælpe med at løse dem, så der ikke opstår et sort hul i elevens viden, som kan blive et problem senere.

Shantanu har et eksempel på en gruppe elever i 4. klasse, der hurtigt avancerede til 9. klasses niveau. De kørte bare derudaf mens læreren kunne koncentrere sin tid i klasselokalet om at hjælpe de elever, der havde lidt sværere ved pensum. Samtidig er Khan Academy også et opgør med den passive elev, der bare skal sidde stille lytte til en lærer.

“Hidtil har man taget sin eksamen i slutningen af året. Og hvis eleven fik en dårlig karakter, ja så vidste man at vedkommende nok ikke havde lært eller forstået så meget. Men den slags skal opdages og ordnes meget tidligere i skoleåret, så eleven til eksamen faktisk kan sit pensum,” siger Shintanu Sinha.

Lær at lave kunstig intelligens på syv uger
I efteråret 2011 vakte det international opsigt, da to professorer fra Stanford University i Californien udbød et studie i kunstig intelligens som videokursus. Kunstig intelligens er hardcore computerprogrammering, hvor man skal have check på sin matematik. Alligevel meldte 160.000 mennesker fra 190 lande sig til kurset. Manden bag – professor Sebastian Thrun – besluttede sig for at gå solo og skabe et helt nyt videobaseret universitet, som han kalder Udacity.

Sebastian Thrun er også manden bag højt profilerede projekter hos Google som den selvkørende bil og Google Glasses – det smarte par briller, der fungerer som trådløs computerskærm. Han er træt af at høre sig selv og andre professorer fremstå som orakler i auditoriet.

“Auditoriet er uinspirerende. En professor fortæller, hvor klog han er. Det er næsten som at tabe sig gennem at se andre lave gymnastik,” mener Sebastian Thrun.

For Sebastian Thrun handler det om at sætte den studerende på arbejde. Når han underviser i at programmere kunstig intelligens til en selvkørende bil, så skal eleverne selv programmere, fordi det fremmer læringsprocessen.

Kan software rette opgaver?
Eftersom Sebastian Thruns hjemmebane er kunstig intelligens, så er det klart, at det også spiller en rolle i hans ideer om det 21. århundredes universitet.

I den store vision skal systemet tilpasse sig den enkelte studerende. Hvis man løser de to første opgaver hurtigt og nemt, så skal systemet hurtigt bringe én videre til et højere niveau, som passer én. De dygtige elever skal straksbelønnes og hurtigt gennem systemet. Men de svagere elever skal også have mere hjælp til at forstå ting som kan være svære for dem og give flere opgaver indtil eleven har vist at han eller hun har opnået de tiltænkte kundskaber.

Men selve den basale model i e-learning er også en udfordring. Kan man bruge robotter til at rette opgaver i fag som historie eller til at rette essays? Eller skal der hyres i tusindvis af undervisningsassistenter til at klare opgaven?

Der er masser af udfordringer – men Sebastian Thrun tøver ikke – han har for eksempel et syv ugers kursus, hvor man lærer at programmere en selvkørende bil – det er ikke viden, man direkte kan overføre på sin egen bil – men man kan lære det basale, som han siger.

Også for 80-årige
Shantanu Sinha troede, at Khan Academy henvendte sig til folkeskoleelever, men deres data og breve fra brugerne fortalte dem, at det er alle aldersklasser.

“Der er mange voksne, som tænker, det der forstod jeg aldrig rigtigt, da jeg gik i skole – og så checker de det på Khan Academy. Der er også mange forældre, som skal hjælpe med lektier, men de har selv glemt, hvordan man gør. Jeg fik en mail fra en 80-årig mand, der skrev, at han havde løst alle opgaver på Khan Academy, og at hans hjerne aldrig havde virket så frisk før – 60 år efter at han gik ud af skolen”, griner Shintanu Sinha.

LINK

ReStudy – det danske svar på Khan Academy

Reklamer

8 kommentarer to “Video er vejen til lærdom”

 1. Anders F. Jørgensen Says:

  Jeg har brugt Khan Academy siden foråret og syntes det er glimrende og kan kun anbefale det. Ellers er der også mange gode tilbud på youtube. Forudsætningen er selvføleligt at man er god til engelsk.

 2. Gunsong Says:

  http://www.ctrlpaint.com til de kunstneriske interesserede dettte er en blog om digital tegning og maling. Bloggen bliver opdateret 2 gange ugeligt der er om grundlæggende tegneteknik

 3. Bo Kalvslund Says:

  Hmm det er sjovt – jeg sad netop og tænkte på dette var fremtidens skoleform: video på nettet.

  Både for skoleelever – men også for ledige der vil opkvalificere sig til et job er det en oplagt mulighed at kunne lære intensivt hjemmefra. Youtube.Com, Lynda.com, codeacademy, http://frividen.dk/ osv – nettet er fuld af gode og inspirerende muligheder.

 4. Troller Says:

  Mit gæt er at inden for 5 år er dette problem løst og der findes in offentligt tilgængelig optimal løsning på hvordan mennesker lærer og husker optimalt indenfor al eksakt videnskab.
  I øvrigt vil det indebære at man ville kunne lære hvad der tager 5 år nu på 12 timer om dagen i 360 dage og kunne huske alt hvad man har lært bagefter. 😛

 5. Uffe Says:

  Der er nu ogsaa kurser paa universitets niveau – gratis – ude paa http://www.coursera.org Det er meget gode undervisere og kurser de har. Der er ogsaa lektier og endda eksamen.

 6. Nicolai Winther-Nielsen Says:

  Spændende feature om hvad der er ved at ske i undervisningssektoren!

  Jeg har i en årrække selvlært udviklet Khan-principper gennem learning by doing. Det er lykkedes mig at opbygget et læringsunivers for et lille sprogfag som er trængt på universiteterne, men på denne måde kan få et nyt momentum trods nedskæring og midt i en periode hvor fremmedsprogsundervisning er i krise.

  Her er min egen dannelsesrejse:
  I 2003 fandt jeg Camtasia Studie og kunne dermed køre mit eget produktionsstudie til videolæring ved at udgive power points med lyd. Samtidig fik jeg sat et Moodle site op så jeg havde gratis og løbende opdatering til nyeste e-læring.
  I 2008 rykkede det for alvor, da jeg fandt sammen med en programmør nørd om at udvikle øvelsesteknologi. Vi brugte et open source tekstdatabase udviklet i en prisbelønnet afhandling fra Aalborg Universitet det år. Vi fik programmeret et program til at generere øvelser ud fra tekstdatabasen og testede det så i gennem i undervisning
  I 2010-2013 har vi så fået penge fra EUs program for livslang læring til at udvikle et nyt design for læring gennem persuasiv teknologi inden for EuroPLOT projektet. Vi udvikler nu programmeringen, så teksten både er tutor til problem-baseret læring og øvelser. Læringen forankres nu i tekstdatabasen og videoer og online ressourcer er en del af stilladseringen omkring students verden.

  Takket være EU bevilling og forankring på Aalborg Universitet kan vi fortsat udvikle det hele gratis. Enhver lærer kan tilpasse det til sine egne studerende og bruge så meget eller så lidt som han har lyst til. Den enkelte student får ansvar for egen læring og arbejde. Vi arbejder nu med at se på hvordan en student bedst kan bruge en vejleder eller de andre studerende til udtænke sin egen læringsrejse og definere og tracke sine egne mål.

  Udviklingscasen er det eksotiske sprog bibelhebraisk http://bh.3bmoodle.dk/. Men vi har også prøvet på at sætte nogle tekster fra Frankfurter Rundschau op, så man kan lære tysk avissprog ud fra databasen.

  Hvis den nye læring skal rykke, skal vi opdyrke Khan-principperne. Det vigtigste er alle lærere får medejerskab og kan genbruge og tilpasse. Derfor må vi supportere ideen om åbne ressourcer. Hvis mange lærere kan arbejdet sammen uden at blive generet af kommercielt beskyttende bånd, kan vi sammen opbygge den næste generation af bruger-drevet elev-centreret læring som er sjovere og mere pædagogisk.

  Og vi kan dele det med Afrika, der aldrig vil få rod til andet end de her nye åbne ressourcer. Det globale online facilitator netværk vil i sidste instans give en masse tilbage til den fælles multimodale læringsøkologi.

 7. Birgitte Sjøholm Says:

  Kære Henrik,

  Min søn bruger Matematikfessor. Det undrer mig, at du har været i USA og interviewe Khan, når vi i Danmark har et program som er MERE avanceret og som oveni købet er på dansk.

  For at blive i dit sprog, så bruger systemet efter sigende en adaptiv læringsalgoritme som tilpasser sig elevens niveau. Der er i øvrigt 20 gange så mange matematikvideoer som på khan.

  Jeg har selv set khan-videoerne som fx er oversat til Dansk på youtube. Problemet med Khan er jo at der ikke er nogle elever der kan sidde stille i de 10 minutter som en video tager.

  men tak for et altid dejligt program.

 8. Asbjørn Andersen Says:

  Den danske frividen.dk er helt klart noget der også bør nævnes. To lærer der laver super toturials i bl.a matematik og kemi


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: