Kunstig intelligens slår mennesker på børsen

Den menneskelige hjerne bliver slået på børsen af en kunstig intelligens i en computer

Dansk børsinvestor har skrevet software, der er bedre til at handle på børsen end mennesker

Den britiske thriller “The Fear Index” er netop udkommet på dansk. Det er en historie om en grådig børsspekulant i Schweitz, der som en moderne Dr. Frankenstein bruger sin evner som computernørd til at skrive en matematisk formel, som gør ham rig på børsen. Desværre vender den kunstige intelligens sig mod sin skaber, og helvedet bryder løs.

Da forfatteren Robert Harris udsendte sin thriller sidste år, var han formodentlig lykkeligt uvidende om, at en kunstig intelligens i Danmark i næsten fem år havde gjort det, han beskriver i bogen. Dog ikke med de samme katastrofale konskvenser.

Mennesker ingen adgang
Der er nemlig langt fra bogens moderne Dr. Frankenstein til virkelighedens Kurt Kara hos Majinvest. En 41-årig porteføljemanager, computernørd og tidligere skakentuatiast. Gennem de sidste ti år har Kurt Kara arbejdet på at lave sinAI: stockmarket investing artificial intelligence. Altså et computerbaseret system, der kan handle på børsen uden menneskelig indblanding.

“Essensen i systemet er, at prøve at investere på børsmarkedet med lang tidshoriont,” siger Kurt Kara.

Han understreger, at det er ikke spekulation, fordi spekulation er kendetegnet ved meget kort horisont.

Computer lærer selv
Det er i princippet en computer, der har lært at finde ud af, hvad der bevæger sig i aktiemarkedet på langt sigt, og finde ud af hvilke mønstre, der er i aktiemarkedet.

“Aktiemarkedet består af menneskelige agenter. Nogle gange går de i panik, andre gange er de euforiske. Så der er nogle mønstre, som computeren kan lære at læse,” siger han.

I situationer med panik sælger folk ud af deres aktier til for lave kurser, fordi naboen også gør det. Eller fordi aviserne siger, at nu sker der noget farligt.

“Det er et mønster. SinAI kan sige, at når panikken lægger sig, så vil folk komme tilbage til de akiter. Så hvis jeg køber i dag, så kommer menneskene tilbage om tre år og vil købe disse aktier igen – og så sælger jeg ud.”

Det euforiske mønster så vi med dotcomboblen i 2000 og boligboblen fra 2000 til 2007.
“Her vil sinAI vurdere, at prisen er for høj – så her låner vi aktierne og sælger dem. Og når prisen falder – så køber vi dem hjem igen,” forklarer Kurt Kara.

Han forklarer, at sinAI  er i stand til at se og begribe mønstre i aktiemarkedet, som vi mennesker ikke kan fatte.

“Jeg blander mig ikke i, hvilket mønster eller hvilke regler den følger – jeg har bare lært den at lære.”

Systemet har slået alle andre
SinAI læser regnskaber, følger op- og nedture på aktiemarkedet og skal forvalte en hedgefond på 1,2 milliarder kr., der primært består af investeringer fra danske pensionsfonde, men systemet har allerede bevist sit værd gennem de sidste fem års test.

“Det har ikke været de nemmeste år for en investor. Vi har haft finanskrisen i 2008 og den europæiske gældskrise de seneste år. Men det har været de perfekte fem år at teste en kunstig intelligens i. Og sinAI har holdt skindet på næsen og slået markedet,” siger Kurt Kara.

SinAI har haft et afkast, der er fire procent højere end resten af markedet. Hvilket i investorkredse er en resultat, der vinder anerkendelse.

“Computeren har ikke en menneskelig psyke – men den kan firkantet sagt se vores fejl og kapitalisere på dem,” siger “faderen” til sinAI, porteføljemanager Kurt Kara.

Reklamer

6 kommentarer to “Kunstig intelligens slår mennesker på børsen”

 1. Flemming Says:

  Gad vide hvordan systemet håndterer når det så er maskiner og ikke mennesker der går i selvsving 🙂 – det er jo desværre set før at det kan ske:
  http://www.version2.dk/artikel/tastefejl-kan-have-udloest-aktielavine-paa-wall-street-14793

 2. Christian R Says:

  Hold da op det er god journalistik, det her (sarkasme kan forekomme).
  Ikke alene har manden slået alle de store banker, universiteterne osv. i udviklingen af kunstig intelligen – men hvad; han er jo sevfølgelig også computernørd.
  Og sørme om manden ikke også deler ud af overskuddet i stedet for blot at selv at skumme fløden år efter år.

  Hmm, gad vide om manden kan have andre interesser i historien som de dovne journalister ukritisk kolporterer

 3. bob Says:

  så hvornår kommer computeren i handel?

 4. Henrik Føhns Says:

  Hej Christian
  Jeg forstår ikke din kommentar. Majinvest og deres hedgefond er jo ikke Kurt Karas personlige ejendom, som han kan snuppe hele overskuddet af. Hans kunstige intelligens har slået de andre hedgefonde på markedet i indtjening. En hedgefond består af investorer, som skal have et afkast, hvilket der i øvrigt er regler for. Majinvest får naturligvis en procentdel af overskuddet, men de kan jo af gode grunde ikke score det hele selv. Jeg beklager, hvis indslaget ikke grundigt nok har forklaret, hvad det er, Kurt Kara og Majinvest laver – men jeg vil opfordre dig til at høre den lange version, som blev bragt i Harddisken på P1 https://soundcloud.com/harddisken/harddisken-20120530-fra – indslaget starter cirka 30 minutter inde i udsendelsen, der hvor jeg har sat et lille mærke. God fornøjelse og forhåbentlig lidt større klarhed til dig.
  Din kommentar om dovenskab, vil jeg ikke kommentere yderligere end, at jeg synes, du skal kigge dig selv i spejlet, mens du læser den højt. God weekend.

 5. Henrik Føhns Says:

  Bob – det er jo ikke en computer, du kan købe. Det er en algoritme – altså et stykke software, som Majinvest ejer. De bruger softwaren til at købe og sælge aktier for de investorer, der er med i deres hedgefond.

 6. Uffe Says:

  Jeg har computeren der kan dette, den kan du købe hos mig for kun 149995.00.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: