Robot læser op for ordblinde

Tintin bliver læst op af robotstemme i Notas nye web-app

Over en halv million danskere har svært ved at læse en tekst. Men teknologien kan hjælpe dem.

Nota har nemlig netop lanceret en web-app, E17 Mobil, der giver deres over 37.000 brugere mulighed for at streame over 18.000 lydbøger på deres iPhone, Android eller iPad. Og selvom den mobile afspiller er særligt udviklet til smartphones og tablets, virker den også på en mac eller pc.

Nota er en institution under Kulturministeriet, der producerer bl.a. lydbøger til ordblinde, synshandicappede og andre med handicap, der gør, at de ikke kan læse almindelig, trykt tekst.

Tintin med lyd
Nota har også lanceret en helt ny genre; nemlig tegneserier med lyd, der er særligt velegnet til afspilning på enten smartphones eller tablets. Tegneserierne med lyd er udviklet for at motivere ordblinde og andre læsesvage til at læse mere i deres fritid.

”Vores web-app gør det muligt at streame vores 18.000 lydbøger i browseren”, fortæller Simon Moe, der er leder af Viden og analyse hos Nota.

Med den nye app er det muligt at synkronisere tekst og lyd, så de følges ad.

”Forskning tyder på, at når man ser ord, mens man hører dem læst op, så bliver man lidt hurtigere til at opfatte teksten. En ordblind oplever ofte en slags ekko på det, der bliver læst, og det er meget forstyrrende. Men det kan man træne sig ud af med NOTAs nye værktøj”, siger Simon Moe.

Amerikanske computerspil leverer teknologien
Den nye software viser tre-fire linier af gangen, men den følger ikke hvert enkelt ord i takt med, at det bliver læst op. Det håber Simon Moe bliver anderledes i fremtiden.

”Vi har længere været på udkig efter software, der kan opmærke på ordniveau. Altså et stykke software, der kan tage de to filer og synkronisere dem med hinanden og vise lige netop dét ord, der bliver læst op lige nu. Vi fandt det i den amerikanske spilindustri, hvor et firma lavede avatarer, der med mundbevægelser skulle kunne aflæse den tekst, der blev puttet ind i spillet af brugerne. Det værktøj bruger NOTA nu til lydbøger med tekst”, fortæller han.

Lærebøger ligner tegneserier
I forbindelse med lanceringen af tegneserierne med lyd har en gruppe studerende fra Interaktive Digitale Medier på Aalborg Universitet lavet en rapport, der kort skitserer, hvordan tegneserierne med lyd motiverer unge ordblinde til at læse.

”Det tyder på at vi kan lokke de unge til at læse tidligere. Det sjove er også, at der er et sammenfald mellem tegneserier og en moderne biologibog, som er fuld af figurer og billeder. Det vil være meget spændende at afprøve en kombination af de to teknologier og få skuespillere til at læse op biologibøger op på samme måde, som vi har lavet vores tegneserier. Vi bevæger os mod multimediale lærebøger”, siger Simon Moe fra NOTA.

Besøg Notas netbibliotek E17 på www.e17.dk

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: