Få internet i lampen

Wifi og mobilnet er under pres. Vi bruger simpelthen for mange data på vores bærbare og vores smartphones.

Heldigvis er der hjælp på vej. Flere steder arbejder man på at indbygge datakommunikation ind i lamper og lyspærer.

Under ét kaldes teknologien Visible Light Communication, men kendes også som Data Light eller bare D-light, og som det måske mere mundrette Li-Fi.

Li-Fi hjælper Wi-Fi

Uanset hvad man kalder det, så er ideen grundlæggende den samme – at overføre data ved hjælp af synligt lys istedet for de radiobølger man bruger i mobilnet og Wifi, forklarer Gordon Povey fra firmaet Pure VLC.

Det skal hjælpe de pressede mobil- og wifi-netværk som bruger radiobølger.

– Vi har bygget en chip som meget nøjagtigt kan kontrollere strømmen til pæren, og ved at skrue op og ned for lysstyrken millioner af gange i sekundet kan man faktisk overføre data til en særlig lysfølsom modtager, siger han.

Photofonen fra 1880

Ideen er ikke ny, den stammer faktisk helt tilbage fra 1880’erne.

Alexander Graham Bell, som de fleste nok forbinder med telefonen, opfandt faktisk også den trådløse lys-kommunikation, forløberen for VLC.

– Bell kaldte det en Photofon, og mente at det var hans livs største opfindelse, fortæller Gordon Povey.

Teknologien er dog udviklet en del siden, og VLC’s hemmelige sovs er den chip som styrer strømmen til pæren.

Den er nu så avanceret at man for det første kan sende flere bits på samme tid og for det andet snart kan indbygge den i LED-pærer uden at forøge omkostningerne urimeligt.

Data ned og data op

Men nu er det jo én ting at kunne SENDE data via blinkende lamper – en anden er jo at kunne MODTAGE signalerne.

Man skal selvfølgelig bruge en lysfølsom modtager-enhed, der kan oversætte det blinkende lys til data.

Idag er den modtager en kasse på størrelse med afsender-prototypen, altså cirka en pakke cigaretter, men om kort tid regner Gordon Povey med at den vil kunne krympes til en såkaldt dongle, ligesom et USB-modem eller en memorystick til computeren.

På lidt længere sigt forventer han at teknologien også bliver indbygget i vores apparater – især måske smartphones, der allerede er udstyret med mange af de nødvendige lysfølsomme sensorer.

Køb en data-pære i 2014

Der er mange praktiske udfordringer – fra teknologien bag modtager-enheden over kommercielle aftaler til industristandarder der skal på plads – men Gordon Povey er optimistisk.

– Om et halvt års tid har vi aftaler med firmaer på plads om VLC i lamper, og om ca 18-24 måneder kan almindelige forbrugere købe “intelligente elpærer”, mener han.

LINKS:
Alexander Graham Bell’s Photofon
Pure VLC
Harald Haas’ Li-Fi-præsentation på TED-konferencen (video)
DTU’s overførselsrekord med optisk net

Reklamer

En kommentar to “Få internet i lampen”

  1. Leif Says:

    Det lyder meget godt. Desværre er der ofte bivirkninger, der af økonomiske årsager tales mindre højt om. Til eksempel har vi erfaret, det der fibernet har indbygget nogle meget slemme støjsendeere, der er et helvede for kortbølge og visse VHF-frekvenser. Pudsigt nok kan problemet løses, når fiberfirmaerne bliver konfronteret med det. Akkurat som Samsung smart-tv, der har en irriterende støjsender i forblndelsen til deres frontpanel. Samsung Danmark er faktisk hammer ligeglad, da de mener det ikke er en fejl på deres apparater. I mellemtiden skal vi andre bare finde os i, producenterne uhindret får lov at svine uden nogen kontrol. Havde det været fysiske gener, havde de fået en bøde for kemisk dumpning. FØJ.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: