Bliver brevmodellen til noget?

Den såkaldte "brevmodel" er kommet i modvind i Folketinget

Hør udsendelsen

De danske politikere diskuterer, hvordan man kan forhindre ulovlig fildeling på nettet. Et udvalg under kulturministeriet barslede under den forrige regering med et forslag til en såkaldt brevmodel, hvor man sender brev til folk, der deler filer, som er beskyttet af ophavsret – men nu er forslaget kommet i politisk modvind på Christiansborg

“Information wants to be free” sagde internetpioneren Stewart Brand på en hackerkonference i 1985. Og det er han blevet citeret mange gange for siden da. Men de fleste har glemt resten af hans sætning.

“Information vil frit tilgængelig men den vil også være dyr.  Information vil være frit tilgængelig, fordi information er blevet så billig at distribuere, kopiere og rekombinere. Men den vil også være dyr, fordi information kan have høj værdi for modtageren.” Og for afsenderen kunne man tilføje.

Stewart Brand tilføjede, at dette modsætningsforhold vil føre til en evig kamp om pris, ophavsret, intellektuel ejendom og den moralske ret til fri distribution. Og hver gang en ny teknologi ser dagens lys, ville denne spænding eller kamp om man vil – blive værre og værre. Man må sige, at Stewart Brand har fået ret. Siden Napster vendte op og ned på musikbranchen for 12-13 år siden, har vi set en kamp mellem rettighedshavere og fildelere udspille sig på nettet gang på gang. Kampen finder stadig sted – i dagens udgave af Harddisken skal vi høre mere om det politiske plan i debatten. Vi skal nemlig kigge på den såkaldte brevmodel, der skal forhindre ulovlig fildeling.

Ugens IT-nyheder handler om Google Drvie og om guldgraveri på asteroider – som det amerikanske firma Planetary Resources netop har annonceret planer om.

Det skotske firma Pure VLC laver light communication, det man også kalder Li-Fi. Ideen er grundlæggende at overføre data ved hjælp af synligt lys i stedet for de radiobølger man bruger i mobilnet og Wifi – og teknologien skal indbygges i helt almindelige lyspærer, håber folkene bag. Vi har talt med dem.

LINKS:

Stewart Brand

Rettighedsalliancen – tilhænger af brevmodellen

Bitbureauet – modstander af brevmodellen

Pure VLC

Reklamer

En kommentar to “Bliver brevmodellen til noget?”

  1. J Says:

    Her er der adgang til Google G Drive
    https://drive.google.com/start#home


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: