Firestorm er Danmarks hurtigste supercomputer

Hos Vestas har man bygget Danmarks for tiden hurtigste supercomputer – et 24 tons tungt monster ved navn Firestorm.

Firestorm skal især bruges til at lave ultra-detaljerede vejrberegninger når der skal placeres nye vindmøller.

Virtuel jordklode med virtuelle møller

Få meters forskel i placeringen kan nemlig gøre en stor forskel, dels når det handler om den mængde strøm møllen kan producere, dels når det handler om vindturbulens der kan risikere at lave skader eller slide møllen alt for hurtigt ned.

For at kunne lave den slags beregninger konstruerer man i princippet en nøjagtig computermodel af verden, fyldt med data fra de sidste 12 års vind på hele kloden – og at lave den slags modeller kræver en ganske særlig computer.

1600 computere i klimastyret rum

Supercomputere er i princippet “bare” en masse mere eller mindre almindelige computere der er koblet sammen i et særligt netværk, men dét er nemmere sagt end gjort.

Derfor er det også temmelig dyrt, selvom Vestas ikke vil fortælle hvad Firestorm har kostet. Men den slags ydelse kommer heller ikke i skrivebordsstørrelse, så den har ikke været billig.

Faktisk er Firestorm så stor at den har sit eget rum med klimakontrol og det hele, og man kan såmænd også gå helt ind i maven på den – og se de cirka 15000 processorer og 18 kilometer fiberkabel som sørger for at maskinen kan fungere kolossalt effektivt, sammenlignet med almindelige computere.

HØR RUNDTUR I SUPERCOMPUTEREN

Her kan du høre seniorspecialist Anders Rhod Gregersen fra Vestas vise rundt i og omkring Firestorm – og der bliver også tid til at sige farvel til forgængeren, Jetstream.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: