Overvåg overvågerne

Antallet af overvågningskameraer i Danmark er eksploderet siden 9/11 Hør indslag

En ny applikation til smartphones skal hjælpe os med at få et overblik over de 350.000 overvågningskameraer, der er sat op i Danmark.

I 2011 opnåede vi her i landet den tvivlsomme ære at have en større koncentration af overvågningskameraer pr. indbygger, end man har i London, der ellers har været kendt som verdens førende overvågningshovedstad, hvor en indbygger i gennemsnit bliver fotograferet 300 gange dagligt af et overvågningskamera.

Sikkerhedsbranchen anslår, at vi har 350.000 overvågningskameraer i Danmark. På indkøbsgader, i kiosker, i trappeopgange, på pladser og torv, og i massevis af firmaer og kontorer – og vi har i meget vid udstrækning vænnet os til dem – og mere end det: vi er faktisk ret glade for, at de er der.

Intet overblik over overvågning

“Men ingen offentlig myndighed har overblik over, hvor kameraerne sidder, hvem der har sat dem op, eller hvem de overvåger,” siger journalist Sebastian Gjerding fra dagbladet Information.

Sammen med kollegaen Peter Andersen har han udviklet applikationen Kameraspotter til smartphones, der kan hjælpe med at skabe det ønskede overblik.

“Det er vores journalistiske ambition at blive kloge på informationssamfundet og ikke bare lave de sædvanlige historier om at være for eller imod overvågning,” siger han om artikelserien i Information, der startede som eksamenprojekt på journalistikstudiet på RUC.

Du kan hjælpe

De to journalister vil have os alle sammen til at hjælpe med at kortlægge det danske overvågningssamfund. Derfor har de lavet applikationen, der kan downloades fra information.dk/overvaagning og fra Android Market. Med app’en registrerer telefonens GPS, hvor man er. Man kan på et kort se, hvor mange kameraer, der registreret i området. Hvis man opdager et nyt kamera, så tager man et foto af det. App’en tilføjer adressen, og man kan selv tilføje information om kameraet – sidder det ved en bank eller en cafe?

“Der er ingen national masterplan for, hvor overvågningen finder sted. Det er både banker og private, der overvåger, så man ved ikke om overvågningen rammer helt skævt. Er det de rigtige områder, der bliver overvåget? Med hjælp fra brugerne af app’en, vil vi gerne komme tættere på den konkrete placering og der af se formålet. Det er også et datajournalistisk projekt,” siger Sebastian Gjerding.

Kameraspotter er på fire dage blevet downloadet 648 gange.

Reklamer

9 kommentarer to “Overvåg overvågerne”

 1. Anie Says:

  Hmm.. sådan en app kan jo så også bruges af kriminelle til at vurdere om eller hvor de kan gå igang med deres foretagene uden risiko for at blive set af et kamera..

 2. Søren Says:

  Det er da ikke 1. april endnu 🙂
  Hvem tror, at almindelige mennesker vil bruge tid og kræfter på at spotte kameraer, og derefter tage billeder og indberette ?
  Alene en afstemning om dette kunne være interessant

 3. Abekat Says:

  Hvad hedder den App?

 4. Palle Says:

  Ja lad os da endelig gøre det let for kriminelle at vide hvor overvågningskameraerne sidder….

 5. MeyerBeear Says:

  Hvorfor ikke til Iphone…?

 6. Michael Nielsen Says:

  Overvågningen er kørt fuldstændig skævt i Danmark. Ikke blot i antal af kameraer, men i mangel på tillid. Vi er blevet et samfund der mangler tillid.

  Endelig så er alle kameraerne kun med til at svække vores nationale forsvar. Ser i, kameraer der har forbindelse til internettet udgør en trojansk hest.

  Militært set udgør kameraerne i civilsamfundet en potentiel trussel mod os selv. For hvem som helst med hackerens egenskaber, kan bruge dem, og dermed misbruge dem.

  Spørgsmål:

  Hvor er det dokumenteret at vi kan lide overvågningen?

 7. Fidel funk Says:

  Iphone version?

 8. Henrik Føhns Says:

  Der findes nu en version til iPhone. Det tog lidt længere tid, fordi den skulle godkendes af Apple.

 9. Henrik Føhns Says:

  App’en hedder Kameraspotter.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: