Få styr på din ACTA-forvirring

Harddisken åbner debatten om ACTA for alle


Harddisken og dagbladet Information indkalder til høringsmøde om den omstridte ACTA-aftale.

af Morten Nevado, DR Inline (artiklen er lagt på bloggen af Henrik Føhns)

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) er en handelsaftale mellem EU-landene, USA og en række andre lande, der skal sætte fælles rammer for bekæmpelsen af piratkopiering.

Aftalen har skabt en ophidset debat, hvor modstanderne kalder ACTA for internettets dødsstød og tilhængerne mener, at en fælles regulering af ophavsret og copyright er strengt nødvendig.

I skrivende stund har over 8.000 Facebook-brugere givet tilsagn om, at de vil deltage en demonstration imod pirataftalen i København den 25. februar.

Ifølge vært på ‘Harddisken’ Henrik Føhns er der et stort pres fra programmets lyttere om, at Harddisken skal belyse ACTA.

“Vi bliver bestormet på Twitter, på vores blog og Facebook-side af alle mulige mennesker, som siger, vi må lave noget på det her. Det er en sag med voldsom interesse,” siger han.

Henrik Føhns vurderer, at interessen skyldes uklarhed om, hvad indholdet af ACTA egentlig betyder.

“Derfor er der en masse forvirring, som gør, at modstanderne er helt oppe i det røde felt. Men der er også tvivl om, hvor vidt nogen af de her ting, som folk er vrede over, overhovedet er faktuelt korrekte. Der er en masse misforståelser,” siger han.

Hele processen omkring ACTA har været meget lukket. Offentligheden hørte ikke noget om aftalen, før den blev lækket til Wikileaks.

“Det betyder, at alle de danske organisationer, der normalt ville blive hørt i en lovgivningsproces, ikke er blevet hørt,” siger Henrik Føhns.

Indkalder til høring
På baggrund af den ophidsede debat om piratloven, vil Harddisken og dagbladet Information forsøge at høre de parter, der ikke er blevet hørt.

“På den ene side siger tilhængerne, at der ikke bliver ændret noget som helst i forhold til dansk lovgivning, på den anden side siger modstanderne, at den her aftale er så gummiagtig, at den kan bruges til hvad som helst. Så et eller andet sted står vi i midten og tænker, hvad er egentligt rigtigt? Derfor indbyder vi både modstandere og tilhængere til at komme med høringssvar, så laver vi en høring, og   noget journalistik ovenpå,” siger Henrik Føhns.

Harddisken afholder høringen i samarbejde med dagbladet Information, der også har skrevet meget om ACTA. Interesseorganisationer er blevet opfordret til at sende høringssvar ind inden selve debatten, som finder sted i Informations lokaler den 27. februar – to dage efter demonstrationen. Der er deadline på høringssvar mandag d. 20. februar på adressen acta@information.dk

“Alle er velkomne til at komme og deltage i debatten d. 27. februar. Dem, der kommer med høringssvar, kan forklare sig og få lejlighed til at debattere det med EU-parlamentarikere. Det er tanken, at gøre det til en offentlig ting, som inddrager brugerne, så de ikke bliver passive i debatten,” forklarer Henrik Føhns. “Og så er det jo spændende at prøve sådan noget i stedet for bare at sidde i sit radiostudie og snakke om det,” siger han.

Den 27. februar klokken 17-18.30 afholdes den åbne høring om ACTA på baggrund af svarene i Informations lokaler i Store Kongensgade 40C. Tilmelding er gratis, men vil du med, skal du sende en mail til ishop@information.dk for at reservere plads.

Høringssvar skal sendes senest den 20. februar til acta@information.dk, og de vil blive offentliggjort på information.dk og dr.dk/harddisken og sendt til ministeren.

ACTA-aftalen

Faktaark om ACTA-aftalen fra EU-Oplysningen

Bitbureauet – modstander af ACTA

Harddisken om ACTA – udsendelse fra 1.2.2012

Harddisken om ACTA – artikel fra 2010

Dagbladet Informations dækning af ACTA

P1 Dokumentar om ACTA

Reklamer

10 kommentarer to “Få styr på din ACTA-forvirring”

 1. asdf asdf Says:

  Kun en eneste rettighed er i fare pga. ACTA:

  Retten til at stjæle de film og albums på nettet, du ikke ville drømme om at stjæle i Brugsen.

  Alt andet er misinformation.

  Der er to kilder til denne misinformation:

  1) Folk der stjæler de IP-produkter på nettet, som vi andre betaler for.
  2) Verdens førende multinationale selskab, Google.

  Hvis du gerne vil forstå baggrunden for Google’s krig mod Intellectual Property — IP — som i dag er verdens vigtigste råvare, bør du læse disse underholdende artikler:

  http://www.forbes.com/sites/scottcleland/2012/01/24/the-real-reasons-google-killed-sopapipa/
  http://www.forbes.com/sites/scottcleland/2011/12/14/sopa-fixes-isolate-opponents-especially-google/
  http://www.forbes.com/sites/scottcleland/2011/11/15/the-top-ten-threats-to-google/

 2. Bjarne Hansen Says:

  Hvis ikke ACTA er noget som helst problem.

  Hvorfor så al det hemmelighedskræmmeri?
  Minster og Embedsmænd har oven i købet presset på, for ikke at der skulle komme for meget ACTA ud til Offentligheden.

  Og Kader Arif, ledende EU-embedsmand for ACTA-programmet, er trådt tilbage. Han beskriver forhandlingerne om ACTA som en “maskerade” .
  Se det giver rimelig god grund til bekymring, skulle jeg mene.

  Jeg stoler ikke på Pia Olsen Dyrh over en dørtærskel.
  Enten er hun uvidende eller også er hun en skurk.

 3. Rasmus Brix Says:

  Bliver der lavet et efterfølgende program, til os der ikke har mulighed for at dukke op den 27?

 4. Anders Høeg Nissen Says:

  Ja, det gør der bestemt! Harddisken den 29. februar kommer i høj grad til at handle om ACTA og resultaterne af høringen!

 5. Henrik Føhns Says:

  Rasmus Brix – vi laver radio om det d. 29. februar

 6. Qwerty Qwerty Says:

  Anmoder hermed om at ovenstående indlæg slettes da Asdf tilsynelande slet ikke kender forskellen på ophavsret og ejendomsret.

 7. Jotunbane Says:

  Den eneste misinformation her i nærheden er når du kalder et rettighedsbrud for tyveri. Det er ikke det samme.

  Det er den retorik man normalt hører fra de store indholdsudbydere, så mit spørgsmål til dig er: Hvilken indholdsudbyder arbejder du for, og hvad får du for at sprede misinformation i debatten?

  Man giver normalt “trollpoint” til folk der tydeligt snakker deres arbejdsgiver efter munden, jeg giver dig 2/10, prøv igen.

 8. Ellen Says:

  Kunne i ikke live streame høringen på nettet så vi som bor i Jylland kan lytte med…..

 9. Stefan Kalmar Says:

  Glæder mig til høringen i dag.
  Spændende initiativ I har taget.

  Selvfølgelig skal man sikre ophavsrettigheder, men det skal gøres til en sådan grad at producenten ikke får/tager sig ekstra rettigheder i forhold til brugeren.

  Når en køber har købt et produkt, må køberen forvente at produktet er vedkommendes, og at der ikke er en usynlig navlestreng til producenten.

  Når man køber en bil vil en bilhandleren heller ikke sige: “Skal du køre med bilen i Tyskland? Så skal jeg have flere penge” eller “Skal du bruge bilen til hyrekørsel… så tjener du jo penge på bilen, og så skal jeg have flere penge for den”.

  Men sådan er det desværre med mange af de produkter som ACTA er sat i verden for at beskytte (som jeg har forstået hele ACTA konceptet).

  http://hvadenhverdansker.blogspot.com/2012/02/kunne-du-finde-pa-at-downloade-en-bil.html

  Mvh
  Stefan Kalmar

 10. Chris Alban Hansen - Misforstå ACTA på få minutter Says:

  […] linkøkonomiTil Harddiskens forsvar har udsendelsen sammen med Dagbladet Information indkaldt til høringsmøde om ACTA. Debatten er […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: