Ny trussel mod internetfriheden?

I sidste uge gik Wikipedia i sort, og dusinvis af større og mindre it-firmaer gik i fælles aktion mod de amerikanske lovforslag SOPA og PIPA.

SOPA og PIPA skulle stramme beføjelserne i de allerede eksisterende lovgivninger om ulovlig kopiering af film, tv, musik og så videre, men mange mente, at lovforslagene var alt for vidtgående.

Det virkede – men
Og demonstrationen så ud til at virke – SOPA og PIPA blev foreløbigt lagt på hylden, og skal i hvert fald nu igennem en grundig behandling, før de bliver fremsat igen.

Men i mellemtiden er nye love på området blevet sneget ind, næsten under radaren, kan man sige, i form af den globale handelsaftale ACTA – Anti Counterfeit Trade Agreement.

ACTA har været undervejs i mange måneder, og og selvom den er blevet kritiseret for både sit indhold og for hemmelighedskræmmeriet omkring forhandlingerne, så har mange lande allerede stemt for – herunder USA og EU – dermed også Danmark, der i går skrev under i Japan.

Vagtmænd på nettet
ACTA giver ophavsretsejerne vide muligheder for fx at lukke hjemmesider de mistænker for at dele ulovligt kopieret materiale, men pålægger også internetudbydere at fungere som en slags vagtmænd over for trafikken i deres net – begge dele med ret uoverskuelige konsekvenser for både søgemaskiner, firmaer som TDC og Telia og for helt almindelige netbrugere.

Derudover handler ACTA bla. om kampen mod kopiering af fysiske varer – kopiprodukter – og medicin og meget andet.

Uanset indholdet, så er der mange som har kritiseret netop de hemmelige forhandlinger, hvor kun meget få aktører og primært de – der har interesse i at lave så stramme beskyttelsesregler for ophavsretshavere som muligt – er blevet hørt.

Det siger i hvert fald mange kritikere, heriblandt den respekterede Electronic Frontier Foundation og det franske site La Quadrature du Net, der har lavet et helt site om ACTA.

Også EUs ACTA-“rapportør” trak sig igår tilbage i protest mod de lukkede forhandlinger.

Er den så stemt igennem?
Nej, selvom EU har underskrevet aftalen, så skal den stadig godkendes af Parlamentet.

Derfor håber mange aktivister nu, at de kan nå at smide grus i maskineriet, ligesom man gjorde med SOPA og PIPA.

Aftalen skal efter planen ratificeres af Europa-parlamentet i juni måned.

Harddisken følger op på sagen i næste uges program…

LINKS:
EU-medlem Marietje Schaakes artikel om ACTA og hvad man stadig kan nå at gøre

Franske La Quadrature du Net’s ACTA-site

Reklamer

8 kommentarer to “Ny trussel mod internetfriheden?”

 1. James D Says:

  Det her er perverst… Hvordan kan man stole på dem med magten hvis de gør hvad det passer dem? Snart bliver in fri tanke ulovlig fordi der er patent på den…

 2. Jesper Says:

  Den her historie hører hjemme i TV-Avisen og på dr.dk forsiden – den er ikke kun interessant for os “nørder”

 3. Stefan Says:

  Jeg troede da ellers at lande som f.eks. Polen og Frankrig netop havde sagt nej til ACTA på grund af protester i deres land? Eller, i hvert fald protester i Polen.

  Og synes virkelig det er *!”#¤%&/ at det er så hemmelighedsfuldt. Hvis det er noget som potentielt kan gå ind og påvirke vores “liv” på nettet, hvis det kan pålægge TDC, Telia og osv. til at være vagtmænd, så synes jeg det burde komme til folkeafstemning frem for det bare bliver skrevet under.

 4. Peter Says:

  Jesper har ret, ACTA hører hjemme i TV avisen og på DR’s forside.
  Ved at lade som om det kun er relevant for “nørder” fremlægger man det samtidigt som ligegyldigt for resten af befolkningen. Det er noget der vedrøre alle, og vil have enorme konsekvenser hvis det bliver gennemført.
  Det er langt vigtigere end mange af de ting der allerede bliver sendt i TV avisen.
  Hvis man holder nyheden om ACTA nede på et nørde niveau, bliver det aldrig taget seriøst af den generelle befolkning, og så hjælper man ACTA med at blive gennemført bag lyset.
  Det er utrolig vigtigt, og bør ikke behandles som info der kun vedrøre “nørder”.

 5. Hasse Gårde-Askmose Says:

  Har I set denne?

  http://jp.dk/udland/usa/article2680810.ece

 6. René Madsen Says:

  Problemet med en sådan lovgivning er den bliver lusket igennem i en eller anden form, herefter vil brugerne blive påvirket uden mulighed for at få den omstødt.

  Det vil kræve enorme ressourcer for søgemaskiner og teleoperatører at lege vagthund for rettighedsindehavere.

 7. Peter Says:

  Ministeren er enten en løjner, eller meget ignorant.

  Hun beroliger med at ACTA ikke går ud på at begrænse internettet og vores rettigheder.

  Men problemet er at det GIVER MULIGHED for det.

  Og vi ved med sikkerhed at denne mulighed vil blive brugt, og misbrugt.

  De store firmaer gør allerede dette. De misbruger allerede sådanna love, til at udryde konkurenter, og til at holde folk nede, så de kan tjene endnu flere penge på dem. Menneskerettigheder er allerede blevet sat til side, i piratjægernes tegn.

  Det var meget skuffende da jeg hørte at den danske minister allerede havde underskrevet ACTA, helt inden de fleste danskere overhovedet havde hørt om dens eksistens.

  Som altid, i den slags sager, er det dommere og politikere der er komplet ignorante i forhold til teknologien, og derfor ikke engang ved hvad de laver. Ja og så er der dem, der indirekte er købt af de store firmaer, idet de har betalt for deres valgkampagner.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: