Er din computer klogere end dig?

Kunstig intelligens i computeren skal forstærke vores hjerne

Hør udsendelsen

Når du taler med Siri på din nye iPhone 4S, får du måske en fornemmelse af, at der faktisk er et menneske bag den lidt maskinagtige stemme? Det skyldes, at Siri blandt andet trækker på en kunstig intelligens udviklet af Wolfram Alpha, som har specialiseret sig i vidensmaskiner.

På den anden side, så ved du godt, at det ikke er et menneske, der i løbet af få sekunder kan sende dig afstanden til Jupiter eller kvadratroden af 265.474.987.

På den ene side lader vi os snyde af, at maskinen prøver at være som et menneske. På den anden side opdager vi hurtigt, at den er en maskine, fordi den ved så meget mere end et menneske ved.

24/7 adgang til eksperter
“Vores mål med Wolfram Alpha, er meget ambitiøst,” siger matematiker og direktør Stephen Wolfram.

“Vi vil tage al viden, der er blevet systematisk opsamlet i vores samfund og gøre det automatisk tilgængeligt for enhver. I dag kan man næsten altid finde en ekspert – men ikke døgnet rundt – vores mål er, at ligegyldig hvem, hvor eller hvornår, så skal alle kunne gå til Wolfram Alpha og stille et spørgsmål, som vi skal være i stand til at svare på. Det er en slags demokratiseret adgang til viden,” siger han.

Stephen Wolfram ser for sig en fremtid, hvor Wolfram Alpha i langt højere grad tilpasser sig, hvad brugeren laver den givne situation og kæder det sammen med kendskabet til den enkelte brugers vaner og søgninger for at kunne svare meget mere præcist. Den kunstige intelligens bliver som en digital butler, der ved alt om vores interesser og behov, så den kan træde til med hjælp på det helt rigtige tidspunkt.

Sherlock Holmes til alle
Disse tanker er ikke fremmede for amerikaneren Doug Lenat, der siden 1984 har programmet på at udvikle den kunstige intelligens Cyc.

Han er optaget af, at lære maskinen alt om vores verden, så den kan forstå vores spørgsmål og i bedste Sherlock Holmes stil på logisk vis tænke sig frem til et svar.

Hos Cycorp programmerer de stadig, men Cyc hjælper allerede til i det amerikanske sundhedsvæsen, hos computersikkerhedsfirmaer og med at analysere terrortrusler.

“Vi bygger ikke noget, der skal domninere menneskelig intelligens – men noget der forstærker og hjælper vores intelligens,” siger Doug Lenat.

Verden forandres for altid
“Når du gør mennesker smartere og smartere gennem deres teknologi, så når du et punkt, hvor den enkelte kan gøre ting, der er langt ude over, hvad vi er i stand til at gøre i dag. Som samfund og som art kan vi komme til at lave meget mere avancerede ting. Indflydelsen på alle lag af vores samfund og vores samfundsliv fra politik til uddannelse og arbejde vil være så stærk, at vi først vil opleve den fulde effekt en hel generation senere. Det vil være som med indførelsen af elektricitet. Det kunne vi heller ikke overskue effekten af i øjeblikket – men i dag mere end 100 år efter, så kan vi se, hvor meget det forandrede verden. Så på den måde vil kunstig intelligens forandre verden på en meget dybtgående måde,” lyder det fra Doug Lenat.

Tænk lige på det, næste gang du siger hej til Siri på telefonen – eller bander over din gps…

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: