Fem firmaer, der styrer dit liv

Google, Apple, Microsoft, Facebook og Amazon.

Fem teknologi-virksomheder, der på hver deres måde kalder på beundring og bekymring, respekt og frygt – og som sikkert i manges hverdag betyder væsentligt mere end kommune, regering, EU eller FN.

Og set fra oven klarer de sig alle fem bedre i disse krisetider end så mange andre. De gør gode forretninger og tjener masser af penge.

Men firmaerne har også problemer – eller udfordringer, hvis vi skal være lidt flinke – hver på deres egen, unikke måde, og både når det angår firmaerne selv og når det gælder os, brugerne.

Har Google mistet momentum?
Google sidder stadig meget solidt på vores søgninger på nettet, Chrome-browseren æder sig støt og roligt ind på markedet, og med mobilstyresystemet Android har Google nu en vigtig tilstedeværelse på de smartphones, der fylder mere og mere i vores hverdag.

Der er dog langt fra kun medvind i Google-land. Ingeniørerne kæmper stadig med at få styr på det sociale aspekt af vores net-bårne liv, og selvom Facebook-konkurrenten Google Plus har fået en vis position på markedet er der meget langt op til netop Facebook.

Samtidig slås Google på mange fronter når det gælder jura, regler og almindelig respekt for andres liv og hverdag.

Hvordan vil Jobs’ død påvirke Apple?
Apples iPods, iPads, iPhones og hele Mac-serien af computere sælger urimelig godt – og hvad der er lige så vigtigt, så giver hvert eneste salg massevis af penge i kassen. I en grad faktisk, så Apple i løbet af 2011 oplevede i perioder at være det mest værdifulde firma i USA.

Dén udvikling kan den nye direktør, distribution- og logistik-specialisten Tim Cook, sagtens holde i live i et godt stykke tid fremover.

Omvendt vil Steve Jobs’ død med tiden også få indflydelse på Apples kurs og succes, selvom produktplanerne for de næste 3-4 år formodentlig allerede ligger nogenlunde fast.

Det er også klart at mens Apple i næsten uhyggelig grad har formået at skabe hype og medieopmærksomhed om sine nye apparater, så er bagsiden af dén medalje at der møder Apple mange frustrationer og klager, hvis produkterne ikke lever op til de høje krav.

De sociale verdensmestre
Mark Zuckerbergs lille, blå bog for 800 millioner mennesker på mange måder omdefineret det sociale net, og føjer hele tiden nye dimensioner til – film- og musikstreaming, integration til andre hjemmesider, nye designs- og kommunikationskanaler og meget mere.

Omvendt har Facebooks opfattelse af privatliv eller mangel på samme også medført tonsvis af problemer, både i forhold til de enkelte brugeres frustration over forvirrende kontroller og indstillinger og i forhold til myndigheders konstante undersøgelser af legaliteten i Facebooks opbevaring og udnyttelse af brugernes informationer, billeder, trafik-data og så videre.

Og så hører det med til historien, at selvom det forventes at Facebook børsnoteres til mange, mange milliarder af dollars i løbet af 2012, så er firmaet stadig en lilleput når det gælder reel indtjening – altså sammenlignet med de andre store teknologivirksomheder.

Den vaklende gigant
Software-giganten Microsoft har ikke helt samme vind i sejlene som de andre, men man skal bestemt ikke undervurdere den gamle i klassen, der om ikke andet tjener rigtig godt med penge – blandt på den gode gamle Office-pakke og med spil og grej til Xbox-konsollen.

Og på nogle områder lykkes det også for det gamle firma at genopfinde sig selv. Den nyeste version af Microsofts mobilstyresystem Windows Phone har – i partnerskab med Nokia – fået rigtig pæn omtale, og 2012 kan gå hen at blive et godt år på dét område, selvom der stadig er ret langt op til både Android og iPhone.

Det går til gengæld ikke helt som det skal på de lidt mere funky områder som web og det sociale, og Microsoft har nok i det hele taget et ry som den lidt kedelige, uopfindsomme spiller, der forsøger at købe sig en plads i opgøret med konkurrenterne.

Webbutik på steroider
Amazon er nok det af de fem firmaer, der for den danske bruger har mindst daglig betydning – i hvert fald i vores bevidsthed.

Jo,det er mange der har købt bøger, film og cd’er i onlinebutikken, og de sidste par år har mange danskere også fået sig en Kindle til at læse og købe ebøger.

Men det hører med til historien, at Amazon bag kulisserne med sine cloudtjenester også leverer både lagerplads og regnekraft til tusinder af større eller mindre firmaer, typisk selvfølgelig den slags der laver netbaserede tjenester og produkter – noget vi altså også nyder godt af herhjemme.

Det betyder så til gengæld også, at Amazon får hug når infrastrukturen fra tid til anden får hosteanfald, fordi det netop går udover talløse andre firmaers mulighed for at bedrive deres gesjæft.

Og så slås Amazon – som alle de andre – med et utal af sagsanlæg, patentretssager og offentlige undersøgelser, og beskyldes blandt andet for at omgås skattelovgivningen i USA lidt vel lemfældigt.

Hør udsendelsen om the Fab Five, hvor Harddisken med besøg af teknologi-kommentator Rolf Ask Clausen diskuterer de fem firmaer

Reklamer

10 kommentarer to “Fem firmaer, der styrer dit liv”

 1. AH Says:

  Den er da helt gal den analyse: “Apples iPods, iPads, iPhones og hele Mac-serien af computere sælger urimelig godt”

  Mac-serien og iPhone har 5% af verdensmarkedet – er det et tegn på at de sælger urimeligt godt?

  iPhone kommer ikke i nærheden af Android som har omkring 50% af markedet for smart phones.

  Mht. styresystemer er Microsoft en gigant i forhold til Apple med Windows 7 som tegner sig for ca. 37% af verdensmarkedet og den gamle XP med omkring 46%.

 2. Jonas Brincker Says:

  Jo, udemærket oplæg 🙂

  Men der faktisk også virksomheder, der har større effekt på vores alles dagligdag. Det er dog ikke teknologi virksomheder.

  Jeg kan ikke lade være med at lægge mærke til at du nævner krisen – og det er jo netop finansvirksomhederne og deres grådighed der har skabt krisen. Og krisen påvirker os jo stadig, folk mister deres arbejde, får sværere ved at sælge deres huse, får sværere ved at låne penge osv. osv.

  Bare lige som en indskudt bemærkning 🙂

 3. Anders Høeg Nissen Says:

  Det bliver nu nævnt flere gange, at Android har største-delen af smartphones, og Microsoft størstedelen af pc-markedet – men Apple tjener stadig meget bedre end konkurrenterne. Og de har de seneste år haft en kolossal vækst også på Mac, hvilket især er imponerende i en tid hvor de fleste andre pc-producenter har lille eller ingen vækst…
  Men det er fuldstændig korrekt – og måske værd at understrege – at de på trods af den (alt for megen) omtale, så er Apple langt fra den største 🙂

 4. Jørgen Says:

  “Mac-serien og iPhone har 5% af verdensmarkedet – er det et tegn på at de sælger urimeligt godt?

  iPhone kommer ikke i nærheden af Android som har omkring 50% af markedet for smart phones.”

  Det var dog en pudsig måde at præsentere tallene på –

  Hvis vi kigger på smartphonemarkedet – har Apple iOS 29% og Android 47% i flg. comScores seneste tal – det synes jeg da godt kan forsvare at Apple stadig sælger godt… og at de er i nærheden af Android – og hvis man begynder at inddrage alle mobile enheder – altså også iPods og tablet-markedet – er tallene endnu mere tætte på hinanden…

 5. AH Says:

  @Jørgen
  De tal du nævner gælder for USA ikke for verdensmarkedet.

 6. Morten Worm Due Says:

  Interessant program – men har i fokuseret for meget på consumer-delen?

  IBM flytter fx. rundt på alle vores penge, oracle på vores data og Microsoft på brugeradministrationen derude i virksomhedsland.

 7. Jan Says:

  Tillykke med Fødelsdagen

  Jeg ved ikke hvorfor IT-meningsdannere og andet godt folk, konstant undervudere Microsoft indflydelse
  Nævn hvilken Teknologivirksomhed der ville have et ikke specielt godt produkt på market i 11 år (XP) og stadig have 50% verdensmarkedsandel, dette viser med alt tydelighed hvilken magtdominans microsoft har og hvilken konservativt market de har fat i.
  Ud over dette har Microsoft fat i hele IT kredsløbet fra udviklingværktøjer, certificering over til chefkontorene der hele tiden fastholder virksomheder og IT-folk i et fast grep.

 8. Henrik Føhns Says:

  God pointe – vi lagde vores fokus på denne måde, fordi vi også skulle omtale de tre lydbøger, som vi forærer væk i forbindelse med vores 18 års fødselsdag

 9. Henrik Føhns Says:

  Korrekt – MS har kollosal indflydelse. Derfor tog vi dem også med i udsendelsen, selvom de ikke figurerer i alle de amerikanske mediers beskrivelser af, hvem der kæmper om magten lige nu

 10. Kasper Says:

  “Fem firmaer, der styrer dit liv”
  så er det Godt at SOPA vil løse det Problem 😉
  Tillykke med de 18 år 🙂
  jeg kan huske den gang jeg optog HardDisken på båndoptager 🙂 hehe


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: