Pandebånd giver bedre søvn

Pandebåndet Zeo måler dine hjernebølger, mens du sover

Hør udsendelse

Vi ved alle sammen, hvordan hele dagen kan være ødelagt, hvis man ikke har sovet godt om natten. Spørgsmålet er bare – hvad vi kan gøre ved det? Det er ikke altid nok at gå tidligt i seng. Men nu har en flok amerikanske studerende udviklet et pandebånd, der kan hjælpe os til at sove bedre og vågne friske og veludhvilede.

Zeo blev udviklet, men vi stadig gik på universitetet. Vi ville lave et stykke teknologi, som vækker dig på det rette tidspunkt, når du er udhvilet. Vi fandt ud af – at for at gøre det, så skal man måle hele søvnperioden, og hvad der sker, mens vi sover,” siger Ben Rubin, der i dag har virksomheden Zeo, der sælger et $99 pandebånd, som måler dine hjernebølger, mens du sover.

“Søvneksperter fortalte os, at det er umuligt, medmindre man har et søvnlaboratorium med alt det rigtige udstyr såsom med 21 elektroder til at sætte på hovedet. Det kan ikke gøres hjemme hos én selv i ens egen seng.”

Søvn er vigtig for krop og hjerne
Men med en blanding af naivitet og stædighed så konstruerede Ben Rubin og hans partnere et letvægts pandebånd, der består af et pandebånd af stof med tre indbyggede sensorer. Man har pandebåndet på, mens man sover. Sensorerne måler hjerneaktiviteten, og viser hvor meget REM søvn og hvor meget dyb søvn man får. REM søvn er vigtigt for vores hjerneaktivitet – dyb søvn er vigtigt for kroppen. Pandebåndet tæller også,  hvor mange gange man har været vågen. Ben Rubin og hans partnere fandt ud af at søvn er meget vigtigere vores helbred, end vi umiddelbart tror. Søvnen har indflydelse på kroniske hjertesygdomme og diabetes. Men en god søvn kan også give bedre sex, mere energi, bedre ydeevne når vi dyrker sport.

Pandebåndet skaffede Ben Rubin plads blandt de 35 ny innovatorer under 35 år, som magasinet Technology Review kårer hvert år og præsenterer på konferencen Emerging Technology i Boston.  TR35 kaldes de.

Rådgivning om søvn
Men en ting er selve pandebåndet – en anden ting er konceptet omkring det. Ben Rubin har lavet et søvnrådgivningsfirma omkring sin teknologi. Meningen er, at hjælpe os med at få en bedre søvnkvalitet gennem konstant at samle data ind om vores søvnmønstre og på basis af de data give gode råd til, hvad der kan være anderledes.

Pandebåndet har tre bløde sølvpuder. Man tager pandebåndet på med sølvpuderne mod panden og falder i søvn. Sensorerne måler ens hjerneaktivitet gennem natten, og om morgenen har man en masse data. I den første udgave af Zeo blev de overført til et vækkeur. Men i den seneste udgave bliver ens data overført via Bluetooth – altså trådløst – til en app på ens smartphone. De bliver delt med Zeo, som kan give gode råd. Hvis det fx tog 25 minutter at falde i søvn, så kan de tilbyde teknikker til at falde hurtigere i søvn. Eller Zeo har måske registreret, at ens telefon har flyttet sig meget langt, hvilket betyder, at man er ude at rejse. Så kan Zeo tilbyde værktøjer til at minimere jetlag på 3-4 dage i stedet for de 8-10 dage, det normalt kan tage at komme sig.

Pandebånd er ligeså godt som laboratorium
Ifølge Ben Rubin er kvaliteten af de data, hans pandebånd leverer ligeså god som det et professionelt laboratorium kan præstere, fordi Zeo både måler hjernebølger og muskel- og øjenbevægelser. Det betyder, at pandebåndet både måler dyb søvn, rem søvn og hvorvidt man er vågen eller sover.

Alle ens data bliver regnet sammen til en score, der viser ens søvnkvalitet. Aftenen før vores interview havde Ben Rubin en score på 88. Hans gennemsnit svinger fra midt i 80erne til de lave 90ere. Jo tættere på 100 desto bedre. Hvis Ben Rubin passer sin søvn og sin fysiske træning, så får han typisk et tal i de høje 90ere.

Send søvndata til smartphone
I fremtiden bliver data fra pandebåndet udvidet med endnu flere muligheder. Ved hjælp af ens smartphone vil Zeo kunne mange andre ting. Mikrofonen kan fortæller, om man snorker. Telefonen kan også måle, om der er meget lys i soveværelset, som måske gør, at man vågner for tidligt og ikke får nok REM søvn. På Zeos website kan man også taste oplysninger ind og fortælle hvilke aftener, man har drukket meget kaffe eller alkohol og sammenligne den information med ens søvndata.

Og på basis af den viden, kan Zeo anbefale en række øvelser eller praktiske tiltage som fx et mørklægningsgardin eller at undgå en stor kop kaffe før sengetid.

Reklamer

14 kommentarer to “Pandebånd giver bedre søvn”

 1. Sven Aldenryd Says:

  Harddisken har gennem flere udsendelser stillet skarpt på data og hvordan vi kan opsamle og dele dem. Hvad de mange data skal bruges til står imidlertid uklart og de interviews jeg indtil videre har hørt overbeviser mig ikke om hvor vi er på vej hen i den teknologiske udvikling: mod et kontrol-freak samfund (overvågning), mod total exhibitionisme (Facebooks våde drøm) eller vi bare snubler over endnu en sjov ting som kan lade sig gøre (WAP historien om igen). Det kunne være rart hvis redaktionen kunne interviewe et par danske teknologi filosoffer med hver deres bud. F.eks. Ole Grünbaum (forfatter til ”Tekno-fetichismen”) eller Ole Thyssen (”NUTIDEN – det overfyldte rum” og andre værker)

 2. Henrik Føhns Says:

  Hele bølgen med dataindsamling ER en smule uklar – også for de, som rider på den. Men jeg tror til gengæld ikke, at det handler om hverken overvågning eller ekshibitionisme. Vores nye værktøjer gør os i stand til at lære mere om os selv. Det er ikke længere kun eksperter i form af statistikere eller læger, der har eksklusiv adgang til vores data. Nu kan vi selv indsamle og bearbejde data om vores liv. Det kan gøre os klogere, men det kan også ende som vor tids frimærkesamlere = “det er da godt, at han har en hobby”, som man sagde før i tiden. 😉
  Ang. teknologi filosofferne. Ingen af de to bøger, du nævner, er nye. Ole Grünbaums bog er faktisk ti år gammel. Hvilket er meget gammel i informationsteknologisk perspektiv. Fx. var Google helt nyt og Facebook ikke-eksisterende dengang. Sidste år havde vi derimod interview med den amerikanske teknologifilosof Kevin Kelly, der selv er aktiv i quantified self og dengang aktuel med en ny bog. Og for nyligt bragte vi også interview med en anden dansk og bogaktuel teknologifilosof – nemlig Peter Hesseldahl.

 3. Eydun Says:

  Dette lyder interessant. Kan pandebåndet købes i Danmark?

 4. Søgaard Says:

  Fin artikel. Der er bare mange stavefejl, der til tider gør det lidt svært at læse

 5. Jørgen Says:

  Bare brug Lark’s armbånd i stedet. Det med bandebånd virker irriterende.

 6. Adam Says:

  @ Søgaard.
  Accordnig to a rcseareh at Cambdirge Unirevsity, it deosn’t mettar in waht oredr the lettres in a wrod are. The olny irpomtant tnihg is taht the fisrt and lsat letetr be in the rgiht plcae.

  The rset can be a tatol mses and you can stlil raed it wiuhott porblem. Tihs is becuase the hmuan mnid deos not raed evrey letter by ilsetf, but the wrod as a wlohe.

 7. Keld Says:

  @Søgaard – Du bør nok overveje at arbejde lidt med din fejltolerance.

 8. Claus Philipsen Says:

  Zep Mobile koster 99USD, forsendelse 96USD

  Zeo Mobile vil iflg deres egen FAQ være til salg i Apple Store EU først i November måned. http://www.myzeo.com/sleep/faqs/zeo-mobile/where-can-i-buy-zeo-mobile-outside-us

  Spændende hvordan Apple vælger at prissætte et ikke-apple produkt….

 9. Anders Hvid Says:

  @Sven Pointen som jeg ser det, er det helt overordnet at skifte fokus fra sygdomsbehandling til forebyggelse. Et ønske om at optimere vores indsats for sundhed og velbefindende. Kroppen afgiver massevis af data, som kan gøre os kloge på os selv, og hvad der skal til for at vi trives. I dag kigger vi først på data når vi bliver syge (blodprøver, temperatur, blodtryk osv.). Nu muliggøre teknologien at vi alle sammen kan begynde at forholde os ‘videnskabeligt’ til vores egen krop. Jeg har selv et løbeur med pulsmåler, så jeg kan optimere min træning, jeg har en fitbit (www.fitbit.com), der advare mig, når jeg bevæger mig for lidt og i øvrigt holder øje med min søvn om natten. Hvis du har en iPhone kan jeg anbefale Sleep Cycle, som ligesom Zeo afdækker din søvnrytme. I øvrigt giver det rigtig god mening at koble det hele til en gentest som fx 23&me (hvis man tør :).

 10. Martin Says:

  Der har længe findes en app til iphone der måler din søvnrytme baseret på dine bevægelser i din søvn. Jeg har prøvet det i en periode og det virkede tilsyneladende fint.

 11. Stefan Says:

  Må sgu sige det er ret cool. Har i forvejen en app til min iPhone som kun registrerer mine bevægelser i sengen, hvilket den så vurderer til hvor tungt jeg sover. Men et desideret pandebånd, så må det være meget præcise data.
  Problemet er vel bare at man ikke er så god til at analysere dem selv og det er vel kun forprogrammeret råd/tips og lignende at man kan få glæde af?
  Kunne være fint hvis man også kunne få en personlig vurdering af ens “sag”, men det kommer nok til at koste noget ekstra 😛

 12. Marina Vicki Gregersen Says:

  Hej Martin
  Hvad hedder den app?

 13. georg Says:

  Har købt den i England.

  Bestilt fredag eftermiddag, leveret af posten mandag kl 10,
  imponerende.

  Fungere rigtig godt.

  Også en virkelig grundig follow up,’så man forstår, hvad der registreres.

 14. Kasper Says:

  Hej,
  Super spændende emne og efterfølgende debat.
  Vi, Smart IT(www.smartit.dk), har indgået en samarbejdsaftale med MyZeo for Skandinavien, så jeg er nok lidt “farvet” i denne debat og beklager på forhånd, hvis mit indlæg bærer for meget præg af dette.

  Hele Quantified Self bølgen er i mine øjne meget interessant. Der kommer hele tiden nye innovative produkter, som gør det muligt for os som individer at måle og dermed forbedre vores præstation/status/tilstand – vægt, blodtryksmåler, søvnmåler osv.
  Nogen vil sige det tager overhånd og selvfølgelig kan det blive for meget, men personligt synes jeg det er spændende at følge denne trend inden for digital sundhed.

  Der findes rigtigt nok produkter der måler på bevægelse eller puls ift. søvn. Men her adskiller MyZeo sig fra de øvrige ved at tage en langt mere videnskabelig tilgang til søvn og jeg mener derfor ikke de kan sammenlignes.
  Læs evt. mere her: http://www.myzeo.com/sleep/validation

  MyZeo kommer med en opdatering til deres applikation her hen over sommeren, så det coaching forløb man kan vælge at følge i endnu højere grad bliver tilpasset den enkelte bruger.
  Når denne opdatering er klar vil MyZeo også være at finde på det danske marked.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: