Udkantsdanmark på informationsmotorvejen

Hør udsendelsen

Hvornår er danskerne mest irritable? Når de sidder i trafikprop, og når deres internetforbindelse er for langsom. Og det er faktisk også en trafikprop.

I dag får de fleste danskere vores internet gennem kobbernettet, der har ligget i jorden i 50-80 år. Men hvis Danmark skal køre med på den internationale informationsmotorvej, så skal kobberkablerne udskiftes med fiber – altså lyslederkabler.

Varde med fart på!

Et af de steder, de allerede er i godt gang er i Varde ovre ved den jyske vestkyst, mens vi københavnere stadig slider os af sted i krybesporet på informationsmotorvejen.

Harddisken besøger vi Syddanmark og hører om udrulningen af fiberbet derovre, som i øvrigt er drevet af lokale ildsjæle, der ikke vil anerkende udtrykket udkantsdanmark.

Det lokale el-selskab SE – Sydenergi – er i fuld sving med at lægge fiber ud til regionens indbyggere. De får for det første et intelligent el-net, men der er masser af overskydende kapacitet i et fibernet – så de får også lynhurtigt internet på 1 gigabit.

En af dem, som får glæde af det, er regionsdirektør i Sydbank – Finn Christensen fra Varde. Det er ikke mindst hans egen skyld, fordi han er en af de ildsjæle, der var træt af at høre om udkantsdanmark.

God forbindelse til skyerne

Men hvad er det man kan bruge al den internethastighed til? Det spørgsmål stillede Harddisken til chefkonsulent med speciale i fibernet hos Dansk Energi, Thomas Woldiderich.

Og han startede med at pege på et af tidens store buzzwords: cloud computing, også kaldet skyen – det vil sige, at de data og de programmmer, man arbejder med ikke ligger på en computer men på servere et andet sted i verden.

Det mobile net kan også være med!

Ugens it-nyheder handler om streamingtjenesten Spotify, der kommer til Danmark. Om de tysk myndigheders aflytning af borgere ved hjælp af hackermetoder.

Og om lynhurtigt mobilt internet – 4G, der nu kan købes både hos Telia og TDC i Danmark, hvad der ser ud til at give anledning til en priskrig som jo kan komme os kunder tilgode…

LINKS:
Sydenergi
Dansk Energi om fibernet
Forrige uges Harddisken om fibernet i USA
Spotify i Danmark
Chaos Computer Club om afsløringen af den tyske trojaner-malware
Computerworld om 4G-priskrig

Reklamer

3 kommentarer to “Udkantsdanmark på informationsmotorvejen”

 1. Thomas V. Nielsen Says:

  Jeg glæder mig til at høre udsendelsen. Måske det er lykkedes for Harddisken at få et svar på, hvorfor vi I storkøbenhavn skal betale en ekstra fiberleje?

  Ud fra en samfundsøkonomisk synspunkt, kunne man sikkert argumentere rimeligheden i, hvorfor mine forældre der bor på Møn kan få en fiberforbindelse til næste det havle af hvad jeg skal give i Rødovre.

  Min egen betragtning er nu bare, at der er nogen der urimeligt sidder og skal skumme fløde på et halvhjertet fibereventyr.

 2. Stefan Says:

  Altså fiber er jo allerede lagt ud mange steder i Danmark (eller også synes jeg bare det fordi jeg bor i Syddanmark 😉 ). Men for nogle måneder siden, var der så ikke et indslag i Kontant omkring fiber, at det kostede forbandet meget og at der stortset kun var ét selskab som udbød det (mener det var et datterselskab af TDC)?

 3. Peter V. Says:

  Fiber er helt klart vejen frem både for udkantsdanmark og resten.. 4G er en anden historie. Ping og latency samt en forbrugsgrænse gør det ikke alsidigt nok


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: