Jyderne giver københavnerne baghjul på informationsmotorvejen

I Syddanmark graver de fiberkabler ned til lynhurtigt internet

Hør udsendelse

“Fiberbredbånd skal sikre vækst og øget bosætning i Varde kommune. Vi gider ikke høre mere om udkantsdanmark og den rådne banan. Vi agter i fællesskab at omdanne den såkaldt rådne banan til den lækreste smoothie, siger regionsdirektør i Sydbank i Varde, Finn Christensen.

Sammen med række andre erhversledere i vesterhavskommunen præsenterede han forslaget om at grave lynhurtigt internet ned i hele kommunen for politikerne og  det lokale energiselskab SE – Sydenergi.

Direktør i SE – Niels Duedahl – var med på ideen.

“Varde er en af de ni kommuner, vi dækker. Vi har indelt kommunen i zoner af 600 husstande. Hvis ildsjælene i de enkelte områder kan garantere os, at 50 procent af dem vil være med, så kommer vi og graver og gør dem til Danmarks mest digitale kommune. Og så giver vi en provision på 750 kr. pr . kontrakt. En enkelt landsby modtog 150.000 til et nyt tag på kulturhuset, fordi de tegnede kontrakt med os, fortæller Niels Duedahl.

“Vi skal have 120.000 kunder i 2015, og vi bruger folkeånden i vores område til at skabe Danmarks mest digitale kommune.”

Indtil videre har 46.000 husstande i Syddanmark tilsluttet sig. SE har investeret  3 milliarder kr. og  forventer at bruge i alt  4,5 milliarder kr.

Smart el-net
Fibernettet giver også elselskabet mulighed for at styre elektricitetsforsyningen mere smart. Det handler om at geare el-nettet til at udjævne spidsbelastninger for at spare penge. Desuden kan el-kunderne følge deres eget forbrug fx ved hjælp af en app på deres iPhone. Det er især en stor hjælp for Varde Kommunes 5.000 sommerhusejere.

De lokale erhvervsfolk erhvervsfolkene har tæt kontakt med formændene for de ni lokale udviklingsråd i Varde Kommune, der fungerer som ildsjæle i bestræbelserne på at  skabe et ”Silicon Varde”.

Ildsjæle driver udvikling
“De  støtter fuldt op om konceptet. Udviklingsrådene skaber opbakning bag det lynhurtige fiberbredbånd blandt indbyggerne, og kommunen er meget indstillet på at satse på både sundheden og renheden. Vi skal nok få vores lækre smoothie,” siger Finn Christensen, og gør opmærksom på, at man nu kan bo billigt i Varde, mens man via fibernettet arbejder i Allerød og køber ind i New York.

En ikke helt ringe sidegevinst ved en smart el-forsyning.

Reklamer

7 kommentarer to “Jyderne giver københavnerne baghjul på informationsmotorvejen”

 1. Stefan Says:

  Jeg håber at resultatet i Varde bliver fantastisk sådan at det kan motivere resten af landet til at skifte til fiber! 😀
  Men selvfølgelig, LTE er ved at komme på banen, som kan blive en konkurrent til fiber

 2. Casper Says:

  Så længe der er en så relativ lav fair use grænse på LTE, og mobilt bredbånd generelt, så tror jeg ikke det en konkurrent, nærmere et supplement.

 3. Jakob Says:

  Tak for at i sætter fokus på fiber-problematikken, og at upload i fremtiden bliver ligeså vigtigt som dowloadhastigheder.

  En krølle på jeres historie om at TDC ikke ville gå ind i fiber-udrulningen, er at de ligefrem har betalt Dong for der ikke kommer fibernet til de af DONG’S kunder der i disse år får lagt deres elkabler i jorden, når luftledningerne skiftes ud med et jordbaseret elnet. Dong lægger 4000 km kabler i jorden, og der skulle i den forbindelse have været lagt fiber ned. Men TDC købte fiberforretningen, og Dong troede TDC ville stå for det, men i stedet skrottede de fiberen, for at kunne beholde deres monopol på Yousee forretningen og kobbernettet som de har monopol på. Deres argument var at de kan tilbyde downloadhastigheder på 50 mbit. og fiber derfor var spild af penge. en argumentation der er så forstyrret, at man skal være amerikansk kapitalfond, for at tro folk køber den.
  Det værste var at Dong i desperation over at se at deres planlagte fibernetudrulning der kan styre deres kommende intelligente elmålere blev skrottet, tilbød at lægge fiberen ned til en rabatpris, men det afviste TDC, på trods af de havde betalt Dong 325 mio for at opkøbe deres fiberforretning. Meget mystisk.¨

  nu bliver gader og stræder gravet op af Dong landet over, og haver pløjet op. for at om et par år igen at man kan starte forfra når fiberen skal ned i jorden, hvis den nogensinde kommer det. Ellers må vi vente på kineserne kommer og lægger det for os..

 4. Peter Binderup Says:

  Der er vist ikke nogen tvivl om at det smarte el net er “killer app’en” på elselskabernes fibernet. Det er bare ikke den mest sexede killer app.

 5. Peter Binderup Says:

  @Jakob

  “nu bliver gader og stræder gravet op af Dong landet over, og haver pløjet op. for at om et par år igen at man kan starte forfra når fiberen skal ned i jorden, hvis den nogensinde kommer det.”

  Nu er Dong ikke landsdækkende på infrastrukturen. Så det er “kun” i Dong’s område at fiberen er en dødssejler.

 6. Dan Bohmann Says:

  Jeg holder til i Helsingør, med min lille virksomhed hvor driver siden http://www.pribot.dk
  Desværre er det så uheldigt at Helsingør elforsyning er en af de eneste elforsyninger i landet som ikke lægger fiber ned. Det betyder at jeg skal betale horrible summer hvis jeg skal have en fiber lagt ind….
  Samtidig snakker Helsingør kommune om at de vil tiltrække flere videnstunge virksomheder, og ikek mindst familier…
  Helsingør kunen vist lære noget af Sydernergi.

 7. frank jensen Says:

  ja jeg bor tilleje i nærum egeheghet vi fik fiberkabler for over 10år siden comx og vi slås stadig med tdc yousee om retigheder til kabel tv det er så sindsygt indternet og fasttelefon fra comx med kabel-tv fra yousee det kommer fra samme fiberkabel box så yousee lejer sig ind på comx-fiber det er aftale vi ikke kan komme ud af siger voers bestyrelse som er mellen 80 og muldjord det kan ikke være rigtig vi sygehusvalg men kabel tv med håndjern.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: