Ugens Harddisk: Fiber er overhalingsbanen på din informationsmotorvej

Hør udsendelsen

Vi er ikke i tvivl om, at motorveje har forandret vores samfund for altid. Tog, skibe og fly har gjort det samme.

Uden transportveje ville vores samfund bryde sammen – og vi mærker tingene knirke og knase, når vi fx sidder fast i trafikpropper.

Hvad vi måske ikke tænker på er, at når vi omsider er sluppet ud af trafikproppen på ringvejen og har sat os på kontorstolen med en kop frisk kaffe – så sider vi fast i den næste trafikprop.

Denne gang i informationsmotorvejens krybespor.

Morgendagens motorvej er fiber

Mængden af tjenester, der forbruger store mængder båndbredde vokser i disse år. Vi bruger videotjenester både privat og på arbejdet – og flere og flere af vores data ligger ude i skyen – på servere langt væk.

Det sætter de gamle kobberkabler under pres – altid går alt for langsomt, og kaffen bliver kold, mens vi sidder der og bander med musen i hånden.

Løsningen er lyslederkabler – fiber, som det kaldes i branchen.

Harddisken kigger nærmere på, hvad man kan bruge fiberforbindelserne til, og hvilke økonomiske og produktivitetsmæssige gevinster, vi kan opnå, hvis vi skrotter de 50-100 år gamle kobberledninger og lægger fiber ud til alle hjem og kontorer.

Vi skal have et GIGABIT netværk.

I programmet kan man møde Ron Littlefield fra byen Chattanooga (ja, dem med toget) der satser på at blive fremtidens fiberby, Trevor Reynolds der er økonom i OECD, og den franske analytiker Benoit Felten, der vel nærmest er fiber-evangelist.

It-nyheder: Facebook vil være hele internettet

Dagens It-nyheder handler især om konsekvenserne af de store ændringer på Facebook, men vi skal også kort høre om Amazons nye tablet – der måske kan tage kampen op mod iPad’en, og om arrestation af to formodede hovedmænd i hackerorganisationen LulzSec, som i foråret sendte Sonys Playstation Network i knæ.

4K er film i høj opløsning

Vi skal også kigge på en helt ny filmteknologi. De fleste af os har vel efterhånden prøvet de nye 3D film, men der er mere i vente. Det nye sort i filmbranchen er 4K.

4K er betegnelsen for billeder som er 4096 pixels i bredden og op til 2160 pixels i højden. Det giver 4 gange mere information i billedet, og det kan ses. Hvis billederne ellers er ordentligt produceret kommer man så tæt på et vindue til virkeligheden som man nogensinde har oplevet i biografen, siger Sonys 4K-specialist Oliver Pasch.

LINKS:
Fiberbyen Chattanooga
OECDs Taylor Reynolds skriver om fiber på sin Google Plus-profil
Benoit Felten arbejder i tele-analysefirmaet Diffraction

Reklamer

3 kommentarer to “Ugens Harddisk: Fiber er overhalingsbanen på din informationsmotorvej”

 1. Steen Jarbøel Says:

  Det kan være meget godt med fiber ind i stuen, men det hjælper jo ikke altid. Jeg har 10 Mbit/sek og det er ikke for langsomt, da jeg ofte oplever sites, som har neddroslet uploaden fra deres server, så jeg kun får en download hastighed på 2-5 MBits/sek.
  Vi behøver ikke gå længere end til DR’s egen podcast server. På det seneste tager det om aftenen ofte syv lange og syv brede at downloade en P1 udsendelse f.eks. Orientering.
  Hvad hjælper det med fiber, hvis en tjeneste ikke har nok bånd- eller serverkapacitet.
  I øvrigt kan jeg forstå på pressen forstå, at TDC har lang fiber ud til de små skabe i vejen, så det kun er kobber nogle få 100 meter, hvor hastigheden nu kan komme op på 100 Mbit/sek. Det er jo fint nok.

 2. Mads Boserup Lauritsen Says:

  Hej Henrik og Anders

  Tak for et godt program 🙂

  Dagbladet Information har etableret en 100dages tænketank, hvor jeg har oprettet ideen om Fibernet til hele landet som en ting der kan bæres videre til den nye Regering.

  Det har jeg gjort på baggrund af denne uges Harddisk, credit til jer 🙂

  Hvis I kan kvalificere mit indlæg yderligere skal I være velkomne på http://100dage.information.dk/Proposal/Details/1827

  Med venlig hilsen
  Mads

 3. Stefan Says:

  Jeg tror skam også at Fiber er fremtiden, men nu hvor at LTE langsomt er ved at blive udbredt i Danmark (mener det blev åbnet for leden hos TDC for nogle erhvervskunder og også åbnet hos Telia), så bliver det da næsten fremtiden?
  For selvfølgelig kræver vi hurtigere internet, men på sin vis tror jeg også at LTE kan tilfredsstille vores “need for speed” lige pt.
  Samtidig med kan LTE give os større frihed, hvilket fiber måske kan have lidt svært ved.

  Lige en anden ting (og det her ved jeg intet om). Det er jo meget lækkert med fiber og det hele, men det hjælper jo ikke noget hvis vores routere i hjemmet ikke kan håndtere det. Så jeg tænkte på om 802.11 kan håndtere så hurtige forbindelser som fiber bringer med sig?


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: