Lav din egen iPhone

Hør udsendelse

En ung kinesisk indretningsarkitekt ville frygtelig gerne have en iPhone, men han havde ikke råd til én. Derfor lavede han sin egen. En Apple Peel.

Kina er kendt for sine mange kopiprodukter. Går man på et elektronikmarked i Kina finder man mærkerne Nokla, Samsang og sågar falske Apple-butikker, hvor de ansatte selv tror, at de arbejder for Apple. Fænomenet kaldes shanzai. Det betyder piratproducent.

Shanzai – piraterne
Men shanzai er mere end blot kopier. Det er også hurtig innovation, der befinder sig på grænsen af det lovlige. Det er Apple Peel et godt eksempel på. Den unge inderetningsarkitekt byggede ikke en kopi af en iPhone fra bunden. Nej, han købte den største iPod touch, og så byggede han et hylster til den. Hylsteret indeholder elektronikken til en telefon, plads til to sim-kort og et ekstra batteri plus en FM-radio. Man trækker sin Apple Peel udover sin iPod touch og vupti, så har man en telefon, der til forveksling ligner og fungerer som en iPhone 4, men koster under det halve af en iPhone. Kopi eller innovation? Døm selv.

Virginia Cha er professor på universitetet i Singapore. Hun forsker i shanzai. Hun fortæller, at mange af piratvirksomhederne på rekordtid vokser sig store og begynder at lave deres helt egne produkter.

Fra pirat til international virksomhed

“Når shanzai virksomhederne vokser sig store og bliver til internationale virksomheder, så bringer de deres respektløse innovationskraft med sig ud på det internationale marked,” siger Edward Tse fra Booz and Company.
Det vil give en voldsom konkurrence. Og det handler ikke kun om kopiering. Det handler også om, at hvis man producerer på shanzai manér, så kan man holde sine omkostninger nede.

Fra batterier til biler

Det gør fx. den kinisiske bilproducent BYD, der er en helt ny, fremadstormende spiller på markedet for el-biler. For otte år siden startede de med at lave billige batterier til bærbare computere. Ingen vestlige bilproducenter har formodentlig forventet, at en af fremtidens hårdeste konkurrenter på markedet for el-biler skulle vokse ud af en virksomhed, der laver kopibatterier til bærbare. Men det er fremtiden.

“BYD laver ny innovation på shanzai måden. De køber en model af en vestligt produceret bil. Kører den ind på fabrikken og skiller den totalt ad for at lære, hvordan de kan lave en bedre og billigere bil,” fortæller Virginia Cha.

“Shanzai er frækhed på kanten af det lovlige, men kan vi lære af det her i vesten?” spørger Peter Hesseldahl fra Universefonden, der leder projektet Asia New Business Creation,  hvor han gennem de sidste to år har forsket i innovation i Asien og Europa for at finde ud, hvordan vi i Danmark kan styrke vores innovation og konkurrencekraft med inspiration fra blandt andre Kinas shanzai producenter.

Du kan læse om hans projekt på www.asianbc.dk

Reklamer

En kommentar to “Lav din egen iPhone”

  1. Stefan Says:

    Det kan vel enlig ikke betegnes som en iPhone? Det er en iPod Touch med ekstra tilbehør?

    Men altså, respekt til dem som kan tjene penge på det, men intet bliver vel aldrig som originalen. Og hvis de altid skal holde omkostningerne nede, så bliver resultatet vel heller ikke det bedst muligt


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: