Efter 9/11: Overvågning blev hverdag

Antallet af overvågningskameraer i Danmark er eksploderet siden 9/11Hør udsendelse

For nylig opnåede vi her i landet den tvivlsomme ære at have en større koncentration af overvågningskameraer pr. indbygger, end man har i London, der ellers har været kendt som verdens førende overvågningshovedstad, hvor en indbygger i gennemsnit bliver fotograferet 300 gange dagligt af et overvågningskamera.

Kameraerne sidder allevegne – på indkøbsgader, i kiosker, i trappeopgange, på pladser og torv, og i massevis af firmaer og kontorer – og vi har i meget vid udstrækning vænnet os til dem – og mere end det: vi er faktisk ret glade for, at de er der.

Kameraerne er med til at forebygge vold og kriminalitet ved deres blotte tilstedeværelse, og de letter efterforskninge,n hvis skaden skulle ske. Eller…sådan håber vi i hvert fald, det er, men talrige undersøgelser har vist, at effekten af de tusindvis af kameraer i praksis er meget svær at bevise.

Det ændrer dog ikke ved, at det ti år efter terrorangrebene i USA den 11. september er blevet en fuldstændig integreret del af vores liv. Og selvom der naturligvis også var overvågning før 2001, så er der næppe nogen tvivl om, at kameraer, logning og registrering er øget voldsomt i tiden, der er gået siden.

I dagens program ser vi på overvågning i hverdagen og på, hvad danske overvågningsforskere kan sige om det tilsyneladende ret voldsomme niveau af overvågning i Danmark. Vi skal også på besøg i en boligforening med 400 kameraer inde og ude.

LINKS

Echelon – overvågningsnetværk

Overvågningsforskning på Aarhus Universitet

Counterterrorism Research Lab på Syddansk Universitet

In-Q-Tel – investering i overvågningsteknologier:

Anders Kjærulff Christensen montage om overvågning fra 2007 – Intet at skjule, intet at frygte

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: