Computeren stopper forbrydelser FØR de sker

Hør udsendelse

Kan det lade sig gøre at forudsige forbrydelser – og dermed have mulighed for at stoppe dem FØR de sker?

Der er nok mange politikfolk, som drømmer om at genskabe de berømte scener fra scifi-filmen Minority Report, hvor Tom Cruise fanger forbryderne inden de begår deres kriminelle handlinger.

Desværre går der nok lang tid før, vi finder tre telepatiske orakler, der ved at tune sig ind på befolkningens følelser af vrede, jalousi og angst kan forudsige, hvor der sandsynligvis vil blive begået overfald og måske mord.

Analyser af terrornetværk

Til gengæld kommer computere og avanceret software nu til hjælp.

På Counterterrorism Research Lab på Syddansk Universitet sidder blandt andre Uffe Wiil og arbejder med, hvordan man bedre kan analysere og overskue netværk mellem formodede terrorister.

“Vi overvåger både blogs og almindelige hjemmesider og netværk som Facebook, YouTube og Twitter med avanceret software for at se, om vi kan finde netværk mellem terrorister og potentielle rekrutter, og så lader vi computeren visualisere, hvordan deres relationer hænger sammen,” fortæller han.

Ideen er at gøre det nemmere at overskue de komplekse netværk, der udgør terrorismens distribuerede nervesystem i hele verden og måske opdage nye mennesker, som ikke har været kendt af efterretningstjenesterne.

Kan man forudsige netværkets udvikling?

Et næste skridt kunne meget vel blive at bygge algoritmer, der måske kan forudsige netværkenes udvikling.

“Vi vil ikke kunne forudsige at den og den dag sker der et angreb, men vi kan måske sige noget om at et terrornetværk er ved at udvikle sig til at blive mere farligt, og så sørge for at det bliver efterforsket mere grundigt,” siger Uffe Wiil.

Men netop ideen om at kunne forudsige en bestemt forbrydelse på et bestemt tidspunkt ER måske ved at blive løst.

Amerikansk jordskælvs-software fanger forbrydere

I Santa Cruz i USA har man ifølge New York Times henover sommeren eksperimenteret med et avanceret program, som ved at analysere de foregående måneders politirapporter og databaser med forbrydelser kan udpege de steder og tider, hvor det er mest sandsynligt, at der fremover vil ske forbrydelser som overfald og biltyverier.

Programmet er interessant nok en videreudvikling af software, som har analyseret jordskælv og sandsynligheden for mindre efterskælv, men bliver altså her taget i brug på et noget andet felt.

Nu bliver politifolk simpelthen hver dag præsenteret for et kort med oversigt over de områder, hvor forbrydelser ifølge softwaren formodentlig vil finde sted, og så kan de koncentrere deres patruljer netop dér.

Det er ikke helt Minority Report endnu – men vi er på vej…

LINKS:
Counterterrorism Research Lab på Syddansk Universitet
Artiklen om forbrydelses-forudsigelser i Santa Cruz

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: