Tillid er godt, brugerkontrol er bedre

Hør udsendelsen

Forleden afgjorde datatilsynet i Schleswig-Holstein at Facebooks ‘Synes godt om’-knap overtræder tysk og europæisk lov, og beordrede samtlige offentlige myndigheder med fansider hos det amerikanske netværk til at lukke deres profiler og i øvrigt fjerne synes-godt-om-knappen fra deres websider.

Problemet er i en teknisk henseende, at oplysninger om tyske borgere bliver gemt på servere hos Facebook i USA, og i en lidt bredere forstand at Facebook kan bruge klikkene til at opbygge profiler af brugerne og deres interesser.

Det er ikke første gang der har været ballade i Tyskland, hvor især Google og altså Facebook er genstand for intens opmærksomhed når det gælder overvågning og retten til privatliv.

Uanset om man nu synes at de er lovligt strenge i Tyskland eller ej, så peger det aktuelle problem med synes-godt-om-knappen på langt mere omfattende udfordringer i en verden med Facebook-billeder, individualiserede Google-søgninger og for den sags skyld også NemID og forsøg med digitale valg.

Hvem kontrollerer vores digitale spor?

Vi lægger tonsvis af materiale på nettet hos dusinvis af forskellige tjenester, og trækker et spor af data efter os hele tiden.

Og spørgsmålet om hvem der egentlig ejer, kontrollerer og kan bruge det indhold og de data vi deler er superkomplekst og bestemt ikke løst til alles tilfredshed idag.

I dagens udsendelse ridser vi problemet op og spørger også en dansk specialist hvordan vi måske kan løse bare nogle af problemerne.

Nyheder og spilpirateri

I ugens it-nyheder følger vi bla. op på historierne om HPs afvikling af deres pc- og tablet-forretning, og på kampen mellem Apple og Samsung.

Til sidst i programmet ser vi nærmere på en ny undersøgelse af spilpirateri, som bla. har set på præcis hvor mange spil der egentlig bliver downloadet ulovligt i de berygtede torrent-netværk.

MEDVIRKENDE:
Fabio Sergio, Frog Design
Cornelius Puschmann, Düsseldorf Universitet
Max Kossatz, EgoArchive
Gerald Bäck, EgoArchive
Stephan Engberg, Priway
Anders Drachen, Aalborg Universitet
Jan Neiiendam, Computerspilzonen

LINKS:
Rethinking Personal Data – rapport fra World Economic Forum
MyCube – personligt data-lager
Bruce Schneiers opdeling af de data vi deler
EgoArchive
Rapport fra workshop om ‘security by design’ hos It- og Telestyrelsen med Stephan Engberg
Spilpirateri-undersøgelse
Computerspilzonen

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: