Stem med din mobil

I Estland hører fedtede blyanter og alenlange stemmesedler fortiden til. Her bruger man istedet computere, internet og nu også mobiltelefoner som digitale stemmebokse.

Systemet bag de såkaldte I-valg blev brugt første gang i 2005, hvor dog kun 9000 mennesker – eller cirka 2% af de stemmeberettigede – benyttede sig af muligheden.

Siden har det været anvendt yderligere fire gange, senest i det estiske parlamentsvalg i marts 2011 hvor vælgerne som noget nyt også kunne bruge deres mobiltelefon til at stemme med.

Ved dét valg stemte over 140.000 mennesker digitalt, heraf dog forholdsvis beskedne 2690 via den mobile løsning, men man skal jo starte et sted…

Digitalt ID er omdrejningspunkt

Kort fortalt kan esterne stemme digitalt som en erstatning for at brevstemme, i dagene op til selve valget og foregår med et digitalt ID-kort som omdrejningspunkt. ID-kortet fungerer i princippet som det danske NemID, men istedet for papirkort med koder bruger man et chipkort og en læser der er sluttet til computeren.

På den måde kan systemet sikre sig, at den enkelte person er stemmeberettiget og kontrollere at han eller hun kun stemmer én gang, men ellers er I-valget konstrueret så det er fuldstændig anonymt – og det kan ikke lade sig gøre at spore hvem de enkelte vælgere har stemt på.

Mobil-afstemning med PIN og SIM-ID

Den nye mulighed for at stemme via mobilen fungerer i virkeligheden lige som på computeren, men istedet for det digitale ID-kort skal man bruge et særligt SIM-kort, som skal registreres hos politiet.

Når man så vil afgive sin stemme går man på nettet via mobilen og logger på via det mobile SIM-ID og en PIN-kode.

Derefter bliver man præsenteret for de partier og personer man kan stemme på, og kan sætte sit digitale kryds. Valget bliver bekræftet med en ny kode, og så er stemmen afgivet – altsammen lige der fra mobilen, når og hvornår man har lyst.

LINK:
Den estiske valg-komités beskrivelse af I-systemet
Harddisken om elektroniske afstemninger i Danmark

Reklamer

2 kommentarer to “Stem med din mobil”

 1. Torben Kock Says:

  ok, men man kan ikke sikre, at der ikke sker personligt pres på den enkelte vælger. I mange år som tilforordnet ved valg i Danmark, har jeg fornemmet og og oplevet konkrete hændelser vedrørende anonymiteten, fx. ved ægtepar der er mødt samtidigt. Der har jeg hørt mange sige de absolut ikke ville have nogen med i stemmeboksen. Både fra unge og gamle, danske og borgere med dansk som andetsprog. Sådant evt. ukontrolleret stemmepres kan måske ikke afgøre et valg, men det er stærkt betænkeligt, at afskaffe samfundskontrollen med, at ingen kan påvirke andres politiske valg. Det er et helt afgørende grundlag i demokratiet, synes jeg.

 2. Bente Olsen Says:

  Netop den problemstilling Indenrigs- og Sundhedsministeriet adresserede for 5 år siden + problemet omkring gennemsigtighed:

  “Det er et grundlæggende princip i dansk valglovgivning, at en vælgers stemmeafgivning skal foregå overvåget i den forstand, at en valgmyndighed skal være til stede og sikre sig vælgerens identitet, før denne får adgang til at afgive stemme, samt sikre, at stemmeafgivningen foregår, uden at andre kan se, hvordan vælgeren stemmer. Det gælder både ved stemmeafgivning på afstemningsstedet på valgdagen og ved brevstemmeafgivning. Ingen af delene kan sikres, hvis der åbnes op for, at en vælger, f.eks. ved brug af digital signatur, kan stemme fra det sted, hvor vælgeren har adgang til en computer. Man kan ikke gardere sig imod, at vælgeren overlader sin digitale signatur til andre, f.eks. nærtstående familiemedlemmer, og man kan heller ikke sikre, at vælgeren afgiver sin stemme, uden at andre kan se, hvordan vælgeren stemmer. Det giver risiko for utilbørlig påvirkning af vælgerens stemmeafgivning og er under alle omstændigheder et brud på fundamentale principper i den måde, hvorpå stemmehemmeligheden sikres her i landet. ”

  “Selv om alle krav til teknik og sikkerhed osv. er opfyldt – og det vil de i givet fald skulle være – vil der også være ulemper. Elektronisk stemmeafgivning vil betyde, at den nuværende folkelige kontrol med valgprocessen erstattes af en særlig specialistkontrol. Den almindelige vælgers mulighed for at kontrollere, at valghandlingen foregår korrekt, samt muligheden for efterfølgende at kontrollere valgresultatet ved at foretage en fornyet stemmeoptælling kan være afgørende for vælgernes tillid til hele valgprocessen.”

  Videnskabsminister Helge Sanders svar til IT-Politisk Forening vedrørende digitalisering af valghandlinger, april 2006

  Se hele svaret på siden http://www.ft.dk/dokumenter/tingdok.aspx?/samling/20051/almdel/UVT/spm/22/index.htm


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: