Hvorfor har vi ikke e-valg i Danmark?

Hør udsendelse

Vi skal have Folketingsvalg inden længe, men på trods af computere, NemID, mobilbank, chipkort og alt den anden digitale teknologi, så kommer stemmeafgivelsen til at foregå på gammeldaws facon med alenlange stemmesedler og småfedtede blyanter.

Inden sommer anbefalede en arbejdsgruppe hos Teknologirådet dog, at vi snarest går i gang med nye forsøg med en slags mobile stemmebokse, hvor vælgerne kan sætte deres kryds med tastatur og mus – eller på en trykfølsom skærm – på en særlig sikret computer.

Det er dog ikke alle, der er helt enige i den vision. For selvom man fx i Estland har gode erfaringer, så skræmmer bla. erfaringer fra USA, hvor stemmeboksene har været upålidelige og i mange tilfælde decideret usikre.

I denne uge kan du møde arbejdsgruppen fra Teknologirådet, chefen for Borgerservice i Aarhus kommune, chefarkitekten bag de estiske e-valg og den amerikanske forsker der synes at vi skal holde os til papir og blyant…

Til sidst i udsendelsen har vi it-nyheder, hvor vi bla. diskuterer den igangværende patentkrig, hvor alle de store it-virksomheder køber patenter i massevis, som de så kan bruge til at sagsøge hinanden til højre og venstre. Blandt andet har Apple senest sørget for, at Samsung ikke må sælge sin Galaxy Tab i Europa.

Vi vender også Googles sociale netværk, Google+, der henover sommeren har vokset sig stort og stærkt.

LINKS

Erfaringer fra prøvevalg i Aarhus

Demtech – forskning i elektroniske valg på ITU

Teknologirådets rapporter om elektroniske afstemninger

NPR – This American Life – amerikansk radiodokumentar om patentkrigen

Reklamer

3 kommentarer to “Hvorfor har vi ikke e-valg i Danmark?”

 1. Leo Says:

  Den slags bliver garanteret ‘syltet’. Hvis I havde gået lidt tættere på, ville I finde ud af at det der skræmmer mest i virkeligheden er tanken om at man ville kunne stemme tit og nemt om alle mulige emner. Og det er der ikke mange politikere der har lyst til…

 2. Stefan Says:

  Det sikreste er jo helt klart papir og blyant, men vi er jo langsomt også ved at digitalisere valget lidt. Jeg mener at det er ca. halvdelen af landets kommuner har valgt at indføre en stregkode på kommunens stemmer. Dette betyder at fremfor at ens navn skal slås op i et stort register, så scanner de bare stregkoden. Dette gør at vi kan komme hurtigere til at stemme på valgaftenen og at det kræver færre ressourcer

 3. Henrik Says:

  Arbejder med IT Sikkerhed…. LAD VÆRE !
  Hvis Danmark havde bare den midste anelse om hvordan deres data bliver behandlet, og hvor lidt de offentlige myndigheder gør for at beskytte dem, så ville der lyde et ramaskrig.
  Man nægter at bruge penge på IT Sikkerhed….

  Hør min bøn… lad være, det bliver usikkert af helvede til, og vil helt sikkert blive misbrugt. Uheldigvis vil der nok ikke være nogen der opdager misbruget.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: