Betal med digitale mønter


Hør hele udsendelsen om fremtidens penge

I fremtiden vil vi måske selv kunne vælge om vi vil betale med credits, kroner eller Bitcoins når vi står nede i supermarkedet.

Virtuelle valutaer som Facebook Credits og guld fra spil som World of Warcraft er nemlig godt på vej til at blive lige så vigtige som dollar, yen og euro.

Det mener i hvert fald Dave Birch fra Consult Hyperion, der også skriver på bloggen Digital Money.

– Privat udstedte digitale valutaer vil sagtens kunne skabe en kæmpe forandring i pengeverdenen, siger han.

Digitale mønter fra computerens indre

I de sidste uger har en af de mest omtalte nye, digitale valutaer været de såkaldte Bitcoins.

Bitcoin har eksisteret i et par år, men er først for alvor kommet i offentlighedens søgelys for nylig, blandt andet fordi den anonyme, digitale valuta i visse tilfælde er blevet brugt til at købe ulovlige stoffer for, og måske mere principielt fordi Bitcoins er anonyme og ikke kan spores.

Bitcoin-projektet kan godt være lidt kompliceret, men hvis man skal forsøge at uddrage essensen så er Bitcoins altså en slags digitale mønter, en virtuel valuta.

Man taler om at man udvinder Bitcoins. Det foregår på den måde at man sætter kraftige computere til at regne på en række meget nøje designede matematiske problemer, og så giver løsning af hvert problem en brøkdel af en Bitcoin, som brugeren så kan råde over og bruge til at købe eller betale for ting på nettet.

Derudover er der lagt stort fokus på anonymitet og sikkerhed, så Bitcoins ikke kan spores, og så éns digitale pengepung ikke kan stjæles – og så er systemet uden nogen centralbank, eller rettere uden én central regnskabsbog.

Istedet vedligeholder alle Bitcoinere en slags distribueret database over hvilke brugere der ejer hvor mange Bitcoins.

Bitcoins i modvind

Dave Birch mener som nævnt at Bitcoin i hvert fald har fat i noget af det rigtige. Den kunstigt skabte begrænsning på udbredelsen hjælper fx til at holde inflationen i ave.

Men Bitcoin fører dog en temmelig omtumlet tilværelse og er lige i disse uger under stort pres med en stærkt svingende værdi.

Bitcoins handles for gode gamle dollars især på en web-børs med navnet Mt. Gox. Her har kursen i lang tid ligget omkring 12-15 dollars med tendens til en nogenlunde stabil stigning, men for et par uger siden faldt kursen på meget kort tid til under 1 cent.

Det viste sig at Mt. Gox var blevet udsat for et hackerangreb, og både hackerne og andre forsøgte at udnytte muligheden i kurssvinget til at købe og sælge med store fortjenester.

Den slags er naturligvis meget dårlig presse for Bitcoin, og projektets fremtid er ligenu temmelig uvis.

Som sagt mener Dave Birch dog, at tendensen er klar og at vi vil se mange flere af den slags eksperimenter, som gradvis vil blive accepteret som en naturlig del af vores økonomi.

– Vi er ikke så knyttede til dollars eller pund eller yen at vi ikke også kan bruge andre valutaer, og hvis de alligevel bare er bits og bytes lagret på en chipkort eller en mobil, så er det jo i princippet lidt ligemeget om de hedder guld, Bitcoins eller noget helt tredje, siger han.

Reklamer

4 kommentarer to “Betal med digitale mønter”

 1. Jonas Buch Vang Hansen Says:

  Tja,

  Online valuta i spil bliver jo handlet for “real life” penge igennem hjemmesider. så hvorfor ikke bitcoins…

  Der findes mange “farmere”, både i Europa og USA, men specielt Kina(aka en “Chinese gold farmer”) som indsamler Online valuta for at sælge dem til kunder i EU/USA.

 2. Martin Says:

  Folk er der ikke så dumme, tænk nu på hvis systemet går ned så mister du måske dine penge, og værre endnu dem der styre systemet kan jo bare give dem selv flere penge med et par tryk med musen, lige som nationalbanken selv styre pengetrykkeriet på trods af den er en privat virksomhed da den ikke er stats ejet eller styret.

 3. Alexander Kirkegaard Says:

  Hej DR.

  Hvad med at bruge lidt indlejret rigmedie? Tror i det er til at finde ud af? http://www.youtube.com/watch?v=Um63OQz3bjo&feature=player_embedded

  Saa behoever i heller ikke falde paa roeven naar i skal forklare komplekse ting i ikke helt forstaar.

 4. Alexander Kirkegaard Says:

  Der er forresten omkring en halv milliard kroner i bitcoins i omloeb. “Hackerangrebet” ramte een ud af cirka 50 valutahandler der veksler bitcoins. Det var kun under 2 millioner danske kroner i bitcoins der blev ramt, hverken mere eller mindre, og fejlen er rettet nu. Det ligger KUN MtGox til last, og ikke bitcoin softwaren. Man kan jo heller ikke sige at et bankroeveri flaar den danske krone i stykker, vel?

  .. Desuden. Det her handler ikke bare om “fremtidens valuta” eller om at koebe narkotikum for anonyme virtuelle penge.

  Det her handler om at statsmonopolerne paa penge er ved at blive brudt. Samtidig med det ser vi det saakaldte sorte og graa marked udvide sig, og omgaa de roede markeder med feks. voldelige rockere og andet.

  Det vi ser er faktisk Det Frie Marked – Som vi har ventet paa laenge.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: