Xbox Kinect hjælper med genoptræningen

Microsoft har solgt millioner af Kinect-enheder til Xbox-ejere i hele verden – og ikke kun til spilleglade forbrugere. Også indenfor forskningsverdenen har man slået kløerne i den avancerede elektronik.

Med Kinect-kameraet sat til spillekonsollen kan man styre særlige spil uden en controller i hånden, men ved at vifte med arme og ben, hoppe og danse.

Kinect kan se i 3D

Men faktisk er Kinect-enheden temmelig avanceret, og kan bruges til meget andet end spil, blandt andet fordi den med sit system med kamera og infrarødt lys kan se dybde og tredimensionalitet i verden omkring sig, ligesom vi kan med vores to øjne.

Rundt omkring arbejder nørder over hele kloden med at bruge Kinect til alt fra at navigere i Google maps ved bruge af håndbevægelser til at styre robotstøvsugere omkring i stuen.

Men der er også lidt mere seriøse projekter – fx finder man på Datalogisk Institut på Københavns Universitet en gruppe der arbejder med at bruge Kinect’en som en hjælp til patienter der skal lave genoptræningsøvelser efter en operation eller en skade.

Øvelser foran kameraet

Ideen er helt grundlæggende, at man laver sine øvelser foran Kinect’en, der så ved hjælp af de indbyggede kamerasystemer og nyudviklet software helt nøjagtigt kan se om man gør sine øvelser korrekt – og evt. sende logbøger over patientens resultater videre til en fysioterapeut eller en læge.

Det smarte ved Kinect’en i dén sammenhæng er, at den udover at have en ret høj teknisk kvalitet faktisk også er forholdsvis billig – omkring 1000 kroner, hvilket er langt under de ca. 50.000 kroner folkene på DIKU gav for deres seneste stereo-kamera.

Og så er der jo allerede millioner af enheder derude i stuerne, som ville kunne bruges af patienterne.

Indtil videre er projektet stadig på udviklings-stadiet, men hvis først de grundlæggende algoritmer er på plads er det næsten kun fantasien der sætter grænser for anvendelsesmulighederne.

LINKS:
Billedgruppen på Datalogisk Institut
Flere eksperimenter med Kinect’en
Det officielle Kinect-site

[Rettet detaljer omkring Kinect’ens kamera på baggrund af brugerkommentar nedenfor. Vi undskylder forvirringen. Det gik da vist lige lidt for stærkt med de tekniske detaljer…. Sorry.]

Reklamer

En kommentar to “Xbox Kinect hjælper med genoptræningen”

  1. Sebastian Says:

    Nu har Kinect intet med stereo kamera at gøre da den kun har ét kamera. Dybden er fundet ved en infrarød laser scanner, som via en metode der kun er kendt af Microsoft/Primesense, giver afstanden til hvert pixel i billedet fra kameraet, hvorved 2D billedet kan transformeres til 3D.
    Kan sammenlignes lidt med at kun have et øje til at fornemme former og så få dybden gennem sonar (fx. flagermusen).


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: