Fortæl alt og undgå terrormistanke

– Det begyndte altsammen, da jeg i 2002 blev mistænkt for at være terrorist, fortæller Hasan Elahi.

Han var vendt tilbage til USA efter et besøg hos sin familie i Bangladesh, da han blev tilbageholdt i Detroit lufthavn og forhørt af FBI.

De vil ikke rigtig fortælle hvad de tror de ved om ham, men det er åbenlyst at de mistænker ham for at have noget med angrebet på World Trade Center at gøre.

Det er et spørgsmål om overlevelse

Agenterne spørger hvor han har været henne, hvilke lande og byer han har besøgt, hvem han har talt med, hvad der er i hans baggage og så videre.

Hasan er kunstner og akademiker og rejser hele tiden omkring i hele verden.

Der er med andre ord meget at fortælle og mange detaljer der skal redes ud – og Hasan fortæller dem alt.

– I den situation handler det kun om overlevelse, og jeg fortalte dem alle detaljer om alt hvad jeg havde lavet, siger Hasan.

Efter et stykke tid bliver Hasan Elahi løsladt, men han bliver løbende indkaldt til forhør igen. Og igen. Og han føler sig aldrig helt renset for mistanke.

Hasan fortæller ALT

Som en forsvarsstrategi begynder Hasan at offentliggøre alt om sin færden. I første omgang rettet mod FBI og andre amerikanske tjenester, men siden også til resten af verden.

Han tager billeder af alt hvad han spiser, de hoteller han bor på, sengene han sover i og de toiletter han bruger.

Men han offentliggør også oplysninger om alle sine mobilsamtaler, alt hvad han køber og meget, meget mere.

Idag er hans åbne liv en skønsom blanding af kunstprojekt, politisk aktion og et fortsat forsøg på at skabe et alibi der skal sikre ham mod fremtidige mistanker.

Fra aktivisme til mainstream

Siden Hasan begyndte at lægge sit liv online er det gået fra at være sært og provokerende til at være totalt mainstream – selvom Hasan nok stadig er i den tunge ende når det gælder antallet af billeder og informationer han deler.

Men i en tid med Twitter, Facebook, Instagram, Flickr, Endomondo og så videre er projektet næsten overflødigt. Men det synes Hasan Elahi bare er fantastisk.

– Det er fascinerende at se, hvordan over 500 millioner mennesker idag basalt set gør det samme som jeg har gjort de sidste 8-9 år, hver gang de opdaterer deres status på Facebook, siger han.

LINK:
Hør Harddisken fra denne uge, der bla. handler om Hasan og hans åbne liv – og om Evan Ratliff, der tværtimod forsøgte at forsvinde.
Følg selv Hasans færden

Reklamer

4 kommentarer to “Fortæl alt og undgå terrormistanke”

 1. Lukas Says:

  Trist .. Sådan er det når Danmark bruger 140 mia. på forsvar og politi..

 2. Christian Says:

  Man kan ikke andet end få mere og mere lyst til at besøge USA.

 3. Mikkel Says:

  Skræmmende!

 4. Debattør8000 Says:

  “If you’ve nothing to hide, you’ve got nothing to fear”.

  Læresætningen er fundamentet i enhver ordentlig politistat. Logikken, som udtrykkes i udsagnet, står altid skulder ved skulder med et andet bananrepublikvisdomsord: “Hvis du ikke er med os, er du imod os”.

  Hvis sandheden er krigens første offer, er den mentale sundhed det første offer, når de mennesker, som skal forestille at beskytte os, udpeger en fælles fjende, som skal bekæmpes med andre metoder end konventionel krig. Det så vi så rigeligt under den kolde krig, hvor den vestlige verden uden så meget som at blinke lod sig trække ned på sovjetstaternes niveau i nedrighed, grusomhed og umenneskelighed.

  9-11 har desværre skabt et frirum, hvor undermedicinerede paranoide selvbestaltede “men in black” har formået at iscenesætte sig selv som frelsere, og i den proces skabe en hel ny retspraksis baseret på negativ bevisførelse: den mistænkte er skyldig, indtil det modsatte er bevist. Mistænkt for at nære terroristiske sympatier, vel og mærke. Og sådanne ultimativt alvorlige mistanker kan være MEGET vanskelige at modbevise, når først man er kommet i myndighedernes insisterende søgelys.

  Det hele er naturligvis legitimt, da man arbejder i en højere sags tjeneste. Hvem kan argumentere mod nødvendigheden af at bekæmpe terrorisme. Ikke jeg. Så skulle det vist lige være på plads. Mit problem med hele “new world order” paradigmet er blot, at jeg afskyr terrorisme, uanset hvordan denne ugudelige og menneskefjendske adfærd praktiseres.

  Højere formål kræver sjovt nok altid, at man udstyrer sig selv og sit magtapparat med en blankocheck til at sætte den enkelte borgers fundamentale borger- og menneskerettigheder ud af kraft. Hvis det skulle blive nødvendigt. Intet over eller ved siden af “højere sager”.

  Som i middelalderens heksejagter giver man bl.a. sig selv muligheden for at hive tilståelser ud af mennesker ved hjælp af bestialsk tortur, som der er en tilsyneladende endeløs række af psykopater, der står klar til at udføre. Ganske som der desværre ikke synes at være mangel på psykopater, som er villige til at give ordren til at uføre torturen. Hele vejen ned gennem det betændte system.

  Man kan excellere i alle tænkelige eufemismer for at dække over virkeligheden. “Special rendition”, my ass! I virkeligheden er der kun ét ord, der på fyldestgørende vis er en dækkende betegnelse for det, at forgribe sig på andre mennesker – at ydmyge, mishandle og nedbryde – nemlig “terrorisme”.

  Du bliver hvad du er villig til at gøre ved andre. Og så er jeg skide ligeglad med, om det så var Osama fra grøn stue, der startede! Den er faktisk ikke meget længere end det.

  Man må sige, at Hassan formår at tage den fulde konsekvens af den galoperende galskab. Man må bare håbe for ham, at hans server ikke bukker under af den enorme mængde data, og han trækkes ind til forhør som følge af mangelfuld bevisførelse for sin uskyld…


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: