Kunstig intelligens, hackere og det totale it-kollaps

Præmissen er enkel, og så dog alligevel ikke: den kræftsyge spildesigner Matthew Sobol beslutter sig for at bygge en kunstig intelligens (AI), der kan leve videre på nettet efter hans død – og som vil forandre verden for altid.

Heldigvis er der ikke – endnu – tale om virkelighed, men om én af redaktionens anbefalinger til påskelæsning: Daniel Suarez’ teknothrillere Daemon og Freedom(tm).

AI’en, The Daemon, begrænser sig dog ikke “bare” til at hærge på nettet, selvom det jo kan være slemt nok i en verden hvor alt fra frisørbesøg til finanshandel bliver planlagt og styret via det verdensomspændende spind.

Fra virtuel til fysisk verden

Ved hjælp af alt fra overvågningskameraer og stemmegenkendelse til en snedig blanding af web-kontrollerede apparater og ‘social engineering’ kan AI’en også gribe ud i den fysiske verden, hvilket blandt andet går fatalt udover både politi, SWAT-styrker og flere af spilfirmaets ansatte.

Udover Daemonen følger vi et par håndfulde mennesker, hvis liv pludselig tager en ny og alvorlig drejning i mødet med det stadig mere magtfulde program.

Der er blandt andre betjenten Sebeck, som efterforsker Daemonens første ofre, men siden bliver anklaget for mord.

Programmøren Jon, der som den første får mistanke om Sobols store plan, men som også selv gemmer på en hemmelighed.

Nyhedsjournalisten Anji, der bliver Daemonens villige medløber i forsøget på at overvåge og kontrollere hvilke informationer om Sobol og hans AI-skabning der slipper ud til offentligheden.

Og ikke mindst hackeren Loki, der bedre end nogen anden forstår at udnytte Daemonens udvidede virkelighed, hvor den fysiske verden, digitale dimser og virtuelle informationslag smelter sammen i ét, sammenhængende univers, D-space.

The rise and fall…

Den første bog, Daemon, beskriver hvordan Daemonen fra sin undfangelse i Sobols fantasi lynhurtigt formår at destabilisere den kendte verdensorden. Først for nogle få individer, men snart for stort set hele verdens befolkning, hvadenten de opdager det eller ej.

Opfølgeren Freedom(tm) fortæller om de alternative fællesskaber som opstår i kølvandet på Daemonens hærgen og ved hjælp af den alternative virkelighed i D-space – og ikke mindst om hvordan den etablerede verden i form af multinationale virksomheder, medieimperier og militære tjenester forsøger at slå igen.

Tankevækkende thrillere

Daniel Suarez’ bøger giver stærke mindelser om Michael Crichtons teknothrillere. De holder et højt tempo med masser af action, og de er temmelig fantasifulde, men har dog en tilpas solid kerne af virkelighed til at man accepterer også nogle af de mindre realistiske scenarier.

Til gengæld er der ikke så meget som en snært af den lyriske og følsomme tone som præger mesteren William Gibsons romaner. Daemon og Freedom(tm) er langt mere lige-ud-af-landevejen.

Der er dog to elementer som løfter Suarez’ bøger over gennemsnittet – og som gør dem værd at læse som tankevækkende underholdning.

Teknologi på godt og ondt

For det første er Suarez selv programmør og designer, og jeg har ikke grebet ham i én eneste faktuel fejl i strømmen af henvisninger til wifi-opsætninger, onlinespil og hacker-værktøjer.

Nu er jeg ikke ekspert, så der kan sagtens have undsluppet mig graverende mangler eller andet rod – og der er masser af teknologier på bane i bøgerne som i virkelighedens verden kun eksisterer på tegnebrættet – men lingoet er i hvert fald helt på plads, og Suarez’ streetcred er legit!

Og for det andet, så bruger Suarez sine thrillere til at sætte fokus på hvordan den moderne verden er blevet en kolos på lerfødder .

Den kapitalistiske model er langt fra fejlfri. Medierne skaber frygt, snarere end oplysning. Og teknologi bliver brugt – og især misbrugt – på tusinder af uoverskuelige måder.

Daemon og Freedom(tm) er dog ikke teknofobe jeremiader, tværtimod.

De beskriver – i form af spændingsbøger, jovist – hvordan teknologien er hvad vi mennesker gør den til, og hvordan det er på høje tid at vi tager en seriøs og fremadrettet diskussion om hvad det er vi vil med vores verden.

LINK:
Officielt site

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: