Tag på ferie i rummet

Har du lyst til at blive rumturist? Der er tre muligheder, hvis du har pengepungen i orden.

Den korte tur

Den korte tur op til 110 kilometers højde. Du får et par timers flyvetur og oplever fem minutters vægtløs tilstand og ser ned på vores blå planet på den ene side og ud i det dybe, mørke rum på den anden side. Der er flere rejsearrangører, men den mest kendte er Virgin Galactic, der fra næste år regner med at udbyde denne slags ture for cirka én million danske kroner. En særlig bonus er, at Virgins rumhavn er tegnet af stjernearkitekten Norman Forster. Den ligger i New Mexico, og her skal du deltage i tre dages kursus, før du bliver sendt afsted.
De korte ture bliver udbudt af flere andre rejsearrangører, og de bliver formodentlig den mest almindelige form for rumturisme i de kommende år.

Den lange tur
Så er der selve rumopholdet. Du tilbringer 10 dage på den internationale rumstation ISS sammen med de kosmonauter, der bor deroppe lige nu. Den tur bliver solgt af amerikanske Space Adventures. Den koster cirka 260 millioner danske kroner. Siden 2001 har syv privatpersoner været på den tur, som også inkluderer et obligatorisk træningsprogram på et halvt år i Star City udenfor Moskva. Selve turen op og ned foregår fra rumhavnen Baikonur i Kazakstan. Det var her Yuri Gagarin også blev sendt afsted fra. Space Adventures har en aftale med russerne om at bruge deres raketter.

Kredsløbet om Månen
Endelig kan du købe en tur rundt om Månen. Den bliver også solgt af Space Adventures. Pris: 775 millioner danske kroner. Den første tur bliver formodentlig i 2015 på et fartøj til tre personer. En professionel kosmonaut styrer fartøjet, der har to passagerer med. Det ene sæde er allerede solgt. Det andet kan du stadig nå at købe, men du skal være hurtig. Space Adventures forhandler allerede med flere kandidater.

Hvad kræver det at blive rumturist?
Et almindeligt godt helbred. Tendens til hjerteproblemer eller svage knogler diskvalificerer dig til de lange ture, men en to timers tur op i vægtløs tilstand, stiller ikke større krav til helbredet end en tur over Atlanten.
Og hvis du ikke har råd til at blive rumturist, så kan du altid søge job som rumpilot hos Virgin Galactic – hvis du altså har erfaring som rumpilot…
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: