Globale stemmer fra Egypten

Solana Larsen er chefredaktør på Global Voices

Hør udsendelsen

Twitter og Facebook får meget af æren for organiseringen af opstandene i Tunesien og Egypten, men er det i virkeligheden en overdrivelse?

“Man kan ikke sige, at man kan starte en revolution  på Twitter eller Facebook alene og sende 100.000 mennesker på gaden,” siger Solana Larsen, der er chefredaktør på Global Voices.

“Men det har haft en betydning, fordi folk kan organisere sig via sociale medier, og fortælle omverden hvad der sker.”

Global Voices er et international netværk af bloggere, der organiserer blogs primært fra ikke-engelsktalende lande under én hat. Blogs bliver oversat til engelsk, og stemmer fra fjerne lande bliver på den måde tilgængelige for verdensoffentligheden.

Global Voices har flere bloggere fra Tunesien, der allerede i midten af december fangede folkestemningen, som ledte op til de voldsomme uroligheder i landet, som ultimativt førte til, at præsident Ben Ali flygtede.

En tunesisk pige
En af bloggerne er Lina Ben Mhenni, der blogger under navnet A Tunesian Girl.   Hun har gennem lang tid skrevet om dagligdagen i Tunesien og oversat andre blogs til engelsk for Global Voices.

Prisen for hendes engagement har været, at hendes Gmail-konto er blevet hacket, og at hun selv bliver skygget af det hemmelige politi, der heller står tilbage for at chikanere og mistænkeliggøre hende overfor andre mennesker fx i supermarkedet.

Vi er alle Khaled Said
Også i Egypten har Global Voices en række bloggere, der skriver for dem. Denne gruppe af cyberaktivister har også været aktive omkring Facebookgruppen, We are all Khaled Said, som har navn efter en ung mand, der blev tævet ihjel af det egyptiske politi sidste år.

“Der var en masse unge mennesker, der tænkte det her kunne være sket for mig,” siger Solana Larsen.

Facebookgruppen har over 100.000 medlemmer, og den har været et vigtigt omdrejningspunkt for organiseringen af de nuværende demonstrationer.

“Internettet har været en ventil for utilfredsheden, men det er ikke ufarligt. Flere bloggere har været i fængslet gennem de sidste to år, hvor de har bygget denne infrastruktur op,” siger Solana Larsen.

“Bloggerne har ikke skabt revolutionen, men de har støttet op omkring den via deres arbejde. De har gjort det muligt for flere mennesker at følge med og blive informeret i et land, hvor man ikke kan skrive alting i aviser.”

For Solana Larsen er det vigtigt at bringe bloggere fra Hviderusland, Tunesien og Egypten sammen, fordi de på internettet har mange af de samme udfordringer. Global Voices har mellem 20.000 og 30.000 besøg om dagen.

“Det er jo ikke voldsomt, men vi er med til at give de internationale medier adgang til information og kilder. Og fordi det er en meget personlig form for kommunikation, så føles det mere ægte, menneskeligt og tæt på individet. Det er en slags nærhed, man ikke altid får i en international nyhedshistorie, der ligger meget langt væk fra ens eget land,” siger Solana Larsen, chefredaktør på Global Voices.

Reklamer

2 kommentarer to “Globale stemmer fra Egypten”

  1. Bobby Says:

    Ubuntu Rock’s tak drenge. Meget positivt at Nikolaj syntes om det.

  2. Er Twitterrevolution varm luft? « Harddisken Says:

    […] Læs også Globale Stemmer i Egypten […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: