Spark dig selv i gang

Simon Klose har financieret en del af sin film via Kickstarter

Hør udsendelse

1.000 trofaste fans der vil hjælpe dig økonomisk. Det er ifølge den amerikanske redaktør og forfatter Kevin Kelly nok til at holde en kunstner, forfatter, instruktør eller musiker i gang, men hvordan kommer man i kontakt med de 1.000 mennesker første gang?
Når man sidder derhjemme og skal i gang – men man er lidt bange for, at den første der henvender sig er kongens foged og ikke 1.000 trofaste fans. Man har med andre ord brug for lidt startkapital. Et spark bagi for at komme i gang.

Og det findes der råd for nu. Kickstarter er et amerikansk website, der hjælper folk med at finde økonomisk støtte til at komme i gang med deres projekter. Man beskriver sit projekt, og så kan folk støtte med deres kreditkort. Kickstarter er et amerikansk website, hvor man opretter et projekt, sætter en deadline og et økonomisk mål.

Dobbelt op på film
Den svenske filmmager Simon Klose har søgt om penge til sin film om The Pirate Bay. Han skulle bruge $25.000 til klipningen af filmen – altså knap 150.000 kroner. Han lavede en video med sig selv, hvor han fortalte om sit projekt og lagde den på Kickstarter. I løbet af få dage han fået sine penge via private støtter. Og da hans deadline var nået efter 30 dage, havde over 1.700 mennesker støttet ham med tilsammes $51.000 dollar – godt og vel 250.000 danske kroner.

“Video har vist sig, at være en af de bedste måder, at få kontakt til økonomiske støtter på”, siger Yancey Strickler, en af stifterne af Kickstarter.

“Video kommunikerer mennesket og personligheden bag projektet meget effektivt ud. I det hele taget handler det om at give ens støtter interessante og sjove måder, som de kan føle sig tilknyttet projektet på.”

For at lokke flere mennesker til at give et bidrag, kan man love dem forskellige ting, en t-shirt med et foto af ens band eller filmens titel. En cd med musikken, en dvd med filmen, autografer, et personligt besøg af kunstneren. Kun fantasien sætter grænser, det handler blot om at skabe et mere personligt forhold mellem kunstner og fan.

Alt eller intet
Kickstarter har et “alt eller intet” princip. Man får kun pengene, hvis man når det økonomiske mål, som man har sat sig.

Yancey Strickler forklarer:

“Vi vil undgå at folk skal hutle sig igennem deres $20.000 projekt med kun $5000. De skal have de penge, de har brug for. De støtter, som giver penge, skal også have garanti for, at projektet bliver gennemført. Det er en sikkerhed for begge parter, at der er et budget, og at man kun giver penge til noget, der bliver til virkelighed.”

Simon Klose fik lov til at linke til sit projekt fra forsiden af Pirate Bay, hvilket gjorde hans computer nærmest rødglødende af alle de mails, han modtog med løfte om at støtte projektet.

Amerikansk bank
Eneste hage ved Kickstarter, når man kommer fra Skandinavien, er, at man skal have en amerikansk bankkonto for at modtage pengene. Simon Klose fik en svensk veninde i USA til at være mellemmand, men det tog alligevel næsten to måneder, før han havde pengene i hånden.

De skal nu bruges på at finde en dansk filmklipper til filmen.

Men hvordan kickstartede Kickstarter sig selv?

“Vi fortalte familie og venner om vores skøre ide. 15 af dem skød penge i projektet, og så var vi i gang,” fortæller Yancey Strickler.

Reklamer

2 kommentarer to “Spark dig selv i gang”

  1. Tweets that mention Spark dig selv i gang « Harddisken -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Henrik Fohns. Henrik Fohns said: Spark dig selv i gang http://bit.ly/ewUV0h […]

  2. Filmbranchen skal bekæmpe pirateri med innovation, ikke advokater. dSeneste Says:

    […] for at støtte og lær metoderne af Kickstarter. Begynd med at høre Harddiskens præsentation: Spark dig selv i gang. Og nej, man kan næppe finansiere mange film ad den vej i et lille land, men det handler mere om […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: