Hacktivisterne slår til

De senere dage har såkaldte hacktivister lagt kreditkortselskaberne VISA og Mastercard ned på nettet. PostFinance.com, den schweiziske bank, der havde lukket den nu anholdte Wikilekas stifter Julian Assanges bankkonto, røg også med i købet.
Men hvordan gør hacktivisterne?
Det benytter teknikken DDoS – distributed denial of service og et stykke software kaldet LOIC (Low Orbit Ion Cannon). De stiller deres computere til rådighed for et botnet, som får i tusindvis af computere til at logge sig på specifikke hjemmesider hele tiden. Resultatet er, at webserveren – som hoster hjemmesiden – går ned. Man kan sammenligne det med, at 5.000 aktivister prøver at komme gennem svingdøren til et stormagasin på én gang. Indgangen bliver naturligvis blokeret for alle, og stormagasinet må lukke. Aktivisterne lusker ikke ind ad bagdøren og tager af kassen, de blokerer blot hovedindgangen – lidt ligesom hippier, der lavede sit-ins i 60erne. Derfor er det også misvisende at omtale dem som hackere, da der snarere er tale om civil ulydighed på nettet.
Anarkister
Gruppen, der angriber, kalder sig Anonymous. De mødes i chatfora på nettet for at aftale, hvem, hvordan og hvornår der skal angribes. Strukturen er flad. Flertallet bestemmer, og hvis man ikke er tilstede, så har man ingen stemme. Man kan stille sin computer til rådighed i en såkaldt “hivemind”, en slags kollektiv intelligens á la en bikube eller en myretue – og så går angrebet i gang.
Forsvar for demokratisk net
De nuværende angreb opstår, fordi en stor gruppe mennesker på tværs af politisk observans over hele nettet er blevet grundigt sure over, at nettet som et demokratisk frirum er truet, når amerikanske politikere presser kreditkortselsber og Amazon (der også har et webhotel) til at smide Wikileaks på porten på trods af, at der ingen tiltale er rejst mod Wikileaks. Julian Assange er arresteret pga. anklager om seksuelle overgreb i Sverige – ikke pga. Wikileaks.
Hvorfor angriber hacktivisterne?
Den amerikanske netpioner John Perry Barlow sagde for snart 20 år siden, at regeringer og kommercielle virksomheder ikke har noget at gøre i den nye verden på nettet. I dag er han på barrikaderne igen og udtaler, at der er en krig  i gang. “Wikileaks er slagmarken. I er tropperne,” skriver han og tilføjer: “”Det handler ikke om Wikileaks, det handler om internettet.”
Ytringsfrihed truet
Anonymous har lovet flere angreb, fordi de mener, at de amerikanske politikere har optrådt nøjagtig som Kina, Iran, Hviderusland og andre der prøver at begrænse ytringsfriheden på nettet. Logikken bag er, at hvis man vælger at retsforfølge Wikileaks – så skal man også retsforfølge en masse medier og websites verden over – fx Politiken og den danske IT Fagforening PROSA, der har valgt at spejle Wikileaks. Det er med andre ord grundsubstansen i ytringsfriheden, der er truet.

SE HENRIK FØHNS FRA HARDDISKEN I DEADLINE 17 OM HACKTIVISM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: