DNA-fingeraftryk kan hackes, siger kunstner

DNA-fingeraftryk bliver blandt andet brugt i retssager til at identificere forbrydere via deres genetiske profil. Men DNA-fingeraftrykkene kan manipuleres, siger den amerikanske kunstner Paul Vanouse.

Hvis man får lavet sit DNA fingeraftryk, så får man et lille foto af en firkant med nogle selvlysende søjler. Men Paul Vanouse har eksperimenteret og manipuleret med de vanlige søjler, og fx skabt et lille billede af et dødningehoved ved at sende strøm igennem arvematerialet fra en E. coli 12-bakterie.

Resultatet er bare et af de mange værker der for tiden kan ses på udstillingen ‘Biotopia – art in the wet zone’ i Aalborg, som vil undersøge krydsfeltet mellem biologi, teknologi og videnskab.

– Jeg vil hacke DNA’et

Paul Vanouse bruger den samme kemiske proces som “normale” genetikere når han laver et DNA fingeraftryk af en E. coli 12-bakterie. Ved at sætte strøm til får han arvemassen til at bevæge sig, og så fotograferer han bevægelserne over et langt tidsrum med såkaldt timelapse teknologi.

På de runde skærme på udstillingen afspilles disse fotografier som film.

Paul Vanouses genkunst handler om at hacke processen med DNA fingeraftryk. Teknikken bliver brugt i retssager til at identificere den skyldige, men med sine kunstværker viser Paul Vanouse, at han kan manipulere et hvilket som helst DNA-fingeraftryk.

Han ønsker at sætte spørgsmålstegn ved, om et DNA fingeraftryk virkelig er så pålideligt et middel til at identificere os som personer – vi er mere end en abstrakt stregkode.

– DNA-fingeraftryk er en bekvem myte, skab af ordensmagten og anklagere, men nu går jeg til angreb, siger han.

Hvis man besøger Biotopia-udstillingen på Utzon Center i Aalborg kan man få syn for sagn. Den løber frem til 10. januar 2011.

LINK:

Biotopia – art in the wet zone

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: