Sandt og falsk i Facebookfilmen

Mark Zuckerberg, stifter af og direktør på Facebook

Er “The Social Network” en film, der er værd at se? Ja.

Er det den sande historie om Facebook? Nej.

Filmen er afgjort veldrejet og underholdende, men persontegningen er endimensionel og har i mange sekvenser kun lidt med virkeligheden at gøre.

På den positive side, så har internetgenerationen endelig fået SIN film, ligesom tidligere generationer fik Citizen Kane og Gordon Gekko. Aldrig har man set kodenørder og advokater i retsmøder klippet så rapt i replikkerne, hvilket driver en film uden de store billedmuligheder frem. Godt hjulpet på vej af et solidt soundtrack leveret af Trent Reznor. Og så var det på tide, at Hollywood fik øje på de folk lige nord for filmstudierne, der de sidste 20-30 år har forandret vores verden.

Derfor skal den ses.

Men en stor del af plottet går på Zuckerbergs ulykkelige kærlighed, der er ren fiktion. Han bor sammen med en kvinde, som han har været kæreste med i årevis (Læs the New Yorker). Også gennem det meste af den periode, som filmen dækker, så en væsentlig del af filmens præmis er simpelthen ikke i overensstemmelse med virkeligheden. En anden præmis er, at Eduardo Saverin finansierer hele gildet i opstartsperioden. Det er heller ikke sandt. Iflg. “The Facebook Effect” har Zuckerberg i samme periode investeret sine penge (vist også fra hans forældre) på lige fod – hvis ikke mere – med Saverin. At Saverin blev skubbet ud, fordi han tog en praktikplads i reklamebranchen i NYC i stedet for at tage til Palo Alto med Zuckerberg og Moskovitz, er nok det tætteste filmen kommer på sandheden.

Man bør gøre sig selv den tjeneste at læse bogen “The Facebook Effect”, der er et resultat af den erfarne, amerikanske journalist David Kirkpatricks mere end ét år lange research. Han har i modsætning til folkene bag filmen talt med alle aktører omkring Facebook gennem hele firmaets historie.

Det giver naturligvis et mere nuanceret og sandfærdigt billede af Facebook, Mark Zuckerberg, Sean Parker og alle de andre.

Kirkpatrick har også skrevet om, hvad der er sandt/usandt i filmen

Man kan også læse denne historie i The New Yorker om Zuckerberg. Eller denne i Vanity Fair om Sean Parker.

Og hvis man vil vide mere om filmen – der hovedsagligt er baseret på én (forsmået) kilde – så kan man deltage i diskussion om denne artikel i Wired.

Og sidst – men bestemt ikke mindst – hør David Kirkpatrick, Sean Parker, Mark Zuckerberg og hans søster Randi Zuckerberg i denne udgave af Harddisken fra marts 2009.

Reklamer

2 kommentarer to “Sandt og falsk i Facebookfilmen”

  1. Thomas Says:

    Jeg tror ikke de streamlinks der er på Harddisken fra marts 2009 virker…
    (Jeg benytter IE 8.0)

  2. Føhns Says:

    Thomas – hele dr.dk podcast plus streaming af lyd og video er gået ned. De arbejder på sagen. Men det tager lang tid.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: