Mennesker og maskiner i smukt samarbejde

Internettets krøllede bogstaver

Hør udsendelsen

200 millioner gange om dagen.

Så ofte kniber mennesker et eller andet sted på kloden øjnene sammen i forsøget på at afkode en række forvredne bogstaver på en hjemmeside og taste de samme bogstaver ind i et lille felt.

Hele processen skal hjælpe hjemmesiden med at finde ud af, om det er et rigtigt menneske af kød og blod, der sidder derude, eller om det bare er et stykke avanceret software, som forsøger at gøre sig ud for et menneske.

Men samtidig bliver systemet brugt til at gøre den kollektive litterære kulturarv tilgængelig i digital form og skal snart også bruges til at oversætte hele internettet til dusinvis af sprog. Altsammen på grund af Luis von Ahn, en matematikprofessor fra Guatemala, der som 8-årig gerne ville have haft en Nintendo, men fik en Commodore istedet.

Vi skal også møde Mercedes Bunz, en tysk forfatter, der er i gang med at skrive om, hvordan algoritmer fylder mere og mere i vores liv, og måske snart oven i købet begynder at skrive vores nyheder helt uden menneskelig indblanding.

Efter temaet har vi it-nyheder, blandt andet om Google’s robotbiler, og til sidst i programmet skal det handle om Facebooks tilblivelse, og om hvad der måske kommer bagefter.

Vi har været ind at se filmen “The Social Network”, læst bogen “The Facebook Effect”, og så har vi talt med Maxwell Salzberg, en af folkene bag open source-projektet Diaspora, der måske kan blive et kommende alternativ til Facebook.

LINKS:

Luis von Ahn

reCAPTCHA

Mercedes Bunz

Sportsjournalistik-programmet StatsMonkey

Den mexikanske novellesoftware

SCIgen – videnskabelige artikler

Guardian Zeitgeist

Diaspora

Reklamer

En kommentar to “Mennesker og maskiner i smukt samarbejde”

  1. Jens Says:

    Jeg må sige at captcha er ved at blive irriterende.

    Den er ofte alt for svær at læse.

    Det er ok hvis det bare er for registrering, altså en engangsting, men når det er noget man skal gøre flere gange, så er det for meget.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: