Video: Asimo – verdens sødeste robot

Hondas Asimo robot kan bære op til to kg, mens han går

Hør udsendelsen

Robotterne flytter ind hos os. Allerede nu har mange danskere fået sig en robotstøvsuger. Og flere demente borgere på danske plejehjem sidder og nusser en japansk robotsæl. Men hvornår går en robot fra at være sød til at være skræmmende? Asimo er verdens mest avancerede humanoide robot. Et resultat af Hondas forskning i robotter gennem næsten 25 år. Men hvorfor det er vigtigt, at en robot skal ligne et menneske uden at ligne os alt for meget? Måske er det fordi vi ikke skal blive bange for den? Måske er det for at den skal kunne indgå så nemt som muligt i vores liv og omgivelser. Et miljø, der er rigtig svært for en robot.

En demo med Asimo er en noget corny oplevelse. Vi står cirka 30 mennesker i et såkaldt deep space i Ars Electronica Center. Et deep space er et rum, hvor der kan projekteres levende billeder og computeranimationer på gulv, loft, sidevægge og bagvæg. Det er en slags multidimensionalt teater. Asimo skal optræde på årets Ars Electronica Festival i Linz i Østrig.

Ind fra højre kommer en lille hvid robot spadserende. Den ligner et ti-års barn i en rumdragt og vinker lystigt til os. Robotten danser lidt breakdance for os og præsenterer sig som Asimo.

Honda er nemlig meget mere end biler og motorcykler. Robotprogrammet startede i 1986 med robotten E0, der bestod af en stor klods af en computer på to vaklende ben. I dag hedder topmodellen Asimo – hvilket er en forkortelse af “advanced step in innovative mobility”. Den bliver betraget som en af verdens mest avancerede humanioide robotter. Humanoid – fordi den ligner et menneske med hoved, hænder, arme og ben. Den kan løbe, gå forlæns, baglæns og op ad trapper. Vende sig i glidende bevægelser uden pauser og holde balancen – selv når den går på ujævne flader eller står på et ben.

Hvorfor ligner Asimo et ti årigt barn?
Asimo debuterede i år 2000. Den version vi møder til Ars Electronica i Linz er fra 2005, når vi taler hardware, men softwaren i Asimo er under løbende opdatering. Hvilket betyder, at den nyeste Asimo med sine sensorer, kameraer, accelloremetre og sit gyroskop er et stykke meget avanceret teknik, der løbende kan processere de data han får i de 25 minutter hans nuværende batteriteknologi tillader, at han fungerer.

Men hvorfor har Honda valgt at lave en robot, der i så høj grad minder én om et ti års barn?

“Hovedårsagen til at Asimo er en humanoid – altså en robot der ligner et menneske, er, at vi vil lave en robot, der kan assistere folks liv,” siger chefingeniør Satoshi Shigemi, der leder holdet bag Asimo.

“Det er vigtigt, at den kan indgå i det miljø, hvor menensker bor. Udfra det perspektiv har Honda lavet en robot med menneskelig anatomi. Hvis den skal være til gavn, så skal den have basalt set samme anatomi som et menneske. Fx skal Asimo være I stand til at gå.”

Løber med 6 km i timen
Ved demonstrationen af Asimo bliver der lagt stor vægt på, at han kan gå, løbe, løbe i rundkreds og sparke til en fodbold. Han kan faktisk løbe med en hastighed af 6 km i timen, hvilket til demoen ser ganske sjovt ud, fordi han går meget langt ned i hofterne, når han løber og på den måde kommer til at minde lidt om den amerikanske komiker Groucho Marx.

Satoshi Shigemi anslår, at Honda stadig mangler 90 procent af de funktioner, der skal gøre Asimo til et fuldt funktionsdygtigt medlem af en menneskefamilie.

“Den store udfordring er at gå – det tog os år at lære ham at gå – men nu går han stabilt. Vi har også lært ham at løbe og at løbe i en cirkel og at gøre det stabilt. Når vi en dag kan kombinere alle hans funktioner, så vil han  være i stand til attilpasse sig til de situationer, han kommer til at opleve i menneskeligt selskab.”

[blip.tv ?posts_id=4142531&dest=-1]


130 centimeter er perfekt højde

Siden Honda viste sin første robot E0 frem i 1986 er der sket store fremskridt. De første robotter kunne kun gå i en lige linie fremad. Men Satoshi Shigemi har brugt meget lang tid på at studere menneskers gang. Han fandt ud af, at vi mennesker faktisk er ude af balance, når vi går. Og det kunne hans robot ikke. Derfor var det et stort gennembrud, da P1 fra 1993 blev i stand til at gå på ujævne flader. I 1996 fulgte P2, der kan gå op og ned af trapper. Og undervejs lærte Hondas robotter også at løfte og skubbe ting. Asimo kan gå og samtidig bære genstande, der vejer op til to kg.

Han løfter ikke på kvinden, der hjælper ham ved demoen – men hans kameraøjne kan genkende hende. Hun er registreret i den lille robots hukommelse, og han reagerer med genkendelse, som en god humanoid skal gøre det. Asimo er i stand til at udskille stemmer fra støj – men hvis stemmer, der ligneer hinanden, taler samtidigt, så er det stadig meget svært på trods af hans indbyggede retningsbestemte mikrofoner, så her kommer kameraøjnene til hjælp.

Satoshi Shigemi siger, at 130 centimeter er den perfekte strørrelse til at operere i et menneskemiljø. Det giver den perfekte balance i bevægelserne og nem adgang til el-kontakter, dørhåndtag og andre ting, som Asimo skal betjene i sin funktion som lille hjælper. 130 centimeter er minimum højden for en humanoid, der skal kunne løse den slags opgaver. Samtidig er det også den perfekte højde for at kunne se et siddende menneske i øjnene.

Asimo er bare en maskine
Etisk Råd i Danmark har rejst debatten om robotter skal have rettigheder. I takt med at de bliver stadig mere intelligente, skal de så betragtes og behandles som dyr eller som mennesker og måske have juridiske rettigheder? Den slags ryster Satoshi Shigemi på hovedet af.

“En humaniod robot er stadig en maskine, siger han. Den skal ikke behandles som et menneske ang rettigheder og pligter. Vi skal være omhyggelige med, hvordan vi bruger denne nye teknologi, så vi skal have regler, retningslinier og manualer for at bruge teknologien på sikker vis. Men vi tror ikke, at robotter skal have rettigheder,” understreger chefingeniøren bag Asimo.

Reklamer

3 kommentarer to “Video: Asimo – verdens sødeste robot”

 1. Alex B Says:

  Der er alligevel langt endnu.
  Vi venter vel bare på at apple laver en robot?

 2. Asimo – verdens sødeste robot | The Nerd Blog Says:

  […] kan læse hele artiklen her window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: “131750200192318”, status: true, cookie: true, […]

 3. savledyret hugo Says:

  Har Honda fået løst problemet med Asimos oprejsningsproblem?


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: