Domænenavne og kartofler

Den demokratiske dazzler morser FNs Menneskerettighedserklæring til et overvågningskamera for at blænde det

Hør udsendelsen

Domænenavne er vigtige som reklamesøjer og navneskilte. Det ved man, hvis man har prøvet at registrere sit eget navn eller sit firma som domænenavn.

I Danmark bruger vi mest navne som ender på .dk og .com, men der findes flere håndfulde andre; .org, .biz, .mobi og så selvfølgelig alle de mange landekoder som .dk, .se, .rs og så videre.

Indtil videre har oprettelsen af disse domæne-efternavne eller top level domæner været en strengt kontrolleret proces med mange begrænsninger, men snart vil alle med rigeligt penge på lommen kunne ansøge om at oprette sit eget domæneefternavn – fx .danmark, .carlsberg, .golf eller noget helt fjerde.

Hele introduktionen af de nye domæne-efternavne bliver styret af ICANN, den organisation som laver den øverste administration af domænenavne og IP-adresser. ICANN’s fulde navn er Internet Corporation for Assigned Names and Numbers.

Det er en kompliceret proces, og det er bestemt ikke alle der er sikre på, at det overhovedet er en god idé. Det kan forvirre forbrugerne og true firmaernes brands og varemærker, siger kritikerne.

Efter domænetemaet har vi gadgetnyheder med dugfriske rapporter fra tablet-situationen på årets store IFA elektronikmesse, og i it-nyhederne skal vi blandt andet lige vende Apple’s nye lanceringer fra sidste uge, der har fået en temmelig lunken modtagelse

Til sidst i programmet tager vi på besøg på Ars Electronica i Østrig, hvor danske Mogens Jacobsen går til kamp mod overvågningssamfundet med den hjemmebyggede ”dazzler”, som kan bruges som våben mod de mange overvågningskameraer i kampen for privatlivets fred.

LINKS:

Om generiske Top Level Domæner
Tina Dam, ICANN
Nick Wood, Com Laude om de nye TLD’er
Bech Bruun advokatfirma
Dansk InternetForum
Kartoffel udstilling
Democratic Dazzler

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: