Weekendkrigerens slagmark

Dries Buytaert opfandt Drupal på sit kollegieværelse

Hør udsendelse (opdateret med manglende afsnit 27.8.2010)

Weekendkrigeren er en mand (eller en kvinde), der i sin fritid gemmer sig i kælderen eller garagen og programmerer den software, der holder så forskellige websites som Det Hvide Hus, Britney Spears, Berlingske Tidende og dagbladet Information i luften på world wide web.

Systemet hedder Drupal og er opfundet af belgieren Dries Buytaert i 1999, da han som studerende sad på sit kollegieværelse og legede med PHP og MySQL. I 2001 gjorde han sit content management system til open source, så alle kan bygge med på det og downloade det til eget brug kvit og frit.

I dag anslår han, at der findes cirka en halv million websites baseret på Drupal, og at der bag hvert site gemmer sig en eller flere brugere. I hele fællesskabet omkring Drupal findes der cirka 650.000 aktive brugere, hvoraf tusindvis bidrager til at udvikle systemet.

Et aktivt arbejdsfællesskab
Over 1.000 af dem var i denne uge samlet i Bella Centret til DrupalCON for at gøre det, de elsker mest – at arbejde på Drupal.

“Det er et aktivt arbejdsfællesskab, når de mødes,” siger redaktionschef for nye medier på dagbaldet Informaiton, Nikolai Thyssen, der har deltaget i flere Drupal konferencer

Han var den første danske avismand, der introducerede Drupal i den danske mediebranche, og han tilføjer, at en Drupal konference er et sted for dedikerede delttagere og ikke som så mange andre konferencer, blot en arbejdsigverbetalt fridag, hvor man kan kan sidde og sms’e med konen på sin iPhone.

Merlin of Chaos
Men hvad sker der, når man forlader den velkendte sælger i jakkesæt og lægger sin virksomheds liv i hænderne på en weekendkriger?

“Man skal lige trække vejret dybt, før man vænner sig til, at den vigtigste mand i ens liv er en arrogant nørd, der kalder sig Merlin of Chaos og har en hjemmeside, han kalder Angry Donuts,” siger Nikolai Thyssen, som dog kun har lovprisninger til overs for Drupal.

Sammen med en række andre medier som Berlingske og britiske The Economist har han stiftet websitet the Open Source Newspaper, hvor man tro mod fællesskabet deler alle sine nye tilføjelser til Drupal med de andre.

Det er nemlig fællesskabet, der bestemmer, hvad der skal leve og dø i Drupal.

“Det er lidt darwinistisk”, griner Dries Buytaert og tilføjer, at de dårlige ideer forbhåbentlig dør af sig selv. Hvis det drejer sig om afgørende ændringer i selve kernen af Drupal, så sidder han dog stadig med det afgørende ord.

Tjen penge på gratis

Men spørgsmålet er, hvordan verdens hurtigst voksende cms, der bliver brugt af det hvide hus, pladeselskaber og medievirksomheder, kan leve på gratis weekend arbejdskraft fra folks kælderrum?

“Faktisk er de fleste ansat i en af de mange virksomheder, der enten udvikler eller laver service på Drupal løsninger, så de får løn for deres arbejde,” siger Dries Buytaert.

Han understreger, at mange af bidragyderne er mennesker, som bruger Drupal enten i deres egen virksomhed eller i en konsulentvirksomhed, hvor de hjælper andre med at bruge Drupal som cms. Så de sidder til dagligt og bruger systemet. Derfor er der interesserede i, at det virker, og at der bliver udviklet nye features. Samtidig har de indflydelse på, hvilke funktioner der bliver udviklet, fordi alt kan deles. I modsætning til hvis virksomheden havde købt en kommerciel pakke af et stort softwareselskab.

Fx har Information nu ansat to mand til at køre deres version af Drupal og hos Berlingske Tidende er der 15-20 beskæftiget med deres version af Drupal, som er en af de største i verden.

“Det virker som en ekstra belønning, at vide at din kode måske både kører hos Det Hvide Hus og Britney Spears,” siger Dries Buytaert. Han tilføjer, at der er to sider af sagen; do well altså tjene penge, og do good altså dele sin ekspertise med fællesskabet.

Dries Buytaert har selv stiftet selskabet Acquia, der har fået omkring 80 millioner kroner i venturekapital. Ifølge Dries skal firmaet hjælpe store virksomheder og organisationer med at komme i gang med Drupal. De tilbyder virksomheder hosting og et abonnement, som giver adgang til support. -Ikke bare til Drupal-kernen, men også til den kode, som virksomhederne selv har udviklet undervejs.

Et support-abonnement begynder ved 350 dollar om året helt om til meget store serviceaftaler med store virksomheder med meget store websites. Så det gamle argument med, at der ikke er nogen at ringe til og bede om hjælp, hvis man installerer open source, holder ikke mere. Der findes også mange andre konsulentvirksomheder, der tilbyder service og vedligeholdelse af det gratis software.

Som Nikolai Thyssen siger: “Drupal er faktisk et af de bedste eksempler på, at nettet virker. Det er et kæmpe åbent arbejdsfællesskab.”

LINKS:

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: