Den intelligente aftenkjole

Modeugen er slut,  men når alle modellerne, modebloggerne og tøjdesignerne er taget hjem, så er det måske tid til at få ingeniørerne, nørderne og softwaredesignerne på banen, når vi skal snakke om fremtidens kollektioner til cocktailparties?

For at gå planken helt ud, så har vi valgt en tysk ingeniør. De er gode til at  lave biler, køkkenmaskiner og store industrianlæg. Men kan de også lave en lækker aftenkjole propfuld af elektronik?

Det kan de, men straks melder husmoderens bekymringer sig. Kan den vaskes?

“Der er et hårdt miljø inde i en vaskemaskine,” siger den tyske ingeniør Rene Vieroth fra Berlins Tekniske Universitet, Fraunhofer Instituttet.

Han tænker naturligvis ikke på banditter og narkohandel, men på den kemiske og meget tumlende proces ens tøj bliver udsat for derinde i maskinen. Og Rene Vieroth tænker helt specifikt på sin aftenkjole.

Det er nu ikke en kjole, han selv går med. Han har heller ikke syet den selv. Men han har fyldt den op med elektronik i form af LED-pærer og elektroniske kredsløb. Og den teknik skulle gerne kunne overleve mange ture i vaskemaskinen, hvis der skal være en fremtid for hans forskning i intelligent tøj.

Kjolen måler din puls
Kjolen fra Fraunhofer Instituttet er en fjerlet sag spækket med elektronik og den slags dioder, som vi kender fra cykellygter. De blinker og lyser alt efter, hvordan kvinden i kjolen bevæger sig. Den kan med andre ord opfange hendes bevægelser og fortælle os – og en computer – en masse ting om, hvordan hendes krop agerer og føler sig.

Den slags tøj kan bruges til at sende information til lægen om ens puls eller hjertets tilstand. Lyset bliver styret af indbyggede sensorer,  som måler bevægelse. Systemet kan holde øje med folk, der har øget risiko for hjerteanfald, men i modsætning til en overvågningsstue på en hjerteafdeling på et hospital, hvor man går rundt med en masse ledninger og en tung klods af måler om halsen, så er det hele her syet ind i en fjerlet aftenkjole, som man kan have på til selskab – fjernt fra hospitalgangen. Sensorerne kan ideelt set sende information til lægen, men på denne prototype er signalet en ændring i den måde kjolen lyser på, så man kan se, om der måske er grund til at ringe til lægen.

Al den elektronik er naturligvis ikke glad for vand. Og slet ikke vand, der er 40 grader varmt i en hel time inde i en maskine, som smider rundt med kjolen i en metalbeholder.

Elektronikken er en fjeder
Derfor har forskerne på Fraunhofer Institut opfundet et elektronisk kredsløb, der kan strækkes til 300 procent sin egen længde. En af genistregerne ved Fraunhofers kjole er, at kobberlederne er lavet som fjedre, så de kan strækkes. Det gør det muligt at lave en kjole, som kan krølles og i det hele taget behandles som almindeligt stof.

Al elektronikken er isoleret, så vand ikke kan trænge ind. Den bliver stryget på tøjet med et strygejern – ligesom en strygbar lap på et par hullede børneknæ.

Selvom det lyder nemt – så skyder Rene Vieroth på, at der går fem-ti  år, før den blinkede kjole med fjederledningner ses i butikkerne. Først skal den ud af lobaratoriet og ind i tøjbranchen.

LINK:
Reklamer

En kommentar to “Den intelligente aftenkjole”

  1. Tweets that mention Den intelligente aftenkjole « Harddisken -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by FridaEyjolfs, Harddisken, P1. Harddisken, P1 said: Hør om den intelligente aftenkjole og meget mere http://bit.ly/9Bqkpg […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: