Sommerremix: Biologisk ingeniørkunst

Hør udsendelsen

Moores lov har i fem årtier beskrevet, hvordan informationsteknologien udvikler sig med stadig stigende hastighed. Vi ser det hver dag, når vores computere og mobiltelefoner bliver både hurtigere, mindre og billigere – hvis man sammenligner med, hvad vores teknologi kunne yde til samme pris for 1,5 år siden. Den samme udvikling ser vi indenfor andre videnskaber, der er blevet afhængig af computerkraft.

Den mest voldsomme vækst ser vi indenfor bioteknologi og bioinformatik, hvilket helt grundlæggende sætter os i stand til at læse og skrive livets kode med computere og lave milliarder af biologiske forsøg hver dag. Indenfor feltet syntetisk biologi kommer vi til at landvindinger, som vi i dag ikke kan forestille os, både på grøn teknologi og medicin indenfor de næste 10 – 20 år.

Også kortlægningen af vores egen arvemasse bevæger sig på den samme kurve som Moores lov, men med højere hastighed end computerchippen. Det vil sige, at prisen for at kortlægge et menneskes komplettet arvemasse falder hurtigere end prisen på computerchips samtidig med at maskinerne der skventerer DNA bliver både billigere og bedre med en hastighed, der indenfor dette årti vil gøre dem til hvermandseje ligesom skrivebords pcen er blevet det.

Computeren har sat hastigheden op på mange felter, men hastigheden er størst indenfor biologisk forskning, hvor det nu er muligt, at kortlægge et menneskes totale arvemassse for et lille beløb og bruge DNA som blæk i en printer, der kan lave organer. Eller skabe kunstigt liv uden forfædre. Harddisken tager pulsen på frontløberne indenfor systembiologi og syntestisk biologi.

LINKS:

Jason Bobe, the Personal Genome Project:

Organovo

Andrew Hessel

Steve Jurvetson


Reklamer

En kommentar to “Sommerremix: Biologisk ingeniørkunst”

  1. Tweets that mention Sommerremix: Biologisk ingeniørkunst « Harddisken -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Henrik Fohns, P1 radio. P1 radio said: RT @Funzafunza: Biologisk ingeniørkunst i Harddisken bl.a. personal genome project http://bit.ly/hg4Vfn #tedxcph […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: