Webcast om Wikileaks og Island som frihavn for data

I dag (mandag d. 21. juni 2010) kl. 14.30 til 18.00 kan man se en webcast fra konferencen (Self) Censorship: New Challenges for Freedom of Expression in Europe, der finder sted i Bruxelles. På talerlisten finder vi udover kulturredaktør Flemming Rose fra JP og den svenske Muhammedhundetegner Lars Wilks også Julian Assagne fra Wikileaks samt den islandske parlamentartiker Birgitta Jonsdottir.

Sidstnævnte er yderst interessant, fordi hun står bag IMMA (The Icelandic Modern Media Initiative), der et et forslag om at gøre landet til frihavn for whisteblowers og ytringsfrihed.

Som tidligere omtalt i Harddisken vedtog det islandske parlament enstemmigt forslaget d. 16 juni. Forslaget pålægger regeringen at introduce en ny lovgivning for at beskytte og styrke moderne ytringsfrihed, og den frie strøm af information i Island og i resten af verden. Der er fuld regeringsstøtte til initiativet og dets målsætninger.

Total transparens
I en pressemeddelelse udtaler Birgitta Jonsdottir,

“Island bliver det modsatte af et skatteparadis gennem at tilbyde journalister og udgivere den kraftigste beskyttelse af ytringsfriheden og undersøgende journalistik i verden. Et skattely har til formål at gøre alt uigennemsigtig. Vores mål er at gøre alt transparent.”

Forslaget lægger blandt andet op til beskyttelse af internetudbydere, whistleblowers, kilder, kommunikation mellem kilde og journalist og en række andre tiltag, der skal gøre Island til en international frihavn for medier, data, journalister og whistleblowers.

Der indstiftes også en islandsk ”Nobel-pris” for ytringsfrihed.

På grund af kompleksiteten af de nødvendige ændringer i den islandske lovgivning, så er det ikke den endelige lovgivning, der blev vedtaget i sidste uge. Mindst 13 love skal ændres og forbedres i fire ministerier. Ministeriet for

Uddannelse, Videnskab og Kultur får det overordnede ansvar for gennemførelsen af lovene. Det tager formodentlig et år at få på plads.

Det vedtagne forslag er resultatet et internationalt samarbejde mellem aktivister, advokater, politikere og organisationer, herunder the Icelandic Digital Freedoms Society, the Sunshine Press (Wikileaks) and Index on

Censorship. Forslaget blev enstemmigt vedtaget af det islandske parlament. 50 stemmer for, nul mod, et medlem undlod at stemme. Tolv medlemmer af parlamentet var ikke til stede.

Hør interview med Julian Assange fra Wikileaks i Harddisken og se video med ham fra New Media Days: LINK

Reklamer

En kommentar to “Webcast om Wikileaks og Island som frihavn for data”

  1. Selvcensur og ytringsfrihed i Europa « Snaphanen Says:

    […] inden vi poster. Men Lars Vilks og Flemming Rose er helt i begyndelsen. Bortset fra Wikileaks er Icelandic Modern Media Initiative interessant. Island som digitalt fristed for det frie ord, blandt andet ved hjælp af IT teknikker […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: