E-læser på steroider

Apples iPad tablet har på to måneder solgt over 2 mio eksemplarer og er – på trods af ophedede diskussioner især i tech-verdenen – blevet en kæmpe succes.

Men nu begynder konkurrenterne for alvor at melde sig – også i Tyskland, hvor den såkaldte WeTab er lige på trapperne, produceret af webbureauet Neofonie.

Udover at de selvfølgelig kan bruges til mail, websurferi og tusindvis af apps, så er tablets som både iPad, WeTab og de øvrige konkurrenter faktisk også tænkt som e-bogslæsere og de kan bruges til at udforske nye måder at lave litteratur, magasiner og aviser på.

Fleksibilitet er nøglen

WeTab’en har 11,6 tommer skærm, kører på en 1.6 GHz chip, og kan fås i modeller med wifi og 3G. Den kører på en kombination af Linux og Google’s Android og kan køre både Android apps, Linux-programmer og fx Adobe’s AIR-software.

Og hvis udviklingen af smartphones de seneste år har lært producenterne noget, så er det at der skal være en meget solid base af applikationer der kan køre på apparaterne – ellers er det bare en smart dims uden noget at bruge den til.

Oven på Android har Helmut og hans kolleger skabt deres eget interface. Der er jo ingen der siger at man absolut skal gøre tingene på samme måde som Apple.

Fra WePad til WeTab

Sammenligningen med iPad’en er uundgåelig – på godt og ondt skal alle de andre tablet-computere måles mod Apples maskiner, ligesom smartphones i lang tid absolut skulle vurderes på iPhone-dræber-skalaen.

For den tyske WeTab gik sammenligningen så langt at maskinen i ugevis var kendt under navnet WePad som et meget slet skjult slag mod kolossen i Cupertino.

Direktør Helmut Hoffer von Ankershoffen vil ikke kommentere på hvorfor man ændrede navnet fra WePad til WeTab, men man kan jo gøre sig sine tanker.

– Men vores maskine er bedre end iPad’en, siger han. Den har bedre skærm, flere forbindelser og kan køre langt flere forskellige typer af programmer.

Brug tommelfingrene!

Ideen med WeTab’en er, at man holder den i begge hænder så den så at sige ligger ned, i bredformat, med den lange side ned af. Og nu kan man så bruge tommelfingrene til at navigere i udvalgte felter i højre og venstre siden af skærmen.

Man kan selvfølgelig stadig løfte hænderne og trykke på skærmen for at starte en app, skrive på tastaturet eller betjene et program, men meget af den basale navigation, fx i browseren, kan klares med tommelfingrene.

Hjemmeskærm med masser af information

Et ret vigtigt valg er at bruge home-skærmen, altså det skærmbillede der møder én når man tænder, til at vise en masse information – vejrudsigter, Facebook-opdateringer, aktiekurser, Twitter og så videre.

– I modsætning til iPad kan man på en WeTab både se og interagere med masser af widgets direkte fra hjemmeskærmen, man behøver ikke først åbne programmet for at skrive en note, se en vejrudsigt eller tjekke priser på en vare, siger Helmut von Ankershoffen.

Det betyder til gengæld at WeTab’en godt kan opleves temmelig rodet hvis man fylder for mange widgets på, men det er en pris Neofonie er villig til at betale.

Forretning, forlag og forbrugere

Men en ting er interface, USB-forbindelser og hukommelseskort – en helt anden er indhold, apps og forbrugere. Og her ligger fremtiden både bekymrende og inspirerende åben for Neofonie og WeTab’en.

– Vi vil selv sælge WeTab’en, men vi er også i forhandlinger med flere forlag som måske vil købe og distribuere den til deres læsere så den kan bruges til e-bøger, digitale magasiner og meget mere, siger Helmut.

Modellerne er ikke på plads, for hele forlagsbranchen – incl. forfattere, trykkerier, boghandler, distributører og hardwareproducenter – befinder sig i en omvæltningsperiode der minder om de sidste ti års revolution i musikindustrien.

Men Helmut von Ankershoffen og hans kolleger er fortrøstningsfulde. E-bøger og digitale magasiner er på vej, og der er masser af både forlag og forbrugere der ønsker sig et alternativ til Apple’s iPad.

Hør også Harddisken onsdag 2.6.2010 om e-bøger, forlag og tablet-computere.

Reklamer

7 kommentarer to “E-læser på steroider”

 1. Per Says:

  Måske i skulle kikke på denne også. Adam fra Notion Ink med Pixel IQ skærm der tillader at læse i solskin modsat Ipad hvor man kun kan se sig selv

  http://www.notionink.in/adamoverview.php

 2. Per Says:

  ups QI teknologi

 3. Malte Christensen Says:

  Jeg skal have en WePad. På alle specs bort set fra batteri, er den bedre en iPad.

 4. Malte Christensen Says:

  Mente WeTab! Svært med disse navneskift!

 5. Tablet-computerne – hvor bliver de af? « Harddisken Says:

  […] jeg set meget frem til at lege med den tyske WeTab (jeg mødte skaberen i Berlin i forsommeren og skrev om WeTab’en), men den er stadig i et stadie hvor man kun kan skrive sig op til at få noget at vide, når man […]

 6. andreas hauch Says:

  Hvorfor bliver e-ink teknologien så sjældent nævnt på harddisken? Hvis man skriver en artikel der hedder “e-reader på stereoider” skylder man da sine læsere at fortælle hvordan selve læseoplevelsen er på bæstet, eller hvad?

 7. Anders Høeg Nissen Says:

  Hej Andreas

  E-ink-teknologien er blevet nævnt masser af gange på Harddisken. Nu sker der jo ikke voldsomt meget på selve teknologien, men jeg synes da vi taler om kontrasten mellem at læse på e-ink og alm. skærm når vi taler om e-læsere (hvis det er bøger og læsning der er fokus).

  Og hvad angår tablet’en fra artikel du nævner, så fremgik det forhåbentlig at produktet ikke var (eller er) på gaden endnu, og derfor kunne jeg desværre ikke gå i dybden med selve læsningen. Jeg synes jo dog nok også, at “…på steroider”-delen af overskriften retfærdiggør at bruge en del tid på alt det den kan, udover at bruges til læseapparat?

  Ciao,
  A


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: