Elsk dine data

Hør udsendelsen

Gary Wolf er optaget af data. Han sidder i sit køkkenalrum i sit hus i Berkeley højt oppe på bjerget med glimt til en udsigt over San Francisco Bay med Golden Gate Bridge i det fjerne. Han er journalist på blandt andet Wired Magazine og medstifter af The Quantified Self – en gruppe på cirka 500 mennesker i San Francisco området, der mødes en gang om måneden for at diskutere og sammenligne deres personlige data.

”Du skal elske dine data,” siger han. ”Data er kun interessante, hvis de har mening.”

I gruppen Quantified Self samler de data om sig selv. De følger sig selv eller selftracker, som de kalder det på engelsk. Der findes folk med selftracking projekter over hele verden. Men hvad det for nogle data, vi taler om? Hvad er det for nogle data, vi skal elske?

Kevin Kelly – forfatter og senior maverick på Wired Magazine forklarer:

”Ideen bag the quantified self er, at nye informationsværktøjer giver mennesker mulighed for at kortlægge mange dimensioner af deres liv. Hvad vi spiser, hvor meget vi sover, vores humør, gener, blodtryk etc. Vi kan fange den information og studere den. Det er blot en af mange veje til selvforbedring. Man kan også bruge meditation eller andre ikke målbare veje til at forbedre os selv. Hos quantified self bruger vi numeriske metoder inspireret af videnskaben. Vores metode er målbar modsat fx zen, der ikke kan måles.”

Selvforbedring er det mærkelige hjemmelavede ord, der helt naturligt kommer ud af Kevin Kellys mund. Men hvad er det for nogle forbedringer, han taler om?

”Hovedopgaven i det kommende århundrede bliver at redefinere, hvad det betyder at være menneske? Hvad kan mennesker bruges til? Når vi får bedre og bedre computere, der fx er bedre til at spille skak og køre bil, end vi er – hvad er menneskets rolle så? Vi skal definere os selv som individer og som art. I quantified self bruger selftracking til at finde ud af, hvad vi vil, og hvad vi duer til?

Hvilke data
”Du generer mange slags data i løbet af livet,” siger Gary Wolf.

”Mange mennesker er fx interesseret i helbredsdata, og de helbredsdata du indsamler om dig selv, er meget bedre end lægens,” hævder Gary Wolf.

Det simple eksempel er dit blodtryk. Du går til lægen og får målt dit blodtryk. Det sker to gange, og så er det dit officielle blodtryk. Men dit blodtryk varierer jo meget mere end det. så hvis du selv måler dit blodtryk flere gange om dagen over en lang periode derhjemme – så får du et meget mere retvisende billede af dit blodtryk.

I dag kan vi også følge vores lokationsdata – altså se hvor vi er eller har været, når vi fx går eller løber en tur. Det kan ske med vores mobiltelefon eller vores ur. Vi kan med forskellige typer skridttællere måle vores aktivitetsniveau fx hastighed og distance med Nike+ og en iPod. Vi kan måle vores søvncyklus, fx med vores iPhone. Vi kan også måle vores kognitive performance ved med jævne mellemrum at få stillet 100 simple matematikopgaver på computeren. Så tager man tid på ens opgaveløsning af simple regnestykker som fx 7+5. Man får dem i meget hurtig rækkefølge, så på to minituter har man en score. Ens performance varierer, men når først man har sine data, så kan man eksperimentere. Man kan ændre på sin kost, eller hvor meget man sover. Alt efter hvilke ting man ændrer sit liv, så finder man ud af, hvilke parametre, der gør at man tænker bedre.

Man kan også lave humørmålinger. Gary Wolf kender en mand, der var i dårligt humør hver aften. Han fandt ud af, at det var den halve timeres transport fra arbejdet til hjemmet, der ødelagde hans humør og gjorde ham deprimeret resten af aftenen. Ved at indsamle data om sit liv, fandt han ud af, at den halve times hjemtur var så stresset, at den ødelagde resten af dagen.

Kaffe duer ikke
I mange år har det været almindeligt med tidsstudier i forbindelse med arbejde. Her ligger også en masse værdifulde data.

Masser af mennesker holder øje med, hvor meget tid de bruger på deres arbejde eller på at løse enkelte opgaver. Hvor lang tid bruger de? Hvor tit bliver de distraheret og afbrudt. Den slags er vigtige data, hvis man fakturerer for minutter og timer.

Et medlem af the quantified self havde kvittet kaffen af helbredsmæssige årsager. Men en dag var han gået lidt i stå med sit arbejde og tænkte: Nu ville en kop kaffe gøre godt. Fordi han havde en ide om, at kaffe forbedrede hans produktivitet. Men så tænkte han sig om en ekstra gang. Han havde nemlig sine workflow data både fra tiden som kaffedrikker og tiden efter. Han sammenlignede de to datasæt og fandt ud af, at han faktisk performede bedre efter, at han var holdt op med at drikke kaffe. Han kunne nu tage en beslutning på baggrund af data og ikke bare en mavefornemmelse. Og måtte altså droppe kaffen.

Del dine data
Men en ting er at måle mange ting om os selv. En anden ting er, at dele det hele med andre. Hvorfor gør vi det?

”En af de overraskelser vi har fået over de senere år, er folks glæde ved at dele deres sexliv og deres helbred på nettet,” siger Kevin Kelly.

”Vi har set websider som patientslikeme.com, hvor man deler og sammenligner diagnoser med mere. Vi gør det, fordi der er fordele ved at dele ting. Det gavner det sociale liv.”

Men skal man slet ikke være nervøs ved at dele alt muligt?

”Nej,” siger Kevin Kelly.

”Både dine venner og dine naboer ved jo alt om dig allerede. Det er derfor de hjælper dig. Vi kan ikke forvente, at folk elsker og hjælper os, hvis de ikke ved noget om os. Privathed handler om, at informationsflowet er symmetrisk. Folk skal ikke vide mere om mig, end jeg ved om dem. I dag er det privatlivet asymmetrisk, fordi der er foretagender derude, som ved om os, end vi ved om dem. Vi ved end ikke, hvem de er. Og vi kan ikke rette på den information, de har om os. Vi skal komme den asymmetri i informationsstrømmen til livs og oprette stærkere bånd mellem hinanden.”

Data vil elskes
Spørgsmålet er, om ikke vi drukner i data på langt sigt. I dag har masser af data at holde styr på lige fra vores skat til vores kontooplysninger og alt det vi skal huske på vores arbejde. Hvordan holder vi styr på det hele?

”Nettet bevæger sig fra at være world wide web til at blive world wide database,” siger Kevin Kelly.

”I fremtiden skal vi have meget bedre datalæsefærdigheder. Man kan meget hurtigt samle sig mange flere data end man kan overskue meningen af. Den store udfordring er, hvad der sker med data over lang tid. Man kan sige, at data der bliver gemt, er data som er elsket. I modsætning til papir er digitale medier ikke statiske. Vi skifter teknologisk platform hele tiden, og det betyder, at vi skal flytte og gemme data i nye formater. Kun de data – som folk bryder sig om, har et forhold til eller elsker bliver flyttet med. Derfor bliver det en udfordring at holde data i live over lange tidshorisonter. Hvis vi skal arbejde med data, visualisere dem, finde mening i dem – så har vi brug for nye værktøjer og nye færdigheder.”

LINKS:

The Data Driven Life – artikel af Gary Wolf i New York Times

Video fra quantified self meet-ups

Reklamer

5 kommentarer to “Elsk dine data”

 1. Lene Dam Says:

  Det er præcis den form for tankegang, der skal til for at løse den gordiske knude med den manglende elektroniske patientjournaler her til lands. Det offentlige finder ALDRIG ud af det – hvorimod et privat drevet netværk, hvor hver enkelt selv har ejerskab over sine informationer er vejen frem. Underligt, at ingen er gået i gang endnu

 2. Donpedro Says:

  jeg har en kommentar: daytum.com, data indsamling til folket. Du vælge selv hvad du vil indsamle, og hvordan du vil vise dine data.

 3. Stephan Engberg Says:

  Det er præcis den tankegang der vil få både demokrati og fri markedsdannelse til at bryde sammen. Der er IKKE noget som hedder “symmetrisk” viden – det drejer sig om mennesker vs. systemer.

  Det er fint at du kender dine egne data – det er også dit valg at dele dem MED MENNESKER (herunder din egen læge).

  Det er IKKE ok at verden bliver asymmetrisk – det er fuldstændigt ligegyldigt hvad du tror du ved om Google – Google er stadig i stand til at tjene styrende på at misbruge dine data og påvirke din adfærd.

  Vi skal indrette verden så vi stole på menensker – dem vi selv vælger – men aldrig på Systemer.

 4. blah Says:

  Enig Steph!

 5. Mennesket er teknologiens sexorgan « Harddisken Says:

  […] Se også: Harddisken: Elsk Dine Data […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: