Din (næsten) egen, personlige møbelfabrik

(c)myfab.com

(c)myfab.com

Hør udsendelsen

Den store vision for det individualiserede forbrugersamfund er, at vi allesammen kan få produceret lige præcis de varer vi ønsker os – fra smykker og tøj til møbler og biler. Helt så langt er vi ikke kommet endnu, selvom de mange webbutikker med deres kolossale udvalg er et godt skridt på vejen.

I de seneste år er der dog begyndt at dukke firmaer op, som lader brugerne være med til at designe og udvælge hvilke produkter der skal produceres og sælges.

Inspiration fra nettet

Begreber som crowdsourcing, co-creation og open source har været en del af det man kunne kalde informationsproduktion i årevis, men på det seneste er tilsvarende forretningsmodeller også begyndt at springe frem når det gælder fysiske varer og produkter.

Et af de mest kendte eksempler på den slags forretning er t-shirtbutikken Threadless. Her har man i årevis kunne indsende designforslag eller stemme på andres designforslag – og på den måde kan man være med til at bestemme hvilke t-shirts der bliver produceret og sat til salg. Bliver ens design udvalgt får man selvfølgelig både et honorar og et gavekort til butikken.

Vi har også herhjemme set et tilsvarende eksempel på brugerskabte design til cykelhjelme.

Crowdsourcet møbeldesign

Men efterhånden dukker der også butikker op, der lader brugerne bestemme mere end bare grafik og farver. En af dem er møbel- og designfirmaet MyFab.

Det foregår sådan her:

MyFab har kontakt til en stor mængde designere, der kommer med bud på nye lamper, sofaer, reoler, spiseborde og så videre.

Møblerne bliver præsenteret på sitet med en anslået pris, og brugerne kan nu gå igang med at stemme på dem de synes er pænest, og som de godt kunne tænke sig at købe.

Når der er nok stemmer på et bestemt produkt går MyFab i afsluttende forhandlinger med fabrikkerne – typisk i Østeuropa og Asien – og i en begrænset periode er det så muligt at købe møblet på MyFabs site. Dem som har stemt på et produkt der bliver sendt til produktion får 10 procents rabat som en slags belønning.

Når bestillingsperioden er udløbet sender MyFab ordren videre til fabrikkerne, på præcis det antal sofaer eller lamper som kunderne har bestilt. Det er altså ren on-demand eller efterspørgsels-produktion.

Så går fabrikkerne igang med at producere og pakke i containere, og 2-3 måneder efter bestillingen kommer pakken med den nye stol eller læselampe så trillende direkte hjem til kunden.

Der er ingen butikker, ingen engros, ingen varehuse, ingen overproduktion, – det er – næsten – direkte kontakt mellem kunder og fabrik. Den eneste mellemmand der er tilbage er Myfab.

(c)myfab.com

(c)myfab.com

Spar penge på dit (næsten) eget design

Jesper Wahrendorf, der er direktør for den tyske afdeling, hævder at det kan betale sig.

– Kunderne kan spare op imod 80 procent af prisen for et tilsvarende produkt i tilsvarende kvalitet i en normal møbelbutik, men det varierer selvfølgelig med produkt og antal bestilte eksemplarer, siger han.

MyFab har som sagt gjort forretning i et par år, og Jesper Wahrendorf at de tjener penge og at det hele tiden går fremad, selvom de næppe skubber traditionelle butikker ud af markedet lige foreløbig.

Til gengæld virker det oplagt, at der fortsat vil være plads til forskellige forretningsmodeller, og at MyFabs bud på en tættere kontakt mellem kunde og fabrik også kan fungere med andre typer af produkter.

På vej mod helt indiviuelle produkter?

For nogle er den ultimative drøm at vi alle sammen kan få lov at bestille produkter der lige præcis og helt nøjagtigt passer til vores behov og ønsker – den ultimative individualisering af forbrugersamfundet.

Men så langt er MyFab ikke parat til at gå.

– Med mindre fabrikkerne undergår en revolution og tillader helt nye produktionsprocesser, så vil den slags stadig være for dyrt, slutter Jesper Wahrendorf.

Reklamer

4 kommentarer to “Din (næsten) egen, personlige møbelfabrik”

 1. ED Says:

  Det lyder ret skræmmende, hvorfor skal vi sidde hjemme og bestille vare? det er fint med nogle ting, men næsten alt. Det lyder også kedeligt, måske er det mænd som hader at shoppe, som syntes det er en dejlig fremtid.

 2. LASSE Says:

  @ ED
  Nej det er skam mænd der elsker at shoppe – edgy ting der er meget få andre i byen der har – med 50 – 80 % rabat!
  Frem for at skulle lege isbryder gennem horden af blegfede familier i IKEA og de andre klon butikker for at betale for at bo i en kopi af naboens hjem.

 3. Pete Says:

  På forsiden står: -“…præcis hvordan den skal se ud – og få den sendt direkte fra fabrikken.”-

  Hvis den er lavet, så er der ingen grund til at sende den til fabrikken.

  ED, det er heller ikke noget du SKAL. Det er noget du KAN. Lige så er du heller ikke tvunget til at sidde hjemme foran computeren for atlæse nyhedder. Men du vælger at gøre det.

 4. ar Says:

  Hvad skal dem som lever af at sälge de produkter saa lave ? eller skal man först gaa i butikken for at pröve og se produktet og derefter bestille paa nettet. Butikkerne betaler husleje, varelager, lön osv. de udgifter skal selvfölgelig däkkes.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: