Harddisken uge 19 2010: Personlig genetik og genvenner

cellerHør udsendelsen

Glem alt om opdateringer på Facebook, der handler om festen i går aftes eller dine børn.

På fremtidens Facebook deler vi vores genetiske oplysninger. Vi får nye genvenner, der har fået konstateret de samme mutationer som os selv. Vi bliver med andre ord ven med vildtfremmede, der ligesom os selv har forhøjet risiko for at blive skaldet eller at få alzheimers. Hvordan kan det lade sig gøre?

Jo, det får du at høre i denne udgave af Harddisken, hvor vi fortæller om, hvordan DNA-teknologien udvikler sig hurtigere og falder hurtigere i pris end computeren på dit skrivebord.

Med andre ord – med hensyn til sundhed, sygdom, behandling og medicin – så vil vores verden blive totalt forandret i løbet af det næste årti i takt med en teknologisk udvikling i et meget højt tempo.

Når vi forlader genetikkens verden, så skal vi en tur til konferencen Next i Berlin, vi skal høre om næste generations mobiltelefoni og vi skal bladre i den dugfriske rapport om danskernes internevaner – fx kan kvinder bedst lide sociale sites som Facebook mens mænd foretrækker spil og erotik.

Krigen mellem Apple og Adobe: Hvis du bruger iPhone, har du sikkert oplevet, at en video på nettet er erstattet med en blå legoklods med spørgsmålstegn på siderne – hvad går det lige ud på?

Medvirkende:

Jason Bobe, Harvard Medical School

Melanie Swan, MS Futures Group

Frederik Dam Sunne, DR Ung

Nikolaj Sonne, So Ein Ding

LINKS:

Personal Genome Project

Dokumentarfilm om PGP

Jason Bobe

Melanie Swan

Next Conference i Berlin

FDIM rapport

Steve Jobs’ tanker om Flash

Reklamer

2 kommentarer to “Harddisken uge 19 2010: Personlig genetik og genvenner”

  1. Annette Holmboe Says:

    Jeg kan ikke lade være at tænke på hvad det kan medføre af misforståelser og fejltolkninger. Hvad skal man bruge en oplysning om at man er genetisk disponeret for en given sygdom ? – vil den overhovedet slå igennem ? er der nogen behandlingsmuligheder, hvis ikke må oplysningen være noget af en gyser.
    OG:genetik er ikke hele årsagen til sygdom, det skal folk først lære før de kaster sig ud i projekter som dette.

  2. Henrik Føhns Says:

    Hej Annette

    Måske fik jeg det ikke helt klart frem i indslaget, men et meget vigtigt omdrejningspunkt i the personal genome project er netop at inddrage mange flere datakilder end blot forsøgspersonernes DNA. Man undersøger fx også deres livsvilkår, miljø og bakteriesammensætningen i deres krop. Så nej, genetik er ikke hele årsagen, og det er netop det unikke ved dette projekt.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: