Den kreative klasses hobbyværksted (opdateret med video)

Techshop

Hør udsendelsen

Det ligner et hackerspace med rengøringspersonale. Man kan kalde det et kommercielt hackerspace. Eller svaret på 1980ernes fitnesscenter. Men her i 2010 går man ikke ud og løfter jern, nej man går ud og svejser jern. Techshop er et hackerspace for folk, der ikke gider være aktive i at bygge et fællesskab op fra bunden, men hellere vil betale et månedligt medlemskab og så komme et par gange om ugen og bruge faciliteterne. Velkommen til innovationsrevolutionen, som folkene bag Techshop kalder det.

Kasse fra den kreative klasse
Den største ubrugte reserve på planeten lige nu er den fritid og den disponible indkomst, som den kreative klasse sidder på, siger Mark Hatch. Han er en energisk og imødekommende mand med et stort gråt overskæg. Han er CEO på Techshop i Menlo Park. Han tager imod i sit beskedne kontor iført en sort t-shirt, hvor der på bagsiden står: What do YOU want to make? Hvad har DU lyst til at bygge?

Der findes 40 millioner mennesker i den kategori i USA, og de disponerer tilsammen over 474 milliarder dollar i indkomst årligt. Men de bruger pengene på Starbuckskaffe, golf og den næste coole Apple gadget.

”Vi vil have fat i disse penge, som bliver brugt dårligt og sende dem ind i en proces, der kan gøre den kreative klasse i stand til at løse tidens største problemer,” siger Mark Hatch.

Den kreative klasse skal med andre ord lære at gøre en forskel. De skal engageres i at lave en bedre verden.

Byg dine drømme her
Mark Hatch tager Harddisken med på rundtur på de 1500 kvadratmeter, der består af adskillige værksteder. Som han siger, vi har alle slags værktøj. Og han har vist ret.

Techshop tilbyder alle de samme muligheder som de mere anarkistiske hackerspaces. Her er det blot sat ind i kommercielle rammer. Til gengæld er maskinerne større og absolut velholdte. Her er instruktører, der kan hjælpe én i gang, og man behøver ikke deltage i medlemsmøder eller at være med til at lave blikkenslagerarbejde i køkkenet. I det hele tage minder det om fitnessbølgen i 1980erne. Man melder sig ind, og så går man i gang med at realisere sig selv.

Det koster 100$ om måneden – altså 550 kr. Techshop tjener ud over medlemskabet penge på at undervise i brug af maskinerne, de har en butik, de laver mindre produktion for virksomheder og de lejer lokaler ud til små startups.

Sloganet for Techshop er ”BYG DINE DRØMME HER!”

”Når den disponible indkomst ikke bliver brugt, så tag de overskydende penge og gør dem kreative, så bliver innovationen gratis set i et makroøkonomisk perspektiv,” – lyder Mark Hatchs regnestykke.

Eller mere lige ud af posen: Drop din afhængighed af Starbucks og bliv afhængig af Techshop.

Gør noget godt for verden
”Hvis man laver en lille virksomhed, der skaber et produkt, som kan redde liv i den 3. verden – som fx tæpper af smart, varmeisolerende materiale, der kan redde livet for nyfødte, så har du løst et problem i den virkelige verden, men fordi du bruger din fritid og din overskydende indkomst, så tæller det ikke med i det makroøkonomiske regnskab – og på den måde bliver det gratis innovation,” direktøren for den kreative klasses hobbyværksted.

Selvom Techshop er et kommercielt foretagende i modsætning til alternative hackerspaces, så er formålet med at gode ting for verden gennem selvrealisering mere klart formuleret.

Der er naturligvis også masser af muligheder for folk, der vil starte en lille virksomhed, som fx laver brugskunst eller bare en ny type peberbøsser. De kan melde sig ind i Techshop, tage et kursus i at bruge 3D printer eller laserklipper. Og så er de i gang.

En kasse med sten
Det første rum i Techshop består af 12 store borde med skruetvinge, trykluft, el-stik og trådløst internet. Her sidder man og arbejder på sine ting. Langs væggen er kasser med alt muligt stablet ind i en stigereol af stål. Her er potentiometre, lysdioer og alt muligt andet isenkram. Ja, faktisk er her også en kasse med sten. Ideen er hentet fra værkstedet i tv-serien Mythbusters, som stifteren af Techshop Jim Newton har været konsulent på. Det handler om at kunne bygge alt – kun begrænset af fantasien.

I et tilstødende rum finder vi Techshops 3D printer – altså en printer, der kan printe ting.

Print dine ting
Mark Hatch finder en peberbøsse i plastic. Han starter en længere talestrøm om, hvor nemt og billigt det i dag er at lave en prototype, som man kan lave om på, indtil ens forhandler får lige det produkt, han kan sælge i sin butik. Før i tiden skulle man lave 5.000 peberbøsser på én gang. Og hvis de var forkerte – så skulle man lave 5.000 nye. Inden man fik set sig om, havde man brugt mellem 60 og 80.000$ – 400.000 dkr. – og man havde 5.000 ubrugelige peberbøsser i garagen. Men det var ikke det værste. Det værste var, at man resten af livet skulle hånes af sin kone for sine såkaldte innovative evner.

”I dag kan du downloade programmet Google Sketch Up gratis. Man kan lave en model, køre den gennem en oversætter og lave en stereofil og sende den til Techshop – oven i købet uden at være medlem – og få en prototype for få hundrede dollar. Man kan gå fra koncept til prototype til ordre på 30-60 dage for få hundrede spir. Det kunne man ikke for 10-15 år siden. Det var en kæmpe barriere for innovation,” siger Mark Hatch.

Ved siden af 3D printeren står 3D scanneren, der kan scanne et objekt og sende 3d filen til printeren, som laver en kopi. Den koster 5.000 dollar, men ifølge Mark Hatch, så stod den i en kvart millioner dollar for ti år siden.

Alt kan lade sig gøre
Efterhånden som den meget talende Mark Hatch viser Harddisken rundt i Techshop, mærker man mere og mere, hvordan stedet er gennemsyret af den iværksættermentalitet, der præger hele Silicon Valley. Den teknologiske udvikling har sendt prisen på produktionsapparatet i bund og pludselig kan du udvikle avancerede industriprodukter eller elektronik som hobby for dine sparepenge. Mark Hatch kalder det en innovations revolution – og han remser en række projekter op:

Manden der arbejder på en jetpack – altså en vaskeægte James Bond raket til at spænde på ryggen. Den flyver nu – men piloten har også brækket tre ribben og et ben. Techshop har også lagt værksted til et par månebiler, en $5000 robot med videokonferencesystem, der kan fjernstyres til brug i plejesektoren. Rekordindehaveren i race for elektriske motorcykler har lavet sin cykel her. Techshop har også lagt lokale til teknologi der kan spare over 50 procent af den energi et datacenter bruger, og en betalingsteknologi til iPhones, der allerede har fået 10 millioner dollar i investeringer og har 25 ansatte.

Og så er der manden, som kan lave diamanter i sin garage ved hjælpe af et hjemmebygget trykkammer lavet af en boks af aluminium og en gammel mikrobølgeovn. Han pumper brint og methangas ind i trykkammeret og ud kommer diamanter. Mark Hatch troede først, at manden var gal. Men et par uger senere var han klar. For ca. 2.000 dollar – 11.000 kr. havde han bygget en maskine, som normalt ville koste 80.000 dollar – eller tæt på en halv mio. kr.

”Det er innovationsrevolutionen,” siger Mark Hatch.

[blip.tv ?posts_id=3572888&dest=-1]

Reklamer

3 kommentarer to “Den kreative klasses hobbyværksted (opdateret med video)”

 1. Tweets that mention Den kreative klasses hobbyværksted « Harddisken -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Henrik Fohns and Morten Wagner, Morten Wagner. Morten Wagner said: fablab, SF-style: http://www.dr.dk/harddisken/blog/2010/04/28/den-kreative-klasses-hobbyv%C3%A6rksted/ […]

 2. Martin Møller Says:

  Den er da vist helt gal med linksne til seneste udsendelse – prøv med det her:
  http://www.dr.dk/Forms/Published/PlaylistGen.aspx?qid=1545265

 3. Henrik Føhns Says:

  Så er den fixet. Beklager.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: