Blogs lever og har det godt

Justin Hall; verdens første blogger

Justin Hall; verdens første blogger

Hør udsendelsen

I sommeren 2001 var jeg med til konferencen Reboot i Øksnehallen i København. Her hørte mange af os for første gang om blogging. Dengang beskrevet som en slags dagbog på nettet, fordi det er en personlig hjemmeside, der bliver opdateret i kronologisk rækkefølge. I dag ved vi, at en blog kan antage mange andre former – den bruges af politikere, mediefolk, kunstnere, virksomheder, dissidenter og helt almindelige mennesker, som vil udtrykke sig udenfor den gængse mediestrøm. Men i disse tider, hvor alle taler om statusopdateringer på Facebook og Twitter, så kan man godt få en fornemmelse af, at bloggen er død og borte. Det er dog ikke tilfældet, hvis man spørger den amerikanske journalist Scott Rosenberg, der netop har udgivet bogen “Say Everything” om blogging og bloggings historie.

Hans første kapitel handler om Justin Hall, der i en alder af kun 19 år var den måske første blogger i 1994. Justin Hall var hudløst ærlig og bloggede om sit privatliv uden filter på sin hjemmeside links.net.

Han besøgte Danmark flere gange til konferencen Reboot. Første gang i 1998, hvor den meget talende unge mand i det postkasserøde jakkesæt måtte bæres af scenen, mens hans talestrøm fortsatte uhæmmet. I 2001 var han tilbage på scenen, da blogging blev introduceret i Danmark.

”Justin Hall var afgjort er en vigtig skikkelse og et godt exempel på, hvordan folk lavede nettet om fra at være et kommunikationsværktøj for akademikere til at være en kommunnikationsplatform, hvor man kan præsentere sig selv,” siger Scott Rosenberg.

Mens vi danskere i 2001 først blev introduceret til blogging, så havde fænomenet i USA bredt sig fra softwareverden til politiske bloggere. At kunne publisere i samme øjeblik og ikke skulle vente på at få et læserbrev optaget i avisen appellerede voldsomt til politisk engerede mennesker. Efter de politiske bloggere kom forretningsfolk og hele kulturlivet til bloggens verden – og herefter fulgte alle andre. Og i dag blogger folk om hvad som helst.

Gårsdagens medie?
Men spørgsmålet er, om ikke blogging er so yesterday? Det eneste, vi interesserer os for i dag, er status opdateringer på Facebook og hurtige one-liners ellers links på Twitter.

”Blogging bliver stadig lavet af millioner af mennesker rundt omkring i verden, så ideen om, at det er slut, kommer fra teknologiske frontløbere, som kun er intereesserede i det nyeste nye,” siger Scott Rosenberg.

Han mener dog, at Twitter med sine korte beskeder har hjulpet bloggerne med at blive mere klare på deres opgave, nemlig at skrive længere tekster og ikke bare dele links. En blog er meget bedre til tekster, som går lidt i dybden. Eller til budskaber,som man vil beskæftige sig med og opdatere gennem længere tid.

Uden filter?
Set i en historisk sammenhæng, så har bloggerne på et tidligt tidspunkt gået igennem det samme, som alle med en profil på Facebook gør i dag. Hvad kan jeg tillade mig at skrive? Hvor meget vil jeg afsløre om mig selv og mit privatliv? Og hvor meget kan jeg tillade mig at afsløre om andre – min familie og mine venner?

Justin Hall var også i den sammenhæng en pioner, der delte druk, narkomisbrug, forelskelser og nøgenbilleder med alt og alle på sin blog. Indtil en dag i 2005, hvor han med et stærkt personligt videoblog-indslag stoppede det hele, fordi han ifølge eget udsagn var blevet voksen og havde fundet kvinden i sit liv, som IKKE ville deles med hele verden på nettet. Han har dog siden genoptaget links.net.

I dag står alle Facebook og Twitterbrugere med Justin Halls tanker og problemer. Hvor går grænsen mellem privat og offentlig? Hvem kan, skal og må læse det, jeg skriver? Scott Rosenberg mener, at det er nyttige erfaringer at høre om, selvom folk – der beskæftiger sig med teknologi – nærmest er allergiske overfor fortiden.

Reklamer

En kommentar to “Blogs lever og har det godt”

  1. Mit liv som blogger « mondofunza.com Says:

    […] Er blogging så død, som jeg spurgte en amerikansk forfatter for et par år siden: http://www.dr.dk/harddisken/blog/2010/04/07/blogs-lever-og-har-det-godt/ […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: