Skærm-instrumenter giver nyt liv til elektroniske koncerter

AsbjoernLaurberg-20080923-230321-IMG_0682Hør Harddisken med mixiTUI (ca 41’10)

Hvis man har været til koncert af elektronisk tilsnit har man sikkert også oplevet at musikernes sceneoptræden kan være temmelig indadvendt. Det er ofte noget med en eller flere hættetrøjeklædte halvnørder, der gemmer sig bag en række laptops og andet gear.

Men den slags er ikke altid tilfredsstillende, hverken for publikum eller musikerne selv, og derfor har man i en del år efterhånden forsøgt at udvikle elektroniske instrumenter der på samme tid kan give musikerne nye muligheder og publikum en større indsigt i hvad der foregår på scenen.

Kontrolleret kaos og nye grænseflader

Det kan fx være et instrument som en Kaoss Pad, hvor lyde og musik kan afspilles og manipuleres blandt andet med en trykfølsom skærm midt på apparatet.

Der er også blevet udviklet forskellige versioner af såkaldte musikalske klodser – terninger, der kan kommunikere trådløst med hinanden og som afspiller forskellige lyde og sekvenser alt efter hvordan de bliver anbragt i forhold til hinanden.

Teknologier som Kaoss Pad og musikalske klodser er en del af det felt man kalder Tangible User Interfaces (TUI) – brugergrænseflader der har et taktilt element. Det vil sige at man istedet for bare at bruge tastatur og mus som i traditionelt musiksoftware på en computer, så flytter man i TUI-systemer klodser, trykker direkte på en skærm eller noget helt tredje.

Koncertbonus

mixiTUI er et dansk bud på sådan et system. Det består af en stor skærm, der ligger ned, og så en række flade klodser som man kan lægge på skærmen. Skærmen registerer hvilke klodser der ligger hvor, og hvordan de er drejet, og det er via den medfølgende software med til at styre musikalske sekvenser og lyde.

I modsætning til musiksoftware på almindelige computere gør et system som mixiTUI det muligt for musikere at interagere mere intuitivt og umiddelbart med musikken – og så giver det også en ekstra bonus for publikum under koncerter, der meget nemmere kan følge med i musikerens arbejde når han flytter klodser rundt på skærmen.

mixiTUI er udviklet af Esben Warming, der i 2008 lavede systemet til sit speciale på Københavns Universitet. Siden har det været fremvist flere gange i 2009, blandt andet med musiker Mads Kjær Pedersen til at demonstrere hvordan man bruger mixiTUI.

Reklamer

3 kommentarer to “Skærm-instrumenter giver nyt liv til elektroniske koncerter”

  1. David Mondrup Says:

    Tjeck også det lodrette og mere publikumsvenlige instrument VerTUI: http://www.youtube.com/watch?v=-11gim4mgQI

  2. Mads Kjær Pedersen Says:

    Hvis man vil høre mere til min musik kan man besøge mit Myspace.
    De numre jeg har fremført på mixiTUI ligger også i playeren.

    Mads KP


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: