Swype gør det lettere at skrive på mobilen

swype
Hør Harddisken om Swype og andre alternative mobil-interfaces

Swype er en ny måde at skrive tekst på en mobil med trykfølsom skærm. Istedet for at taste hvert enkelt bogstav trækker man fingerspidsen henover bogstaverne i ordet i én, flydende bevægelse. Teknikken skulle gerne gøre det nemmere og hurtigere at indtaste tekst, håber Swype. Og det gælder ikke bare mobiltelefoner.

– Teknologien bag kan også bruges på større trykfølsomme skærme og endda på opsætninger ligesom Wii spillekonsollen, hvor man med en trådløs fjernbetjening viftende foran sig kan pege og taste på et virtuelt keyboard på tv-skærmen, næsten ligesom med en mus på computeren, fortalte talsmand Mike McSherry på Mobile World Congress i Barcelona i februar.

En afløser for T9
Swype er grundlagt af Cliff Kushler, en af udviklerne af den intelligente mobilordbog T9, som de allerfleste sikkert har prøvet.

T9 – tekst-input på 9 taster – er primært beregnet til klassiske mobiltelefoner, hvor man jo skal bruge de 9 numeriske taster til på en eller anden måde at skrive bogstaver. Det fungerer ved at man trykker på de taster hvor det bogstav man vil skrive befinder sig, men uden at skulle taste tre gange på 1 for at få c.

Så hvis man gerne vil skrive ‘hej’ taster man 4-3-5, og så gætter den indbyggede ordbog på ord der kan laves af bogstaverne på de tre taster i netop den rækkefølge – og i dette tilfælde vil ‘hej’ nok være et af de mest benyttede…

Det er ikke nødvendigvis noget der gør at man har lyst til at skrive lange tekster, men det hjælper i hverdagen.

Flydende bevægelser på fuldt tastatur
Swype griber tingene an på en anden måde. På smartphones med trykfølsomme skærme kan man nemlig få plads til et fuldt tastatur, et såkaldt QWERTY med alle bogstaver, til gengæld er de enkelte taster små og det kan være svært at ramme præcist. Og det gør Swype noget ved!

Som nævnt trækker man bare fingerspidsen nogenlunde henover bogstaverne i den rigtige rækkefølge, og så gætter softwaren på hvilket ord man vil skrive. For at skrive et nyt ord løfter man fingeren og sætter den på det første bogstav i det nye ord.

På mobilkongressen i Barcelona var der flere muligheder for at prøve Swype, både med trådløs mus og mobiltelefon – og umiddelbart var det ganske lige til at bruge. Så længe man har forstået det grundlæggende princip og i øvrigt nogenlunde ved hvor bogstaverne er henne på et almindeligt qwerty-tastatur, så er det bare at gå igang.

Teknologien bag er dog alt andet end enkel, fortæller Mike McSherry, talsmand fra Swype.

– Algoritmerne bag softwaren skal både tage hensyn til fingerens bevægelse over skærmen, manglende præcision i valg af bogstaver, udvælgelse af ord fra den interne ordbog og meget mere. Det er en ekstremt kompleks proces, og det har taget næsten 7 år at udvikle, siger han.

Hvornår kan vi prøve?
Men det er jo ikke nok at have teknologien og algoritmerne på plads – der skal også være forretning i tingene.

Mike fra Swype fortæller at producenter som Nokia, Samsung og japanske NTT Docomo har skudt penge i foretagendet, og de har også lavet aftaler med både teleoperatører og flere hardwarefirmaer om at indkorporere teknologien i mobilerne.

Swype er ikke det eneste firma der forsøger sig med den slags input – man kan blandt andet få programmet Shapewriter til både iPhone, Windows Mobile og Android-telefoner – og der er er mange udfordringer på vejen. Ikke mindst kan det være svært at ændre folks vaner.

Men på Swype håber man at man med sin algoritme, sin erfaring og ikke mindst aftalerne med producenter og operatører ligger lunt i svinget, og man regner med at se de første mobiler med Swype-software i handelen inden sommer.

LINKS:
Swype
Shapewriter – et lignende system
Om T9 på Wikipedia

Reklamer

3 kommentarer to “Swype gør det lettere at skrive på mobilen”

 1. Rasmus Says:

  eller http://www.mobiletextinput.com/ (ser ud til der er mange om budet :))

 2. oggologgo@gmail.com Says:

  Jeg er meget skuffet.

  Jeg troede virkelig det ville være smartere. Det er jo ikke anderledes end bare at trykke på hvert bogstav.

  Man skal stadig gøre ophold på de taster man vil taste, så jeg har svært ved at se hvad det specielle er.

  Det er da ligegyldigt at man kan glide fingeren hen til det næste bogstav, når man alligevel skal holde pause ved det et stykke tid.

 3. Allan Jensen Says:

  Nu ved jeg ikke hvor meget swype har udviklet sig på et års tid, men vil da bare sige at jeg finder det virkelig cool. Nemt at bruge og sætte virkelig fut under mine sms’er. Men det er selvfølgelig subjektivt 😉

  /Allan


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: