Betal med din mobil

mobilesuicaHør udsendelsen

Mobilbranchen i Japan er i høj grad kontrolleret af de store operatører som har sørget for, at de fleste mobiler er udstyret med avancerede funktioner, som mange også bruger i hverdagen. Og et af de områder, hvor det er mest tydeligt at Japan kører helt sit eget telefonræs er den store udbredelse af mobilen som betalingsmiddel.

De fleste japanske mobiler har efterhånden indbygget chip til såkaldte kontaktløse transaktioner. Den lille chip kan lades op med penge til et vist beløb, og bruges som betalingsmiddel til offentlig transport, på udvalgte cafeer, og i 7-11 og andre kiosker og minisupermarkeder – man bruger altså mobilen som et trådløst betalingskort.

Man har også mulighed for at indkode sit kreditkort på mobilen, og så bruge sin keitai hvis man skal ud at købe nyt tv eller den slags. Der kræver det dog indtastning af PIN-kode som kontrol til de større køb.

Supernemt i hverdagen

I hverdagen fungerer de normale, hurtige køb bare ved at man fører mobilen henover et læsefelt der findes ved indgangen til alle stationer og i masser af butikker, og så er transaktionen registreret på 100-150 millisekunder. Det går væsentlig hurtigere end at skulle proppe sit kreditkort ned i en læser, indtaste kode, vente på bekræftelse, printe kvittering ud, og så videre.

McDonalds står bag en anden populær brug af chip’en, som giver mulighed for at man på forhånd vælger hvilke menuer man vil have, og når man så kommer ind i “restauranten” så er det bare at stryge mobilen henover læseren, så registrerer den bestillingen og klarer betalingen på samme tid. Fast food – fast payment!

På vej i resten af verden i 2010

I Japan har RFID-mobilerne været en lille revolution i hverdagen, men de store mobilproducenter, banker og teleoperatører har været alt for længe om at blive enige om standarderne i resten af verden. Det ser dog ud til at 2010 bliver et vendepunkt, siger Nav Bains, der er Director for Mobile Money i mobilorganisatationen GSMA.

– Der har været mange forhindringer undervejs. Vi mangler flere mobiler med betalings-chip og forretningsmodellerne mellem de tunge drenge i mobilbranchen har også været svære at få på plads.

Der har dog været masser af forsøg, blandt andet også hos den engelske Barclay-bank, der gennem sin kort-tjeneste Barclaycard også har stor succes med udbredelsen af den trådløse teknologi som et supplement til magnetstribe og sikkerhedschip i normale betalingskort.

Erfaringerne fra de trådløse kort og de læsere der allerede er opstillet i massevis af butikker kan nu bruges til at give introduktionen af mobil-pengepunge et godt løft, fortæller teknologichef Dan Salmons fra Barclaycard.

– De trådløse kort og læsere har givet os en god start, og vi satser på at rulle en kommerciel mobilbetalingsløsning ud om få måneder.

Hvornår i Danmark?

Dan Salmons satser på at OL i London i 2012 bliver lidt af et gennembrud, og om 10 år tror han det vil være så almindelig at vi nærmest vil betragte et normalt betalingskort som gammeldaws.

Mette Munck, der er senior produktchef i Danske Bank giver ham ret, og håber på at vi også her i landet vil kunne lave forsøg i løbet af de næste par år, så vi også om 3-5 år vil kunne købe ind rundt omkring i byerne med vores mobil.

– Her har vi blandt andet en fordel i at de cirka 90.000 Dankort-automater der er monteret rundt om i butikkerne faktisk forholdsvis nemt kan opgraderes til at fungere med trådløse kort og mobilchips, fortæller hun.

LINKS:
GSMA Mobile money
Barclaycard
Osaifu-keitai – japanske mobilpenge
Apple tv
Global Voices

Reklamer

15 kommentarer to “Betal med din mobil”

 1. Pete Says:

  Mon ikke det skal teste 5-10 år i danmark før det tages i brug.

  Se bare på det nye rejsesystem med de blå punkter. Det har været testet i mange mange år nu, og er stadig under testning.

  Sådan går det jo i Danmark.

 2. Christian B Says:

  Stannerne som skal håndtere det nye “rejsekort” i Danmark og også fremtidssikret. De har allerede en chip indbygget så de er klar til at tage imod betalinger via mobiltelefonen når det engang kommer til Danmark. Super fedt!

 3. Lars Jensen Says:

  Utroligt, kan man endeligt laere af udlandet ?

  Men ja, vore systemer her i Japan er rigtig smarte – til togene bruger langt de fleste dog ikke mobil telefonen men et specielt forudbetalt kort i pungen der blot goer at vi beroerer maskinen med pungen og saa har vi billet. Pungen skal saa op baade ved indgang og udgang, saaledes man altid har den rette billet og der ikke behoever vaere nogen kontrolloerer

  Det er det samme som naar der skrives om benzin tyveri, kortet skal en gang igennem benzin automaten og naar der er verificeret at kortet er gyldigt og der er penge tilgaengeligt, saa kan man tanke. Saa er der ingen chance for at tanke og saa koere fra regningen

  Men som saa meget andet, de kan helt sikkert ikke tage et velfungerende system og implementere det i Danmark – der skal helt sikkert laves et helt nyt system med en masse boerne sygdomme der kan koste en formue og blive aartier forsinket.

 4. jaja Says:

  Old news!!

 5. Troller DR Says:

  Jeg har boet I Japan I et par år og over et par omgange.
  Japan er land hvor man stort set kun bruger kontanter til at betale med, ved mindre det er noget meget dyrt. Hvilket nok også er motivationen for disse betalings telefoner.
  Chipsystemet er allerede i bryg i pendlerkort til undergrundsbanen som man i øvrigt også kan bruge til at betale med i konbini (Convinience store’s) dvs. døgnåbne butikker så som 7/11 (det ord mangler virkeligt meget på dansk).
  Sidste gang jeg boede og arbejde I Japan var fra September 2008 til August 2009. Og jeg så måske sammenlagt nogen betale med mobiltelefonen 3-6 gange på et år. Og jeg var ude og handle ind meget.

  Medierne fremstillet et forskruet billede af Japan, på så mange måder at det er vanskeligt at forklare.
  Jeg tror at denne teknologi kommer til at slå “igennem” herhjemme før den gør i Japan.

 6. Anders Høeg Nissen Says:

  Hvilket af det?
  At Barclaycard lancerer en “rigtig” mobilbetalingsløsning i foråret er så vidt jeg ved ret nyt?
  Ja, vi har haft forsøg i årevis – i udlandet i hvert fald – men kommercielle løsninger er der ikke så mange af. Hvis du kender til nogen, kan du så ikke linke til dem, istedet for bare at skrive “old news”?
  På forhånd tak!
  Anders

 7. Anders Høeg Nissen Says:

  Hejsa
  Jeg baserer mine iagttagelser på to ting – dels mine egne oplevelser på en 9-dages tur til Tokyo i 2009, dels mediernes forskruede billede af det japanske mobilsystem (og jeg skal indrømme at i hvert fald dele af dét billede ER forskruede).
  Og det stemmer helt overens med min oplevelse, at de fleste bruger trådløse kort til betaling (især ifm. transport), men jeg så altså japanere bruge mobilen istedet mindst lige så mange gange på 9 dage som du tilsyneladende har set på et år?
  Så enten har jeg været heldig, eller også har du været uheldig 🙂
  Under alle omstændigheder er det dog et faktum, at teknologien til at betale med mobilen er tilstede i Japan i et omfang som vi slet ikke kender andre steder? Så på den måde kan vi vel begge få ret – Japan er foran, men det kan (måske) slå igennem for alvor andre steder før det gør i Japan?
  Ciao,
  Anders

 8. Søren Rasmussen Says:

  Tilbage i 2001/2002, havde Orange i Danmark en betalings-løsning, som var en integration af mobil-nettets/GSMs sikkerhed, og det betalingssystem PBS råder over. (Jeg arbejdede dengang hos Orange men var ikke involveret i løsningen, så jeg kender ikke detaillerne!)

  Idéen var at når man skulle betale, skulle man blot opgive sit (eller betalerens) mobil-nummer. Via PBS, og GSM nettet, blev en bekræftelses SMS sendt til mobil-telefonen – og man skulle indtaste sin PIN-kode for at bekræfte betalingen.
  Det der virkede som den store fordel, var at løsningen ikke krævede en læser hos den der skulle modtage betalingen, men selvfølgelig en integration med PBS. Og løsningen krævede ikke en særlig mobil-telefon!

  Hvorfor er det en god idé at integrere RFID chips, og læsere hos alle dem der skal modtage betalinger, når vi allerede har en Dankort/Betalings-infrastuktur som burde understøtte dette? Jeg tror RFID vil være et godt suplement til den løsning Orange havde, men den bør vel ikke være en forudsætning – en forudsætning som forsinker udbredelsen af mobil-betaling der allerede fungerer med eksisterende komponenter..

  Kan nogen forklare hvad det er RFID i mobiltelefonen tilbyder, som det ikke ville tilbyde ved at sidde i et separat betalingskort? Jeg synes ugens Harddisken kører for let udenom dette.. for jeg forstår det stadig ikke – er det bare mig?

  /Søren

 9. Anders Høeg Nissen Says:

  Hej Søren
  Jeg kender faktisk ikke Oranges forsøg, men der er mange andre i samme stil.
  Men det som RFID/NFC-chips (bla.) tilbyder, er at gøre hele processen meget mere enkel. Istedet for at fifle med SMS’er og frem og tilbage, så fører man bare mobilen henover en læseplade. Det kan ske helt uden PIN-kode (ved mindre køb) på et sekund eller to – og ved indtastning af kode måske på 5 sek. Det er noget hurtigere end andre mobilløsninger og kreditkort.
  NFC/RFID er ikke den eneste løsning, men tilbyder altså nogle fordele (omen der så også ligger nogle ulemper i at chipsene skal indbygges i mobilen, som du siger!
  Jeg er dog ked af, at du synes vi gik lidt let henover den del – det er selvfølgelig for dårligt hvis vi ikke har forklaret processen ordentligt!
  Mange hilsener,
  Anders

 10. Aage Says:

  Hej,
  det var en spændende udsendelse.
  Der er ingen tvivl om, at når alt går op i en højere enhed om 3-4 år, så får mobilbrugerne mange muligheder for at benytte deres telefon til andet end at tale og sms.
  En sideeffekt af disse MPayment tanker (og muligvis bliver det endda en forløber for MPayment) vil være udbredelsen af digital signatur til mobilen (WPKI).
  Set fra såvel banker, mobiloperatørerne og en “Trusted Service Manager” på det danske marked, vil der være rigtigt meget overlap og stordriftsfordele ved at se på en koordineret udvikling. Der er som sådan ingen sammenhæng mellem mobil digital signatur og NFC, men de systemer, som skal anvendes af banker og mobiloperatører vil langt hen ad vejen være de samme.
  Hvad angår forretningsmodellerne mellem de involverede partere, så mener jeg ikke, at det behøver at være så svært. Det er nok de færreste mobiloperatører, som forventer at få en andel af den omsætning, som bliver genereret via NFC. For mobiloperatørerne drejer det sig om, at få betaling for den ekstra infrastruktur og nye sim kort, som skal implementeres. Operatørerne vil formodentlig også gerne have en andel i den besparelse som opstår hos bankerne, når de mere ikke skal distribuere visadankort, software og/eller nøglekort til webbank løsninger og meget andet. Når alt kommer til alt, så er det jo kun kunderne til at betale for disse løsninger. Om betalingen for adgangen til mobil digital signatur og/eller NFC skal betales af kunden via mobilregningen eller via banken bør ikke være en stopklods.
  Disse forhandlinger bliver forhåbentlig gennemført på det danske marked i løbet af 2010. Og når man er kommet i mål, så er det bare med at komme ud af starthullerne.

 11. Søren Rasmussen Says:

  OK – men hvorfor er det interessant at bygge disse chips ind i mobiltelefonen? Kan man så ikke ligeså godt have en holder til betalingskort, sedler og småpenge bygget ind i mobiltelefonen? Og det er sikkert at mobilen bliver endnu mere følsom overfor tyveri, når den uden en PIN kan bruges som betaling.

  Jeg forstår stadig ikke hvad koblingen er mellem de to systemer Da jeg tidligere bragte Oranges hedengangne løsning på bane, skyldtes det netop at systemet overflødiggjorde betalinskortet: Betalingsløsningen udnyttede mobilnetværkets sikkerhed. Kunne man ikke PIN-koden til sin mobil-telefon, kunne man heller ikke betale med den. Og fik man ikke godkendelses-SMS var det ikke det rigtige nummer man havde opgivet.

  Og man behøvede ikke at betale med sin egen telefon: Man kan forestille sig at nogen er henne og handle på ens vegne (fx. ens børn) men at betalingen sendes til ens egen mobiltelefon, og at man kan godkende den uanset hvor man er.

  Og så glemte jeg at sige: Tak for et rigtig godt program! I er altid en tankevækkende kilde til IT-nyheder, som ikke bare handler om teknik!

  /Søren

 12. Allan Jensen Says:

  Ja det er da heller ikke fordi vi har hørt meget mere om det. Tror der kommer til at gå laaang tid før vi tør kaste os ud i den slags i DK.

  /allan

 13. Lasse Says:

  Nu er det så juni 2011, og jeg sidder i Tokyo lige nu og har rejst byen tynd som turist og købt min egen mad i supermarkeder, billetter til subway/bus, biografbilletter, etc, etc.

  Jeg har ikke set EN mobilbetaling de sidste 8 dage noget som helst sted 🙂

  Jeg har ikke engang set nogen betale noget med kreditkort. Kun kontant overalt.

 14. Anders Høeg Nissen Says:

  Jeg er da ligeglad – jeg vil ha’ det! 🙂
  Nå, spøg tilside – det er sjovt. Jeg oplevede det selv brugt en del da jeg var derovre, men der er givetvis også en masse hype omkring det. Det har sikkert været det samme da man introducerede Dan- og andre kort dengang.
  /Anders

 15. Søren Says:

  Hvis det har interese så arbejder NFC Danmark på flere NFC mobilbetaling projecter. Så giv gerne lyd hvis du er interesseret i hvad der sker i Danmark


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: